Vrouwenpolder

Plaats
Dorp
Veere
Walcheren
Zeeland

DK_20110718_2338_Amfibi_npoel_natuurgebied_Zeeuws_landschap_Vrouwenpolder.jpg

Vrouwenpolder, amfibieënpoel verhoogt de biodiversiteit

Vrouwenpolder, amfibieënpoel verhoogt de biodiversiteit

ZL gemeente Vrouwenpolder in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Vrouwenpolder in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Vrouwenpolder in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Vrouwenpolder

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je kampeervakantie op vakantiepark Tempelhof.

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Vrouwenpolder.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Vrouwenpolder.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Vrouwenpolder.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Vrouwenpolder (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Vrouwenpolder is een dorp in de provincie Zeeland, in de streek Walcheren, gemeente Veere. Het was een zelfstandige gemeente t/m 30-6-1966.

- De gemeente Vrouwenpolder is in 1857 vergroot met de gemeente Gapinge.

- Wapen van de voormalige gemeente Vrouwenpolder.

- Onder het dorp Vrouwenpolder valt ook de buurtschap Breezand (vroeger ook Breedzand genaamd, aldus (1)). De oorspronkelijke buurtschap omvat slechts een handvol panden. Tegenwoordig is de buurtschap vooral 'begroeid' met en bekend van het gelijknamige bungalowpark (dat grotendeels bestemd is voor vakantie en recreatie, maar deels ook bewoond wordt), ter plekke aangeduid met zwart-op-witte borden Breezand 1 en Breezand 2. Breezand is ook de naam van het Noordzeestrand ten noorden hiervan.

Terug naar boven

Naam

In het Zeeuws
Den Polder.

Oudere vermeldingen
1474 (in der) Vrauwen Poldre, 1840 Vrouwe-Polder.

Naamsverklaring
- Dankt zijn naam aan de ligging in de polder, die in 1750 wordt vermeld als Onze-Lieve-Vrouwenpolder en dus waarschijnlijk genoemd is naar de maagd Maria.(2)
- "Het dorp ontleent zijn naam aan eene ‘wonderdadige’ schilderij der H. Maagd, die in eene kapel geplaatst, in den grafelijken tijd duizenden bedevaartgangers naar het noorden van Walcheren voerde. In 1572 werd deze kapel verwoest. Sedert werd er eene Herv. kerk gesticht, aanvankelijk een houten loods, doch die in 1622 en 1623 door een steenen gebouw is vervangen."(3)
- In 1314 werd in Nuwenpolre buiten Serooskerke een kapel gesticht die 10 jaar later tot parochiekerk van het dorp Niepolre werd verheven. Later werd het dorp Vrouwenpolder genoemd naar Onze Lieve Vrouwe Maria aan wie de kerk was gewijd.(4)

Terug naar boven

Ligging

Vrouwenpolder ligt NW van Veere, in het uiterste N van Walcheren, aan de provincialeweg N57 (Rotterdam-Middelburg), en grenst in het O, via de in 1961 aangelegde Veerse Gatdam tussen het Veerse Meer in het Z en de Noordzee in het N, aan Noord-Beveland. Onder invloed van deze dam vindt aan de zeezijde aanwas van zand plaats.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had de gemeente Vrouwenpolder 126 huizen met 784 inwoners, verdeeld in dorp en polder Vrouwenpolder 71/385 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Schellach 15/124 en Zandijk-Buiten (tegenwoordig als Zanddijk een buitenwijk van Veere) 40/275.

- Tegenwoordig heeft Vrouwenpolder ca. 450 huizen met ca. 1.100 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

(zie ook bij Naam)
In 1588 werd Fort den Haak gebouwd om de ingang van het Veerse Gat te dekken. Op het Breezand landde op 30 juli 1809 een Engels leger onder bevel van Lord Chatham met het doel de Franse bezetting van Walcheren te verdrijven, een Frans eskader op de Schelde te vernietigen en zodoende de vaart naar Antwerpen vrij te maken. Ofschoon de landing goed verliep (waarbij het Fort den Haak werd verwoest), slaagden de Engelsen er niet in Walcheren te bevrijden; op eerste kerstdag 1809 waren de laatste Engelsen alweer onderweg naar hun vaderland.

Op het strand van Breezand / Vrouwenpolder spoelen van tijd tot tijd fragmenten van Romeinse dakpannen aan, sommige met het stempel van de 'aanhankelijke en getrouwe vloot van Germanië' (CGPF). Vermoedelijk heeft hier aan de monding van de Schelde een steunpunt van de Romeinse vloot gelegen.(5)

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Ook in Vrouwenpolder is het een belangrijk thema dat men de ouderen zo lang mogelijk in het dorp wil laten wonen, opdat zij niet naar een andere kern hoeven te verhuizen. Verder wil men ook inspelen op de behoeften van oudere toeristen. Voorzieningen voor ouderen kunnen wellicht aan beide groepen ten goede komen. In het kader van deze thema's gaat het dorp vanaf 2015 werken aan een Zorgvisie.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Vrouwenpolder heeft 5 rijksmonumenten.

- In de Tachtigjarige Oorlog, tijdens het Beleg van Middelburg (1572-1573), werd de hervormde Pelgrimskerk (Fort den Haakweg 2) ernstig beschadigd. In de jaren daarna (1622-1624) werd de kerk weer hersteld met gebruikmaking van de resterende muurdelen. Het resultaat is een typisch 17e-eeuwse zaalkerk, vijf traveeën lang en met een dakruiter op de nok van het dak.

- Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt (Schoolstraat 9).

- Gevelstenen in Vrouwenpolder.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De Kustloop Vrouwenpolder (op een zaterdag in september) is naar eigen zeggen Walchers Mooiste Halve Marathon door het prachtige natuurgebied van Vrouwenpolder.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Bij Deltapark Neeltje Jans bent u een hele dag onder de pannen met het gezin. O.a. zeehonden, orkaanmachine, 3D film, waterspeelplaats, zeeleeuwenshow, het grootste zeeaquarium van Zeeland, rondvaart en desgewenst zwemmem met zeeleeuwen.

- Vrouwenpolder is een populaire badplaats, met het brede Noordzeestrand Breezand, het noorderstrand van Walcheren, in de geschiedenis bekend door de landing der Engelsen op 30 juli 1809 (zie bij Geschiedenis). Naast de bekende reguliere stranden zijn er in Vrouwenpolder ook 2 naaktstranden.

- De duinen van Natuurgebied Oranjezon en het O daarvan gelegen Breezand zijn van grote natuurwetenchappelijke waarde.

- Subtropische tuin Fort den Haak is geopend van april t/m oktober.

Terug naar boven

Links

- Site van en over Vrouwenpolder.

Reactie toevoegen