Waalre

Plaats
Dorp en gemeente
Waalre
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

NB gemeente Waalre in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Waalre in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Waalre in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Waalre

Terug naar boven

Status

- Waalre is een dorp en gemeente in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Kempen. Het gemeentehuis van Waalre bevindt zich tegenwoordig in Aalst.

- De gemeente Waalre is in 1923 vergroot met de gemeente Aalst.

- De gemeente Waalre omvat naast het gelijknamige dorp verder nog het dorp Aalst en de buurtschappen Achtereind, Ekenrooi, Heikant, Heuvel, Loon en Timmereind. Dat zijn 2 dorpen en 6 buurtschappen in totaal; alle kernen in de gemeente Waalre liggen voor de postadressen 'in' (de postale woonplaats) Waalre.

- Onder het dorp Waalre vallen de buurtschappen Heikant, Heuvel, Loon en Timmereind.

- Wapen van de gemeente Waalre.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Waalre.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Waalre grenst in het ZW aan Dommelen en Riethoven, in het W aan de rivier de Dommel, in het NW aan Knooppunt De Hogt (A2/A67) en (bijna) aan Veldhoven, in het N aan de gecombineerde A2/A67 en Eindhoven, in het NO aan Knooppunt Leenderheide (ook A2/A67), in het O aan de A2 en Heeze en in het Z aan Valkenswaard, en ligt ZW van Geldrop, Nuenen, Mierlo en Helmond en NW van Leende. Het gelijknamige dorp ligt W in de gemeente.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Waalre (dan: Waalré) 118 huizen met 803 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 44/285 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Heuvel 34/238 en Loon 40/280. Tegenwoordig hebben de gemeente en de gelijknamige postale woonplaats ca. 6.700 huizen met ca. 17.000 inwoners, dit is inclusief de aantallen voor het dorp Aalst, met ca. 4.200 huizen en ca. 10.500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Waalre, kun je terecht bij de volgende instanties en sites:

- Het Waalres Museum (Willibrorduslaan 4) heeft een intiem karakter en bevindt zich in de voormalige Linnenfabriek Swane, waarvan het oostelijk deel in 1861 gebouwd is als een fabriek voor linnen en pellen. In 1899 is de fabriek uitgebreid tot de huidige vorm. In 1998 verwerft Stichting Het Waalres Museum het gebouw, waarna restauratie volgt. In 2000 is de restauratie voltooid en wordt het complex geklasseerd als rijksmonument. Het museum richt zich op het organiseren en presenteren van tentoonstellingen en activiteiten, waarbij de nadruk ligt op het industrieel erfgoed uit de gemeente Waalre (= het gelijknamige dorp plus het dorp Aalst), waaronder de Brabantia collectie (huishoudelijke artikelen) en de Simplexcollectie (speelgoed en puzzels), alsmede textiel, waaronder antiek damast uit de periode 1550-1950. Bij het tonen van het industriële erfgoed wordt waar mogelijk een verbinding gemaakt met de actualiteit van huidige industriële activiteiten. Daarnaast biedt Het Waalres Museum een platform voor voornamelijk Waalrese kunstenaars en zijn er diverse exposities van hedendaagse kunst en bijzondere particuliere verzamelingen.

- Stichting Waalres Erfgoed is opgericht in 1986 om het erfgoed van Aalst en Waalre veilig te stellen voor de inwoners en hun nageslacht. Zij doet dit door het verzamelen, bestuderen en beschrijven van documenten en foto's. Daarnaast wil Waalres Erfgoed het dagelijks leven van de inwoners door de eeuwen heen zo veel mogelijk inzichtelijk maken. Projectgroepen leggen de resultaten van hun onderzoek vast en maken dat openbaar door lezingen en publicaties. Verzamelingen die aan Waalres Erfgoed worden toevertrouwd, worden beheerd en toegankelijk gemaakt. Waalres Erfgoed adviseert lokale en regionale overheden en instanties over de historische waarde van plekken waar nieuwbouw gepland staat. Zij doet dit alles primair voor de huidige inwoners en hun nageslacht maar ook voor alle personen die interesse hebben in het erfgoed van Waalre zoals bijvoorbeeld de journalistiek.

- Verhalen over de geschiedenis van Waalre op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Waalre heeft als plaats 15 rijksmonumenten.

- Waalre heeft 28 gemeentelijke monumenten.

- Volmolen.

- Gevelstenen in Waalre.

- Beschrijving orgel Agnus Dei kerk.

- Beschrijving orgel het Oude Sint-Willibrorduskerkje.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Het Locomotief Festival (weekend eind augustus / begin september) is een gratis toegankelijk festival. Vrijdag: Hardstyle. Zaterdag: Deep-, Tech House & Techno. Zondag: Live Rock, Pop & Cover Bands.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- IVN afdeling Valkenswaard-Waalre organiseert allerlei activiteiten voor jong en ouder op het gebied van natuur- en milieueducatie. Het werkgebied beslaat de genoemde gemeenten plus het dorp Riethoven.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Waalre (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Waalre.

- Media / nieuws: - RTV Horizon is de streekomroep voor de gemeenten Cranendonck, Heeze-Leende en Waalre. - Weekblad De Schakel houdt je op de hoogte van het laatste nieuws uit Aalst en Waalre. Via de link is de krant ook online te lezen.

- Muziek: - Muziekonderwijs Aalst-Waalre (MAW) is een vereniging van gediplomeerde muziekdocenten. Bij MAW kun je naast instrumentale en vocale lessen terecht voor algemene muzikale vorming, muziek op schoot, stemvorming, kinderkoor, jeugdkoor, orkesten, heterogene en homogene ensembles. Individuele lessen zijn te verkrijgen voor accordeon, altviool, bariton trompet, basgitaar, blokfluit, cello, contrabas, dwarsfluit, gitaar, harp, hoorn, keyboard, klarinet, piano, saxofoon, slagwerk, trombone, trompet, tuba, viool en zang.

- Sport: - Voetbalvereniging RKVV Waalre.

- Bravo is de volleybalvereniging voor de woonkernen Aalst*, Dommelen*, Valkenswaard, Waalre en Westerhoven*. Zij hebben meer dan 250 leden, vanaf 6 jaar oud, en zijn actief in zowel de competitie van de Nevobo (Nederlandse Volleybal Bond) als de regionale competities voor recreanten. * In deze plaatsen trainen ze in sporthallen.

- Zorg: - Zorgboerderij 't Angelag. - Planterij de Pimpernel, zorgkwekerij.

- Openbaar vervoer: - Buurtbus Waalre gaat van Aalst naar Veldhoven v.v. via Waalre.

Reactie toevoegen