Vrouwbuurtstermolen

Plaats
Buurtschap
Het Bildt
Fryslân

vrouwbuurtstermolen_molen_en_haventje.jpg

De buurtschap Vrouwbuurtstermolen is genoemd naar deze molen, de Vrouwbuurtstermolen dus.

De buurtschap Vrouwbuurtstermolen is genoemd naar deze molen, de Vrouwbuurtstermolen dus.

Vrouwbuurtstermolen

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Vrouwbuurtstermolen.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Vrouwbuurtstermolen.

Terug naar boven

Status

- Vrouwbuurtstermolen is een buurtschap in de provincie Fryslân, gemeente Het Bildt.

- De buurtschap Vrouwbuurtstermolen valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Vrouwenparochie. Enkele panden aan de O kant, aan de Stienzer Hegedyk en de Leijester Hegedyk, vallen ook nog tot de buurtschap te rekenen en vallen onder de gemeente Leeuwarderadeel, kernen Stiens en Alde Leie.

- De buurtschap Vrouwbuurtstermolen moet plaatsnaamborden ontberen. Alleen bij de 'ingang' van de buurtschap aan de kant van de molen en het restaurant, stónd tot voor kort een plaatsnaambordje. Het was een op een kombord lijkend bord, getiteld 'Vrouwbuurtstermolen-Haven' met het symbool van een schip erbij (zie foto). We vermoeden dat het geen formeel bord was maar een particulier initiatief, en dat het dus ook geen echte 'bebouwde kom' betrof. Wat niet wegneemt dat je, bebouwde kom of niet, niet harder dan stapvoets door deze idyllische buurtschap moet willen rijden...

Wij hebben vernomen dat het bordje er anno 2015 niet meer staat. Wellicht leek het bord te veel op een echt kombord en moest het daarom op last van de gemeente worden verwijderd? Als iemand weet hoe deze vork in de steel zit, vernemen wij dat graag. Weliswaar kun je aan de straatnaambordjes Vrouwbuurtstermolen nog zien dat je in deze buurtschap bent aangekomen, maar ons bezwaar daarbij is dat je daaraan niet kunt zien dát je een buurtschap en dus woonplaats bent binnengekomen. Dat kun je immers alleen maar zien aan plaatsnaamborden... Dus in die zin hadden de iniatiefnemers wel een punt. Alleen hadden het dus witte borden moeten zijn (= buiten de bebouwde kom) en geen blauwe...

Terug naar boven

Naam

In het Fries
Froubuorstermûne.

In het Bildts
De Froubuurtstermoln.

Spelling
Soms lezen wij ook weleens de spelling Vrouwbuurstermolen. De correcte spelling is echter Vrouwbuurtstermolen: het is immers de molen van Vrouwbuurt.

Oudere vermeldingen
De molen ter plekke komt rond 1700 op een kaart voor als Nye molen. De nederzetting wordt op een kaart uit 1852 vermeld als Vrouwbuurster korenmolen, 1860 Vrouwenbuurster Korenmolen.

Naamsverklaring
Het slotelement is molen, het eerste element is de bijvoeglijke vorm van de lokale variant van de plaatsnaam Vrouwenparochie.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Vrouwbuurtstermolen ligt O van Vrouwenparochie, Z van Alde Leie, rond de weg Vrouwbuurtstermolen, wat een parallelweggetje is van de provincialeweg N393 (Stiens - Harlingen). De buurtschap ligt tussen de N393 in het Z en de waterloop Ouwe Rij - onderdeel van de Elfstedentocht-route - in het N.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Vrouwbuurtstermolen omvat naast de gelijknamige molen een 10-tal woonhuizen en boerderijen. De voorzieningen zijn, net als de buurtschap, bescheiden: een bushalte, een brievenbus en een eetcafé.

Terug naar boven

Geschiedenis

De nederzetting Vrouwbuurtstermolen is ontstaan rond de gelijknamige molen. Aanvankelijk vooral ten behoeve van de medewerkers van de molen: de molenaar, de knechten en de voerman die het meel vervoerde.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De brug over de Ouwe Rij bij Vrouwbuurtstermolen is recentelijk verhoogd. De brug zowel voor auto- als fietsverkeer is verhoogd tot een doorvaarthoogte van ongeveer 2.40 meter (brughoogte is 2.50 meter).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- In 1555 is er in de archieven voor het eerst sprake van een molen op deze plek. De huidige Vrouwbuurtstermolen dateert uit ca. 1850. Bij gunstige weersomstandigheden wordt de molen op de zaterdagmiddagen door de 2 vrijwillige molenaars in bedrijf gesteld en is de molen open voor publiek. Er wordt meel gemalen van lokaal verbouwde tarwe en spelt, waar heerlijk pannenkoekenmeel (Bildts: struufmeel) van wordt gemaakt en wat verkrijgbaar is in de molen. De molen is ook beschikbaar als trouwlocatie van de gemeente Het Bildt, waarbij men samenwerkt met het naastgelegen restaurant.

- Van 1902 tot 1940 was er in Vrouwbuurtstermolen een halte aan de spoorlijn Stiens - Harlingen. Het stationsgebouw - met haltenaam / plaatsnaam in de gevel - staat er nog, tegenwoordig in gebruik als woonhuis. Door de bestrating en de roodwitte palen ter plekke kun je nog zien waar vroeger de overweg en de spoorbomen waren.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Bij de molen ligt een klein haventje met plek voor enkele bootjes.

Reactie toevoegen