Westdorp (Bergen NH)

Plaats
Buurtschap
Bergen NH
Kennemerland
Noord-Holland

Westdorp NH buurtschapsgezicht (Kopie).jpg

Westdorp, bij Bergen, wordt door de gemeente als wijk beschouwd, maar gezien de landelijke ligging, los van Bergen, vinden wij dit gebied nog zeer wel als buurtschap te kwalificeren.

Westdorp, bij Bergen, wordt door de gemeente als wijk beschouwd, maar gezien de landelijke ligging, los van Bergen, vinden wij dit gebied nog zeer wel als buurtschap te kwalificeren.

Westdorp (Bergen NH)

Terug naar boven

Status

- Westdorp is een, wat ons betreft, buurtschap in de provincie Noord-Holland, in de streek Kennemerland, gemeente Bergen.

- Westdorp wordt door de gemeente Bergen als wijk van Bergen beschouwd, maar ligt toch nog altijd los van de dorpskern, dus is wat ons betreft nog steeds als buurtschap te kwalificeren.

- (1) stelt dat dit gebied Bergen-Binnen zou heten, maar volgens ons is dat niet correct en is dat een synoniem dat soms gebruikt werd - o.i. is die naam niet echt gangbaar meer - voor het dorp Bergen (ter onderscheiding van Bergen aan Zee. Vergelijk de Z hiervan gelegen buurdorpen Egmond-Binnen en Egmond aan Zee). Dit gebied heeft ook op oude kaarten altijd Westdorp geheten.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
De buurtschap is genoemd naar haar ligging ten opzichte van Bergen. Aan de O kant van Bergen ligt de voormalige buurtschap Oostdorp, tegenwoordig onderdeel van de wijk Tuin- en Oostdorp.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Westdorp ligt W van het dorp Bergen, rond de Buerweg en de Eeuwigelaan.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Westdorp 20 huizen met 119 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 150 huizen met ca. 400 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Westdorp was vanouds een agrarische buurtschap. De bewoners beschermden zich met dijkjes tegen het open water van het Bergermeer. Het mooie Wiertdijkje is daar een voorbeeld van.

In deze buurtschap is een van de vier vooroorlogse uitbreidingswijken van Bergen gerealiseerd. Het gebied kenmerkt zich door een strakke stedenbouwkundige opzet, de jaren dertig architectuur en het groene karakter. De helft van de woningen is in de periode 1910 tot 1930 gebouwd. Karakteristiek is de maat van de villa’s op de ruime percelen, de grote onderlinge afstand en de zeer groene omgeving. - Nadere beschrijving van Westdorp door de Welstandscommissie van de gemeente Bergen.

Tussen 1915 en 1925 kreeg hier de zogeheten Bergense School vorm. De meeste schilders van deze groep vestigden zich namelijk aan de Buerweg in Westdorp. Bergen is later vooral beroemd geworden vanwege deze Bergense School, een stroming in de schilderkunst die wordt gekenmerkt door een expressionistische stijl met kubistische invloeden en donkere tinten. - Nadere informatie over de Bergense School.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2011 heeft de gemeente Bergen besloten dat deze buurtschap een zodanig bijzonder landschappelijk karakter heeft, met royale vrijstaande herenhuizen en villa´s in bosrijk gebied, dat er niet met extra bebouwing verder ´verdicht´ mag worden. Dit besluit is genomen op grond van de in maart 2011 uitgevoerde Studie naar stedelijke verdichtingsmogelijkheden in Westdorp.

Reactie toevoegen