Westdorpe

Plaats
Dorp
Terneuzen
Zeeuws-Vlaanderen
Zeeland

westdorpe_dijkfeesten.jpg

De Westdorpse Dijkfeesten is het jaarlijkse dorpsfeest in Westdorpe (weekend in juni), met o.a. garagesale/straatmarkt, kunstmarkt, wielerkoers, kinderanimatie en diverse live bands.

De Westdorpse Dijkfeesten is het jaarlijkse dorpsfeest in Westdorpe (weekend in juni), met o.a. garagesale/straatmarkt, kunstmarkt, wielerkoers, kinderanimatie en diverse live bands.

ZL gemeente Westdorpe in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Westdorpe in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Westdorpe in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Westdorpe

Terug naar boven

Status

- Westdorpe is een dorp in de provincie Zeeland, in de streek Zeeuws-Vlaanderen, gemeente Terneuzen. Het was een zelfstandige gemeente t/m 31-3-1970. Per 1-4-1970 over naar gemeente Sas van Gent, in 2003 over naar gemeente Terneuzen.

- Wapen van de voormalige gemeente Westdorpe.

- Onder het dorp Westdorpe vallen ook de buurtschappen Klein Gent, Passluis en Zwartenhoek. Deze buurtschappen hebben groene plaatsnaambordjes. Verwarrend is dat er ook groene 'plaatsnaambordjes' staan bij het N uiteinde van de Graaf Jansdijk B getiteld De Batterij en De Vossekaai (die je eveneens onder de link afgebeeld vindt). Want dat zijn namelijk geen buurtschappen, maar respectievelijk een vestingwerk (vallend onder buurtschap Zwartenhoek) en een (onbewoonde) kade.

Onder het dorp viel ook een deel van de recentelijk grotendeels verdwenen buurtschap Axelse Sassing.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1276 Westdorpe, 1545 kopie 1612 Westdorp.

Naamsverklaring
Betekent 'westelijk gelegen dorp'. Voor nadere toelichting op het toponiem dorp zie bij Geldrop.(1)

Terug naar boven

Ligging

Westdorpe ligt Z van Terneuzen, ZW van Axel, O van Sas van Gent. De bebouwde kom ligt rond de 4 km lange Graaf Jansdijk A en B. Het is daarmee het langste dorp van Zeeland. Aanvankelijk is er ook alleen maar sprake van lintbebouwing langs deze weg. Pas na de Tweede Wereldoorlog ontstaat er een dorpskern, rond de bijna-kruising met de wegen Kapittelstraat en Molenweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft het dorp en de gemeente Westdorpe 272 huizen met 1.410 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp (inclusief de buurtschappen) ca. 800 huizen met ca. 1.950 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Een oorkonde van 1276 maakt melding van een parochie Westdorpe. Deze is teloorgegaan na de overstroming in 1483, die het einde betekent van het dorp. De inwoners vestigen zich daarna op de noordelijker gelegen Graaf Jansdijk. Dat dorp gaat ten onder in 1586, als het gebied onder water wordt gezet om Axel voor prins Maurits te verdedigern tegen de Spanjaarden. Het huidige, iets ZW gelegen dorp dagtekent van na 1674, toen het gebied weer werd ingepolderd.

Schuttersvereniging Sint Sebastiaan is opgericht in 1886 (en is voor zover ons bekend niet met een site op het internet aanwezig).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Westdorpe heeft 3 rijksmonumenten.

- Westdorpe heeft 10 gemeentelijke monumenten.

- Museum Oud Westdorpe omvat onder andere opgegraven en gerestaureerd aardewerk uit het deel van het dorp dat eertijds in de golven is verdwenen, waaronder een ongeglazuurd Mariabeeldje van potaarde uit ongeveer 1300, vuurklokken en gebruiksvoorwerpen. Voorts herbergt het museum een aantal zaken afkomstig uit de in 1940 verwoeste kerk, herinneringen uit het verenigingsleven uit vroeger jaren en oude foto's uit het dorp. Dit alles sinds ca. 1965 verzameld door amateur-archeoloog Johan Thomas. Het museum moest sluiten omdat het verouderde pand werd afgebroken. Gelukkig heeft het museum in 2015 een doorstart kunnen maken in dorpshuis De Kirke.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - Carnavalsstichting De Koeters.

