Waterkant

Plaats
Buurtschap
Bergen op Zoom
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

Waterkant Lepelstraat hoeve t Slot Slotweg 7 [640x480].jpg

Het enige rijksmonument van buurtschap Waterkant is Hoeve 't Slot (Slotweg 7).

Het enige rijksmonument van buurtschap Waterkant is Hoeve 't Slot (Slotweg 7).

Waterkant

Terug naar boven

Status

- Waterkant is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daabinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Bergen op Zoom. T/m 1996 gemeente Halsteren.

- De buurtschap Waterkant valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Lepelstraat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1899 Waterkant.

Naamsverklaring
Het Nieuwnederlandse waterkant betekent 'oever, boord van het water'. Deze buurtschap heet zo ter onderscheiding van de naburige locatie Zeekant.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Waterkant ligt W van Lepelstraat, rond de Slotweg en de Polderweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Waterkant omvat ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Anno 2011 had een particuliere ondernemer, die grond in dit gebied bezit, plannen voor een zorgcentrum aan de Polderweg / Jan Bodeweg, aan de rand van buurtschap Waterkant. De Bergse gemeenteraad heeft met 1 stem verschil voor dit plan gestemd. Tegenstanders wilden dit besluit aanvechten bij de Raad van State. Hun argument: blijf af van de open ruimte op de Brabantse Wal, en elders in de gemeente is op minder waardevolle plekken nog genoeg ruimte voor een dergelijk zorgcentrum. Onder de link vind je een reportage over deze plannen in tekst en beeld, door Rinus van Wezel. Hoe dit plan is afgelopen, is ons nog niet bekend.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Buurtschap Waterkant heeft 1 rijksmonument, zijnde hoeve 't Slot (Slotweg 7), genoemd naar de ligging nabij de plaats waar vroeger het slot van Halsteren stond. Tot twee woonhuizen verbouwde boerderij uit ca. 1840 onder met pannen belegd zadeldak tussen zij-topgevels; zesdelige empire schuiframen en luiken; ingang met kroonlijst op voluutvormige consoles. De gevels zijn gepleisterd.

- De buurtschap heeft 3 gemeentelijke monumenten, zijnde de langgevelboerderij op Polderweg 1/1a, huize Waterkant (Polderweg 6) met aanbouw aan de rechterzijde en varkenshok met toegangshek en kolommen waarop de naam van het pand is vermeld, en de 19e-eeuwse gedeeltelijk onderkelderde voormalige boerderij, thans woonhuis met praktijkruimte, op Slotweg 9.

Reactie toevoegen