West-Graftdijk

Plaats
Dorp
Alkmaar
Kennemerland
Noord-Holland

West-Graftdijk (2).jpg

West-Graftdijk aan het Noord-Hollands Kanaal.

West-Graftdijk aan het Noord-Hollands Kanaal.

West-Graftdijk.JPG

Hervormde kerk West-Graftdijk.

Hervormde kerk West-Graftdijk.

West-Graftdijk

Terug naar boven

Status

West-Graftdijk is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek Kennemerland, gemeente Alkmaar. T/m 31-7-1970 gemeente Graft. Per 1-8-1970 over naar gemeente Graft-De Rijp, in 2015 over naar gemeente Alkmaar.

Terug naar boven

Ligging

West-Graftdijk ligt NW van het dorp Oost-Graftdijk, W van het dorp De Rijp, WZW van het dorp Graft, ZW van de dorpen Noordeinde en Grootschermer, Z van het dorp Driehuizen, ZO van de dorpen Zuidschermer en Heiloo en de stad Alkmaar, O van het tweelingmeer Alkmaardermeer-Uitgeestermeer en het dorp Akersloot, NW van het dorp De Woude en NNO van de dorpen Markenbinnen en Westknollendam.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft West-Graftdijk 74 huizen met 465 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 270 huizen met ca. 680 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Bestemmingsplan kleine kernen van de toenmalige gemeente Graft-De Rijp (Markenbinnen, Noordeinde, Oost-Graftdijk en West-Graftdijk) (2012).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- West-Graftdijk heeft 39 gemeentelijke monumenten.

- Hervormde (PKN) kerk uit 1651.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Stichting Het Plein organiseert jaarlijks ca. 8 voorstellingen voor jong en oud, doorgaans in het kerkje van West-Graftdijk.

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Vinckhuysenschool.

- Dorpshuis: - De ruime en lichte aula van de Vinckhuysenschool vervult ook een dorpshuisfunctie. Het Dorpslokaal is een prachtige ruimte met hoog plafond, mooie lichte glaspartij maar ook intieme hoekjes. Met faciliteiten als een podium, theaterverlichting, audiovisuele middelen, ruimte voor een theateropstelling, sanitair, keuken/bar en divers meubilair kunnen er diverse activiteiten worden georganiseerd. Stichting Dorpslokaal organiseert op eigen initiatief de volgende activiteiten: “FRIS” feesten voor de jeugd; filmavonden; Keez avonden; Game nights (zowel computerspellen als tafeltennis / sjoelen etc.). Het Dorpslokaal is ook te huur voor vergaderingen, feesten e.d.

Reactie toevoegen