Wâlterswâld

Plaats
Dorp
Dantumadiel
Fryslân

walterswald_collage.jpg

Wâlterswâld, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Wâlterswâld, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

walterswald voorweg [640x480].jpg

Wâlterswâld Voorweg

Wâlterswâld Voorweg

walterswald_1.jpg

Dorpsgezicht van Wâlterswâld

Dorpsgezicht van Wâlterswâld

walterswald_2.jpg

Wâldhiem bij Wâlterswâld

Wâldhiem bij Wâlterswâld

Wâlterswâld

Terug naar boven

Status

- Wâlterswâld (Nederlands: Wouterswoude) is een dorp in de provincie Fryslân, gemeente Dantumadiel.

- De buurdorpen Wâlterswâld en Driezum werken op veel gebieden samen. Zo zijn er diverse gezamenlijke evenementen (zoals je hieronder kunt zien) en verenigingen.

Terug naar boven

Ligging

Bijzonder - het komt vaker voor in ons land maar is ook weer niet alledaags - is dat het dorp 2 los van elkaar gelegen kernen en bebouwde kommen heeft, nl. Wâlterswâld-Zuid rond de Foarwei tussen Driezum in het O en Dâmwâld in het W, en Wâlterswâld-Noord rond de Achterwei die parallel N van de Foarwei loopt.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- Tegenwoordig heeft Wâlterswâld ca. 400 huizen met ca. 1.000 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Dorpsvisie Wâlterswâld.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Wâlterswâld heeft 6 rijksmonumenten.

- In 2018 zijn bij ca. 50 huizen, kerken en andere bezienswaardige plekken in Walterswâld en Driezum bordjes geplaatst met daarop een stukje over de geschiedenis van het desbetreffende object. De bordjes maken deel uit van een door de Dorpsbelangen uit te zetten historische fiets- en wandeltocht. Het is natuurlijk bedoeld voor toeristen maar ook voor de inwoners, om de kennis over hun eigen dorp te vergroten en ze bewuster te maken van de bijzonderheden in hun dorp.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De Paardendagen Driezum - Wâlterswâld - Damwâld (weekend eind juli) trekken elk jaar duizenden bezoekers. Op vrijdag komen 150 aanspanningen plus honderden pony’s en paarden uit het hele land hier naartoe om deel te nemen aan het Open Fries Kampioenschap Paardenmarathon. Een unieke menwedstrijd waar 11 fraai aangeklede hindernissen in deze 3 dorpen, gelegen in de mooie Friese Wouden, de basis vormen voor het Kampioenschap. Op zaterdag is traditiegetrouw de Boerendag te Wâlterswâld. Het programma van de Boerendag is zeer gevarieerd met vele attracties voor jong en ouder; Open Frysk Kampioenschap Friese Stabij en Wetterhoun, Boerenmarkt, Kinderplein, oude ambachten, oldtimers, theater, muziek, demo’s en een diversiteit van Paardenkrachten op het terrein en tijdens de Paardenkrachtenshow. Hier worden ook de jaarlijkse Rundveekeuring van Noord-Friesland en de provinciale Geitenkeuring van Fryslân gehouden.

- De Kennedymars Driezum - Wâlterswâld (weekend eind augustus) omvat onder meer een nachtmars, een dagmars en een juniormars.

- Winterfair (op een zaterdag eind november).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Wâlterswâld.

- Dorpshuis: - Dorpshuis De Nije Warf.

- Muziek: - Muziekvereniging Excelsior.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Wâlterswâld kerk.

Reactie toevoegen