- Westdorpse Dijkfeesten (weekend in juni), met o.a. garagesale / straatmarkt, Kunstmarkt, wielerkoers, kinderanimatie en diverse live bands.

- Tijdens Outdoor Eventing Westdorpe (weekend begin september, sinds 2014) is er de hele dag volop ruimte voor de 3 disciplines van de paardensport. Springen, dressuur en cross komen allemaal samen. Haal het uiterste uit jezelf en je paard op deze prachtige locatie. De gezellige sfeer en mooie omgeving dragen bij aan een bijzondere dag voor ruiter en publiek. Kijk je ogen uit bij de verschillende niveau’s en in de ruitersportzaak. Voor de jongsten is er kinderanimatie en voor de volwassenen is de bar de hele dag open voor een hapje en een drankje. Een nieuwe toevoeging sinds 2016 zijn de klasse M paarden en Z pony's. Daarnaast zijn er leuke, nieuwe en uitdagende cross hindernissen aan het wedstrijdveld toegevoegd. Deelnemers in de klasse B en L rijdende voor een Zeeuwse vereniging strijden voor het Zeeuwse Kampioenschap.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- In Westdorpe en omgeving treffen bluesliefhebbers het, want Fred van den Abeele van Café 't Oude Raedthuys organiseert samen met Johny Schelfaut 6x per jaar Polderblues; een goeie bluesband uit de regio in genoemd café voor een redelijk prijsje. Van den Abeele en Schelfaut gaan eerst naar de bands kijken en beslissen dan of het wat is voor Polderblues. "Ik weet ook wel dat er meer mensen op afkomen wanneer er USA achter een bandnaam staat", stelt Van den Abeele. "Wij hebben liever bands uit Nederland en België. Er is hier in de omgeving genoeg kwaliteit. Het moet ook te betalen zijn. Grote namen vragen veel geld en we willen de toegangsprijs niet te hoog maken." (bron: PZC, 14-11-2016)

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - De site Westdorpe, het warmste dorp van Nederland zet middels een moderne aantrekkelijke site op de kaart wat het dorp allemaal te bieden heeft. De slogan is vermoedelijk bewust dubbelzinnig bedoeld, want wij menen eens gelezen te hebben dat het in deze omgeving qua temperatuur een tandje warmer is dan gemiddeld, en daarnaast lichten ze op hun site zelf al toe: "Gastvrij, hartelijk, gezellig, intens, sympathiek, joviaal, vriendelijk, bruisend... want 'warm' is veel meer dan temperatuur alleen!"

- Nieuws: - Actualiteiten uit Westdorpe en omliggende kernen op Facebook.

- Dorpsraad: - Dorpsraad Westdorpe.

- Dorpshuis: - De RK kerk is in 2013 aan de eredienst onttrokken. De kerk heeft in 2014 een herbestemming gekregen als gemeenschapscentrum De Kirke.

- Onderwijs: - Basisschool De Kreeke.

- Muziek: - Muziekvereniging EWB (Eikels Worden Boomen). - Dweilband Tandsjen Bei is in 1982 opgericht, onder de naam "Sjoowbende Tandsjen Bei", bedoeld als eenmalige act van muzikale clowns rond de wagen van wagenbouwvereniging De Zuipcilinders. Slechts enkele wagenbouwers hadden enige muzikale scholing, nog minder waren in het bezit van een instrument. Er werd dus een hele berg instrumenten aangeschaft en men sloeg aan het repeteren. Volgens de overlevering was het in het begin niet om aan te horen maar rond Carnaval was er toch een repertoire van ongeveer 3 nummers... De beperkte muzikaliteit werd gecompenseerd door een hoop show en de reacties waren geweldig. Men ging dus door, het repertoire werd aanmerkelijk uitgebreid, er kwam versterking en er volgenden vele optredens in binnen- en buitenland bij o.a. dorpsfeesten, dweilbandfestivals, kerstmarkten, fietstochten, voetbalwedstrijden, trouwfeesten, kermissen en verjaardagen. Ze brachten een eigen onderbroekenlijn uit en speelden meezingers, walsjes en levensliederen maar ook rock, reggae en dance. En zo hebben ze in 2015 alweer het 33-jarig jubileum gevierd.

- Sport: - Voetbalvereniging RIA-W (Rooms In Alles - Westdorpe).

- Veiligheid: - Brandweer Westdorpe.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Westdorpe RK.

Reactie toevoegen