Wessinghuizen

Plaats
Buurtschap
Stadskanaal
Westerwolde
Groningen

Wessinghuizen

Terug naar boven

Status

- Wessinghuizen is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streek Westerwolde, gemeente Stadskanaal. T/m 1968 gemeente Onstwedde.

- De buurtschap Wessinghuizen valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Onstwedde.

- De buurtschap ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden. De borden zijn in 2015 voorzien van het opschrift 'Luchtkuuroord'. Westerwolde Actueel vermoedt - aldus het artikel onder de link - dat de 'burgemeester van Wessinghuizen' Jan Willem Kok hier achter zit. Als iemand weet hoe deze vork in de steel zit, houden wij ons aanbevolen.

Terug naar boven

Naam

In het Gronings (uitspraak)
Wesk'nhoez'n.

Oudere vermeldingen
1472 Wertzingehusen, ca. 1660 Wersinghusen, 1781 Wersinghuisen, 1848 Wessinghuizen.

Naamsverklaring
Evenals bij Wetsinge verraadt Wertz- een oude vorm van het type (Germaans) Wirkingja*- 'bij de lieden van de persoon Wirki*'.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Wessinghuizen ligt Z van Wedde, NO van Onstwedde, rond het, vanuit Onstwedde gezien, einde van de Wessinghuizerweg, rond het punt waar deze weg uitkomt op de Kempkebosweg in het N en de Veelerweg in het Z. De buurtschap ligt in het NO puntje van de voormalige gemeente Onstwedde. De Ruiten-Aa vormt ter plekke de grens tussen de dorpsgebieden van Onstwedde in het W en Vlagtwedde in het O.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Wessinghuizen 7 huizen met 50 inwoners onder de gemeente Onstwedde en 1 huis met 6 inwoners onder de gemeente Vlagtwedde. Tegenwoordig omvat de buurtschap nog altijd slechts een 10-tal panden.

Terug naar boven

Geschiedenis

Tot 1957 lag de buurtschap Wessinghuizen zeer geïsoleerd en was het slecht bereikbaar; slechts enkele zandwegen, in regentijd onbegaanbaar, vormden de verbinding met de buitenwereld. In 1957 zijn verharde wegen aangelegd en is, als onderdeel daarvan, een brede brug over de Ruiten-Aa aangelegd. Voorheen was er alleen het naastgelegen smalle betonnen fiets- en voetbrugje. Dat brugje ligt er overigens nog altijd en is nu een geliefd foto-object. Klein foutje overigens in het artikel hierover in het Nieuwsblad van het Noorden d.d. 29 mei 1957, dat hierover bericht, dat meldt dat de brug over de Mussel-Aa ligt. De brug ligt over de Ruiten-Aa. De Mussel-Aa begint iets naar het Z, als aftakking van de Ruiten-Aa. De in 1957 aangelegde brug heet de Engelkensbrug, genoemd naar de nabijgelegen boerderij van de toenmalige familie Engelkes.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Wessinghuizen heeft 1 rijksmonument.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In 2014 en 2015 is 420 hectare nieuwe natuur gerealiseerd bij Ter Wupping en Wessinghuizen. Niet alleen natuur maar ook water, landbouw, vismigratie, landschap, cultuurhistorie en recreatie profiteren van het werk. De omgeving van de Ruiten Aa wordt zo steeds mooier. De oorspronkelijke lopen van de verschillende beekjes in het gebied zijn hersteld. Er zijn ook voordes (doorwaadbare plaatsen), stuwen, een fietsbrug en 2 vlonderbruggen gerealiseerd. 4 van de stuwen zijn zogenoemde bodemvallen, die door kano’s én vissen zijn te passeren.

- Wandelroute rondje Wessinghuizen (3 km).

Reactie toevoegen