Waterland (gemeente)

Gemeente
Waterland
Waterland
Noord-Holland

Waterland (gemeente)

Terug naar boven

Status

- Waterland is een gemeente in de provincie Noord-Holland, in de streek Waterland.

- De gemeente Waterland is in 1991 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Broek in Waterland, Katwoude, Marken, Monnickendam en delen van de gemeenten Ilpendam en Landsmeer.

- De gemeente Waterland omvat de stad Monnickendam, de dorpen Broek in Waterland, Ilpendam, Katwoude, Marken, Uitdam, Watergang en Zuiderwoude, en de buurtschappen Achterdichting, Grotewerf, Het Schouw (grotendeels), Moeniswerf, Overleek, Purmer (deels), Rozewerf, Wittewerf en Zedde. In totaal zijn dit 1 stad, 7 dorpen en 9 buurtschappen.

- Wapen van de gemeente Waterland.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Waterland.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Waterland ligt in het O van de provincie Noord-Holland en aan (en deels in) het Markermeer en ligt verder NO van de stad Amsterdam, O van het dorp Landsmeer en de stad Zaandam, Z en ZO van de stad Purmerend, Z van het dorp Volendam en de stad Edam en NW van de stad Almere.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Waterland omvat ca. 6.900 huizen met ca. 17.100 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Gevelstenen in Waterland.

- Waterlandsmuseum De Speeltoren in Monnickendam is in 2012 van start gegaan. Het museum geeft een gevarieerd beeld van de cultuur en natuur van de gemeente Waterland en haar kernen. Het museum maakt de bezoeker bewust van de unieke geschiedenis van het Waterlandse landschap maar ook van de kwetsbaarheid ervan. U krijgt een levendig beeld van de tijden van weleer zoals scheepsbouw, visserij en visverwerking en de unieke tegelcollectie vertelt het verhaal over de mensen, handel en geloof.

De Speeltoren is na 5 eeuwen voor een deel weer toegankelijk voor het publiek. Via de Carillonzaal staat de bezoeker in de Speeltoren oog in oog met de enorme speeltrommel, een machtig mechaniek dat draait, ratelt en een veelheid aan kabels in beweging brengt. Ook kan men met bestuurbare camera’s de niet toegankelijke delen van de toren bekijken om te ontdekken hoe de bazuin van de faam werkt en hoe de riddertjes ronddraaien. Tenslotte kunnen de kinderen zich uitleven in de Juniorzolder. Spelen in het Ontdekhuis ‘In het Bonte Kalfje’, verboden voor volwassenen. Kinderen kunnen zelf in de put als een echte archeoloog opgravingen doen. En een memoryspel spelen maar dan wel helemaal anders.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Gedurende 2 weekenden in juni is er het evenement Waterland-Kerkenland (in 2017 voor de 22e keer). De fietsroutes voeren je door het prachtige Waterlandse landschap, naar kerkjes waar je op muzikale intermezzo’s wordt getrakteerd. Er is een gevarieerd aanbod: van klassiek tot zigeunermuziek en van chansons tot brass-music. In totaal zijn er ca. 60 optredens van ca. 15 ensembles, orkesten, koren en bands. Vooral de combinatie van een mooie omgeving, de 8 kerkjes en de uiteenlopende muziek staan garant voor een mooie zomermiddag. Er is een Zuidroute langs de kerken van Zunderdorp, Durgerdam, Ransdorp en Holysloot (gezamenlijk ook bekend staand als het gebied 'Landelijk Noord' in de gemeente Amsterdam) en een Noordroute we langs de kerkjes van Zuiderwoude, Uitdam, Broek in Waterland en de RK Kerk van Monnickendam. Beide routes zijn ca. 18 km. De afstand tussen de kerken - tussen de 3 en 5 km - maakt het heel goed mogelijk om van kerk tot kerk te fietsen.

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Waterland.

- Media / nieuws: - PIM is de lokale omroep voor de gemeente Waterland. - Nieuwssite voor de kernen van de gemeenten Edam-Volendam en Waterland.

Reactie toevoegen