Wânswert

Plaats
Dorp
Ferwerderadiel
Fryslân

Wânswert

Terug naar boven

Status

- Wânswert is een dorp in de provincie Fryslân, gemeente Ferwerderadiel.

- Onder het dorp Wânswert valt ook een klein deel van de buurtschap Bartlehiem en het grootste deel van de buurtschap Tergrêft.

Terug naar boven

Naam

In het Nederlands
Wanswerd. Overigens is de plaatsnaam sinds 1999 formeel Friestalig. De Nederlandse spelling staat ook niet meer op de plaatsnaamborden (erbij).

In de volksmond
Lyts Brussel.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Wânswert ligt O van de dorpen Hallum en Oudebildtzijl, ZO van de dorpen Marrum en Ferwert, Z van het dorp Hegebeintum, ZZW van het dorp Blije, ZW van de dorpen Jislum, Reitsum, Lichtaard en Holwerd, WZW van de dorpen Jannum, Sibrandahûs en Raard en de stad Dokkum, WNW van de dorpen Burdaard, Rinsumageast en Damwâld, NW van de dorpen Aldtsjerk, Oentsjerk, Readtsjerk en Gytsjerk, N van de stad Leeuwarden, NNO van de dorpen Wyns en Lekkum, NO van de dorpen Jelsum, Koarnjum, Britsum, Stiens en Feinsum en ONO van de dorpen Hijum en Alde Leie.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Wânswert 55 huizen met 343 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 80 huizen met ca. 200 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Wânswert heeft 4 rijksmonumenten.

- Molen Victor.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Doarpsfeest (gedurende 4 dagen in augustus) met allerlei sport- en spelactiviteiten, waaronder Toulûken (Touwtrekken), met 's avonds feest met live bands.

Terug naar boven

Beeld

- Mooie drone-film van Wânswert.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Wânswert.

- Nieuws: - De Facebookpagina van Wânswert is een digitale 'buorren' waar (oud)Wânswerters foto's van en herinneringen aan het dorp en ook actuele zaken kunnen delen.

- Muziek: - Muziekvereniging Concordia.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Wânswert.

Reactie toevoegen