Well (Gelderland)

Plaats
Dorp
Maasdriel
Bommelerwaard
Gelderland

Well (2).JPG

We komen aan in Well

We komen aan in Well

Well.JPG

Slot Well

Slot Well

Well..JPG

Uitzicht tegenover Slot Well, over de uiterwaarden van de Maas

Uitzicht tegenover Slot Well, over de uiterwaarden van de Maas

Well. (3).JPG

Zicht op Well, met de Hervormde kerk

Zicht op Well, met de Hervormde kerk

Well. (4).JPG

De plaats waar de Maas is afgedamd bij Well

De plaats waar de Maas is afgedamd bij Well

well_en_wellseind_leefbaarheidsplan_2010.jpg

In 2010 is een leefbaarheidsplan opgesteld voor dorp Well en buurtschap Wellseind

In 2010 is een leefbaarheidsplan opgesteld voor dorp Well en buurtschap Wellseind

Well (Gelderland)

Terug naar boven

Status

- Well is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Bommelerwaard, gemeente Maasdriel. T/m 1998 gemeente Ammerzoden.

- Onder het dorp Well vallen ook de buurtschappen Slijkwell en Wellseind.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
10e-11e eeuw VUalli, 1108 kopie 12e eeuw de Welle, 1e kwart 13e eeuw Vuelle, 1385 Wel, 1517 en 1665 Well.

Naamsverklaring
Het Oudnederlandse walli, welle betekent 'bron, put'.(1)

Terug naar boven

Ligging

Well ligt direct W van Ammerzoden en grenst in het Z aan de Maas en aan de provincie Noord-Brabant (dorp Hedikhuizen).

Terug naar boven

Statististische gegevens

In 1840 heeft Well 115 huizen met 843 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 350 huizen met nog steeds (of wederom) ruim 800 inwoners (dit is exclusief de aantallen voor het dorp Wellseind).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Bestemmingsplan Well en Wellseind (2011).

- In 2010 is door inwoners en betrokken instanties het Leefbaarheidsplan Well en Wellseind opgesteld, waarin knelpunten en wensen in deze kernen worden geïnventariseerd en hoe e.e.a. in de komende jaren tot verbetering van de leefbaarheid kan leiden.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Well heeft 16 rijksmonumenten.

- Well heeft 6 gemeentelijke monumenten.

- De Hervormde (PKN) kerk is onderdeel van de kerkelijke gemeente Kerk Well en Ammerzoden.

- Slot Well (Dreef 7), ook bekend als Huis Van Malsen (naar een van de vroegere eigenaren, Otto van Malsen), stamt waarschijnlijk uit de 15e eeuw met de aanleg van een woontoren in deze tijd. De muren van deze toren en de aanbouw waarin zich de ingang bevindt hebben een dikte van ongeveer een meter. Er is weinig bekend over de bewoners van dit kasteel. In het rampjaar 1672 raakte het kasteel zwaar beschadigd door Franse troepen. In de 19e eeuw is de ronde hoektoren aangebouwd. In 1884 is het kasteel uitgebreid met een nieuwe voorbouw voorzien van kantelen. In 1934 zijn ten slotte een valbrug en poortgebouw aan het huis toegevoegd. Op de brug staan wapens van Ammerzoden en Gelre. Het slot, dat in privébezit is, is een waterbucht, gelegen aan de binnenkant van de dijk langs de Maas. De Meersloot komt uit in de gracht.

- De zogeheten Amerikaanse windmotor staat aan 't Singeltje, globaal achter het pand Heust 12. In het begin van de 20e eeuw was de windmotor enorm in opkomst en vormden vooral de grote molens een bedreiging voor de honderden traditionele molens. In die tijd werden ze dan ook al spoedig 'schrikmolens' genoemd. De eerste windmotoren kwamen uit Amerika, maar al spoedig bleken zij niet bestand tegen het ruwere weer dat hier blijkbaar heerst. In Europa ging men daarom spoedig over tot het produceren van eigen, meer solide windmotoren. De naam 'Amerikaan' of Amerikaanse windmotor is echter gangbaar gebleven voor dit type windmolens, hoewel 99 procent van de hier aanwezige windmotoren helemaal niet uit Amerika komt. De windmotor is een metalen molen voor het op peil houden van de waterstand in het Munnikenland, bestaand uit een metalen vakwerk mast, beëindigd met een rad met vier vanen en twee windrichters, één horizontaal en één verticaal.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- "Dorpsquiz Ammerzoden-Well (april, in 2020 voor de 4e keer) is de jaarlijkse quiz waar jong en ouder in teamverband willen laten zien wie de beste masterminds, puzzelaars en quizmasters in de groep hebben. Met minimaal 6 personen in een team strijd je tegen andere teams om de felbegeerde wisselbeker. Hoe werkt het? Je geeft je op met een team van minimaal 6 personen. Je mag mee doen indien 1 van de deelnemers (de teamcaptain) minimaal 16 jaar oud is en woonachtig is in een van onze dorpen. Meedoen kan bijvoorbeeld met het gezin, familie, vrienden, de buurt of misschien wel als teamuitje van je werk. Het spel bestaat uit allerlei vragen in diverse categorieën. Aan het eind van de avond wordt het ingevulde spelboek weer ingeleverd. De antwoorden worden de weken er na nagekeken en op een avond daarna wordt de uitslag bekend gemaakt. Je kunt onder het genot van een hapje en drankje lekker thuis meespelen met je eigen team. Het kan wel zijn dat er één persoon uit je team ergens naar toe moet in het dorp om een opdracht uit te voeren. Je bent niet verplicht om met een heel team naar een locatie te komen. Dus misschien kan je oom uit Australië gewoon gezellig meedoen via skype!"

