Wely

Plaats
Buurtschap
Neder-Betuwe
Betuwe
Gelderland

Wely

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Wely.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Wely.

Terug naar boven

Status

- Wely is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Betuwe, gemeente Neder-Betuwe. T/m 2001 gemeente Dodewaard.

- De buurtschap Wely valt onder het dorp Dodewaard (eigenlijk valt het onder het buurdorp Hien lijkt ons, maar ook dat dorpje ligt voor de postadressen 'in' Dodewaard). De buurtschap heeft wel officiële blauwe plaatsnaamborden (komborden) en heeft dus een 'bebouwde kom'.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Eind 11e eeuw apud VUelie, 1681 Welij.

Naamsverklaring
Herkomst en betekenis onbekend. Mogelijk geen Germaans. In Zeeland en op de Zuidhollandse eilanden komt welie 'grote aalkorf, palingfuik' voor, verwant met het Oudengelse wilige 'mand (van wilgentenen)', maar dat past niet bij de oudste vorm van de plaatsnaam.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Wely ligt O van Dodewaard en Hien, W van Andelst en grenst in het N aan de A15 en in het Z aan de Waal. De hoofdstraat van de buurtschap is de Welysestraat. Overige wegen in de buurtschap zijn De Steeg, Engelandstraat, Molenhofstraat, Torenstraat, Groenestraat, Waalbandijk en Horstweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- Vreemd is dat de toch oude en redelijk grote buurtschap Wely niet apart wordt vermeld in de Volkstelling van 1840(2), terwijl het veel kleinere Dodewaardse buurtschapje Gesperden (1840 13 huizen met 83 inwoners) wel wordt genoemd en tegenwoordig nergens meer te bekennen is.

- Tegenwoordig omvat de buurtschap Wely ca. xx huizen met ca. xxx inwoners (weet iemand hoeveel huizen of inwoners deze buurtschap ongeveer heeft?).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Boerderij Vale Dries uit 1877 (Waalbandijk 131) is een rijksmonument.

Terug naar boven

Trivia

- Een sinds 2011 beroemde Welynaar is Gerrit Baars. Hij vindt allerlei bijzondere apparaten uit, gemaakt van gebruikte materialen. Zo is hij tijdens het dioxineschandaal van januari 2011 in Duitsland, met het tv-programma Man bijt Hond naar Duitsland geweest om daar met zijn eierbakmachine, gemaakt uit een oude landbouwmachine, Nederlandse dioxinevrije eieren te bakken. Filmpje Man bijt Hond eierbakmachine Gerrit Baars te Wely. Gerrit Baars te Wely met uit afval gemaakt draaiorgeltje.

 

 

Reactie toevoegen