Wamberg

Plaats
Buurtschap
Sint-Michielsgestel
Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

Wamberg

Terug naar boven

Status

- Wamberg is een buurtschap en landgoed in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Sint-Michielsgestel. T/m 1995 gemeente Berlicum.

- De buurtschap Wamberg valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Berlicum.

- De buurtschap Wamberg heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Wamberg ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen Hasseltsedijk, Oude Bossche Baan (het gedeelte van deze weg O van het Máximakanaal) en Paulinapad (het gedeelte van deze weg Z van het water Grote Wetering en N van de rivier de Aa). De buurtschap ligt NW van het dorp Berlicum, O van het Máximakanaal, de A2 en de stad 's-Hertogenbosch, Z van de A59 en het dorp Rosmalen, NO van de rivier de Aa, N van het dorp Den Dungen, WZW van het dorp Vinkel en ZW van het dorp Nuland.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Wamberg omvat ca. 25 huizen met ca. 65 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Het koetshuis is tegen een in oorsprong 17e-eeuwse hoeve (de Grote Wamberg) gebouwd. Het koetshuis is tot woonhuis verbouwd. Het poortgebouw is omstreeks 1893 tegen de zuidgevel van het koetshuis gebouwd. De schuur is gesitueerd ten noordoosten van het koetshuis. De bakstenen schuur is in de jaren zeventig van de 20e eeuw getransformeerd tot woonhuis. De tuinmanswoning is in 1899 in opdracht van de familie Van Rijckevorsel gebouwd. BBM Architecten heeft in 2013-2014 het restauratieplan voor al deze objecten opgesteld en de uitvoering begeleid.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De van oorsprong woeste gronden van het huidige Landgoed De Wamberg zijn hier ontgonnen om de nabijgelegen stad 's-Hertogenbosch van voedsel te kunnen voorzien. Zo ontstond een agrarisch landschap met akkers, weilanden en pachtboerderijen. Dijkjes moesten het water weren. Op de terreingrenzen groeide hakhout en langs de zandpaden verrezen eiken. Dichter bij het landhuis en op de Cloershorst lieten landgoedeigenaren een landschapsplan uitvoeren. Op het landgoed staat het uit 1620 daterende kasteel Huis De Wamberg. Op het erf is een hardstenen put te zien uit de 16e eeuw. Op het landgoed bevinden zich enkele oude Kempische boerderijen.

In 2010 heeft Rijkswaterstaat een dassenburcht op het landgoed aangelegd. Door omlegging van de Zuid-Willemsvaart was het leefgebied van de das ter hoogte van het landgoed verstoord. Rijkswaterstaat draagt er met de aanleg van de burcht zorg voor dat het leefgebied voor de das hier behouden blijft. Voor nadere informatie zie de pagina over landgoed De Wamberg op de site van IVN 's-Hertogenbosch.

Reactie toevoegen