Vorchten

Plaats
Dorp
Heerde
Veluwe
Gelderland

Vorchten hervormde kerk 1942 [640x480].jpg

Vorchten Hervormde kerk 1942

Vorchten Hervormde kerk 1942

Vorchten veerpont Irma [640x480].JPG

Vorchten, het Wijhese Veer vaart dagelijks over de IJssel naar Wijhe, en weer terug natuurlijk.

Vorchten, het Wijhese Veer vaart dagelijks over de IJssel naar Wijhe, en weer terug natuurlijk.

Vorchten

Terug naar boven

Status

- Vorchten is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Heerde.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1176 kopie midden 17e eeuw Vorichten, 1270 in Vorethen, 1363 Varachtermate, Varachtermerssche, 1370 Vorachten, 1430 Vorgten, Voiraften.

Naamsverklaring
Herkomst en betekenis onbekend. De verklaringen die uitgaan van het Germaanse furhitha* 'groepje pijnbomen' of van het Oostnederlandse vrucht 'omheining' overrtuigen niet.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

Vorchten ligt NO van Heerde en Veessen, en grenst, via het buitengebied, in het O aan de IJssel, tegenover Wijhe.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Vorchten 46 huizen met 298 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 80 huizen met ca. 200 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Vorchten heeft 6 rijksmonumenten.

- Reeds rond 900 is hier een kerk gebouwd. De huidige eenvoudige, deels tufstenen Johannes de Doperkerk met zadeldak dateert uit ca. 1200.

- Diverse 19e-eeuwse boerderijen.

- Het Poppenspe(e)lmuseum in Vorchten is gehuisvest in een statige boerenwoning uit 1914. `Van harte welkom!' roepen Jan Klaassen en Katrijn de bezoeker bij binnenkomst toe. Deze hoofdfiguren uit de Oudhollandse poppenkast zijn, met al hun buitenlandse neven en nichten, gastheer en gastvrouw. In het museum treft men een bonte collectie aan van wayangfiguren, marionetten, hand-, stang- en stokpoppen, papieren theatertjes, schimmenspelen, foto's, boeken, posters, prenten en parafernalia. De basis van de poppentheatercollectie is de verzameling van poppenspeler/ theatermaker Otto van der Mieden, die vanaf 1970, al snuffelend op vlooienmarkten en in winkeltjes, alles op het gebied van het poppentheater begon te vergaren. Zo bracht hij in enkele decennia tijd een rijk geschakeerde collectie tot stand. De unieke collectie boeken en tijdschriften in de bibliotheek bestaat uit ongeveer 4000 banden in verschillende talen en enkele tientallen tijdschrifttitels over het poppentheater en aanverwante kunsten.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Het Wijhese Veer vaart dagelijks over de IJssel tussen Vorchten en Wijhe. Voor tijden en tarieven zie de link.

Terug naar boven

Links

- MFC: - Multifunctioneel centrum MFC De Verbinding is in 2017 gerealiseerd. Er worden diverse activiteiten georganiseerd. Er kunnern ook ruimtes worden gehuurd voor bijeenkomsten en activiteiten.

- Bedrijfsleven / ondernemen: - De eind 2017 opgerichte Ondernemersvereniging VVM behartigt de belangen van de ondernemers in de buitengebied-kernen Veessen, Vorchten en Marle. Ze gaan zich bezighouden met onderwerpen als agrobusiness ontwikkeling, glasvezel in het buitengebied, arbeidsparticipatie, MFC, samenwerken, goede doelen, organisatie van evenementen.

Reactie toevoegen