Weilenseind

Plaats
Buurtschap
Gilze en Rijen
Hart van Brabant
Noord-Brabant

Weilenseind

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je kampeervakantie op vakantiepark Duinhoeve.

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Weilenseind.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Weilenseind.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Weilenseind.

Terug naar boven

Status

- Weilenseind is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Hart van Brabant, gemeente Gilze en Rijen.

- De buurtschap Weilenseind valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Gilze.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
Verklaard als samenstelling van eind ‘einde, uiteinde, rand’ en geslachtsnaam Wellen, dat wil zeggen iemand die Van Welle heette naar zijn herkomst uit het plaatsje Welle.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Weilenseind ligt direct Z van Gilze, rond de weg Weilenseind en de wegen Koestraat, Rendout en Steenfabriek. De Altenaweg en het Z deel van de Alphenseweg zouden er wellicht ook nog toe gerekend kunnen worden.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 omvatte de buurtschap Weilenseind 10 huizen met 59 inwoners.

- Tegenwoordig omvat Weilenseind enkele tientallen huizen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De voormalige steenfabriek uit 1890 aan de Alphenseweg 19 is sinds 1991 niet meer in gebruik. Bijna heel Gilze en veel dorpen rondom Gilze zijn gebouwd met de Gilzersteen, een steen van een goed formaat. De stenen werden geproduceerd in een ringoven die garant stond voor een kwalitatief goede baksteen. De steenfabriek in Gilze is de laatste steenfabriek in Brabant met een ringoven. Na de sluiting in 1991 volgden jaren van verwaarlozing. De steenfabriek Hendrickx zoals de fabriek in de volksmond werd genoemd, bestond oorspronkelijk (tot 1955) uit het ringovengebouw, een kleine steenmakerij en een zevental droogloodsen. Het ringovengebouw is diverse malen uitgebreid. In 1955 is een machinale steenperserij toegevoegd en in 1978 zijn 5 gasgestookte droogkamers gebouwd.

In 2003 kocht architect Piet Vermeer het complex, omdat hij vond dat de fabriek behouden moest blijven. Hij maakte een plan om het vijf hectare grote fabrieksterrein te saneren en de restanten van de fabriek, inclusief de zeldzame ringoven*, te behouden en te beschermen. Om het plan financieel haalbaar te maken, zijn op het fabrieksterrein 19 woningen toegevoegd. De situering en de vormgeving zijn afgestemd op de oude bebouwing. Zo zijn de droogloodsen in dezelfde structuur herbouwd. Hierin zijn 14 eengezinswoningen vormgegeven. In het volume van de gasgestookte droogkamers zijn 5 patiowoningen gerealiseerd. De oude fabriek is gerenoveerd in zijn eerdere omvang van voor 1955. In de fabriek zijn de functies wonen, werken en exposeren ondergebracht, functies die het gebouw respecteren. De oorspronkelijke steenfabriek is steeds de leidraad geweest bij de renovatie. De expositieruimte in de steenfabriek waarin ook Vermeer Architecten kantoor houdt, is een van de trouwlocaties in de gemeente Gilze en Rijen en biedt ruimte aan 40 personen.
* Ook in Wouwse Plantage en Panningen bevinden zich gerestaureerde ringovens.

- In Weilenseind vindt u een 'dichtsteen' (een steen met een gedicht erin gegraveerd).

Reactie toevoegen