Voorst (Achterhoek)

Plaats
Buurtschap
Oude IJsselstreek
Liemers
Gelderland

Voorst (Achterhoek)

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Voorst.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Voorst.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Voorst.

Terug naar boven

Status

- Voorst is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Oude IJsselstreek. T/m 2004 gemeente Gendringen.

- De buurtschap Voorst heeft een eigen postcode (7083) en plaatsnaam in het postcodeboek en de gemeentelijke basisregistatie BAG en is daarmee een formele woonplaats. In de praktijk kun je Voorst als buurtschap van het dorp Gendringen beschouwen.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Voorst.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Voorst heeft 9 gemeentelijke monumenten.

- Voorstse Molen.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Het Kavelruilproject Engbergen-Voorst is in 2014 afgerond. Bij de kavelruil zijn 39 grondeigenaren betrokken met een totaal oppervlak van 126 hectare. Het kavelruilproject is mogelijk gemaakt doordat de provincie Gelderland drie agrarische bedrijven in Voorst heeft aangekocht, waardoor er ruimte is gekomen voor een duurzame gebiedsontwikkeling van het gebied Engbergen-Voorst. Bij deze gebiedsontwikkeling gaat het enerzijds om een verbetering in de structuur voor de omliggende agrarische bedrijven: door gronden te ruilen hebben de boeren hun gronden nu dichter bij de boerderij, waardoor ze efficiënter kunnen werken. Daarnaast zijn door de ruiling aaneengesloten grondposities verkregen die noodzakelijk zijn voor de aanleg van recreatieve paden en voor de omvangrijke natuur- en waterplannen waar het Waterschap Rijn en IJssel aan werkt, onder meer langs de Oude IJssel en de Aa-strang. Dit alles draagt bij aan een vitaal en leefbaar platteland.

- W van Voorst, vanuit Voorst gezien vlak voor Gendringen, ligt langs de Oude IJssel het - temidden van verder open weids landschap - bosrijke recreatiegebied Engbergen (in de Topografische atlas Gelderland wordt Engbergen nog als buurtschap betiteld, maar volgens ons is het dat niet meer).

- Bij Engbergen langs de Oude IJssel heeft Waterschap Rijn en IJssel in 2012 een 'stapsteen' en een vispassage aangelegd, waardoor water langer kan worden vastgehouden. Een stapsteen is een mini-natuurgebied dat ingericht is als rust- en voortplantingsplaats. In dit geval voor de Rietzanger en de Winde. Het vormt de verbinding tussen grotere natuurgebieden en biedt bovenden de mogelijkheid om water tijdelijk vast te houden in perioden met veel neerslag. De stapsteen is toegankelijk voor wandelaars en fietsers. Zowel het fietspad als het voetpad is over een kleine afstand verlaagd aangelegd. Het fietspad maakt onderdeel uit van de fietsroute langs de Oude IJssel van Doesburg naar Anholt in Duitsland. De stuw Kleefse Graaf is passeerbaar gemaakt voor vissen. Ook is 2,5 kilometer oever langs de Oude IJssel natuurlijk ingericht.

Terug naar boven

Links

- Site van en over Voorst.

- Voorstse Volkslied.

Reactie toevoegen