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Well, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Well door Kees Wittenbols uit Breda.

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit Well op Facebook.

- Belangenorganisatie: - Dorpsraad Well is een platform voor dit dorp en buurtschap Wellseind en buur-buurtschap Wordragen, is een aanspreekpunt voor algemene zaken die iedereen aangaan, en beoogt zo algemene of overkoepelende thema's op de kaart te zetten. Denk aan verkeerssituatie's, algemene voorzieningen en dergelijke. De Dorpsraad is geen politieke partij of een verlengstuk van de gemeente maar, in voorkomende gevallen, een laag tussen de bewoners en gemeente. De Dorpsraad werkt 'projectgericht'; per onderwerp of activiteit proberen ze de juiste mensen te vinden die meedenken of meewerken.

- Dorpshuis: - Dorpshuis Ons Huis.

- Onderwijs: - Basisschool De Hoeksteen "is een middelgrote basisschool met ca. 130 leerlingen. De leerlingen komen uit Well en omliggende plaatsen zoals Wellseind, Ammerzoden en Nederhemert. Het onderwijs wordt gegeven in een uit 1978 daterend, rustig gelegen gebouw. Medio 2005 is het gebouw ingrijpend veranderd en sindsdien hadden we vijf klaslokalen en een ruime speelzaal. In 2013 heeft de gemeente financiële middelen ter beschikking gesteld om de school uit te breiden met 2 lokalen. In 2014 zijn deze lokalen in gebruik genomen. Aan de voorzijde van school bevindt zich het Kleuterplein. Aan de achterzijde is het plein voor de kinderen van de groepen 3 t/m 8.

De omvang van de school maakt het mogelijk dat de leerkrachten alle leerlingen kennen en, daar waar wenselijk en mogelijk, meer individuele hulp kunnen geven. Belangrijk uitgangspunt van onze school is dan ook dat we de kinderen zoveel mogelijk binnen de eigen klassen proberen te helpen. Zoals elke hedendaagse school geven wij adaptief onderwijs. Adaptief onderwijs wil zeggen omgaan met verschillen. Elk kind moet op zijn of haar niveau kunnen werken. Als onderwijzend personeel zien wij het als onze taak om de kinderen passend onderwijs te geven, zodat alle kinderen tot hun recht komen. Wij willen dat alle kinderen, ieder op het eigen niveau, zoveel mogelijk leren. Een belangrijke voorwaarde hiervoor is, dat de kinderen met plezier naar school gaan. De school moet een vertrouwde en veilige basis zijn voor onze leerlingen."

- Muziek - Fanfare O.B.K. (Oefening Baart Kunst) is opgericht in 1920.

- Sport: - Voetbalvereniging WSV is opgericht in 1946.

- Veiligheid: - "Een ongeluk(je) zit in een klein hoekje, en kan iedereen overkomen. Wat hoop je dat er gebeurt als het jou overkomt? Ieder mens heeft de plicht een medemens in nood hulp te bieden. Of het nu een ongeval, verdrinking of plotselinge stoornis in de gezondheidstoestand betreft. Helaas gebeurt het nog te vaak dat mensen in nood niet de benodigde hulp krijgen van een medemens. EHBO afdeling Ammerzoden-Well heeft als doel het opleiden van mensen tot eerste hulpverlener. Op deze manier kun je hulp verlenen wanneer een medemens in nood verkeert. Tijdens onze cursus leer je hoe je kunt handelen als een noodsituatie zich voordoet. Want wat mag en kun je nu eigenlijk wel doen en wat moet je nou vooral niet doen? Verder kun je ons ook vragen voor hulpverlening op je evenement."

Reactie toevoegen