Voorhout

Plaats
Dorp
Teylingen
Bollenstreek
Zuid-Holland

ZH gemeente Voorhout in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Voorhout in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Voorhout in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Voorhout

Terug naar boven

Status

- Voorhout is een dorp in de provincie Zuid-Holland, in de regio Bollenstreek, gemeente Teylingen. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2005.

- Wapen van de voormalige gemeente Voorhout.

- Onder het dorp Voorhout valt ook de buurtschap Teijlingen en een deel van de buurtschap Piet Gijzenbrug. Vanouds viel ook een deel van de buurtschap Noordwijkerhoek onder dit dorp, maar dat deel is in de Tweede Wereldoorlog afgebroken.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Voorhout ligt W van het dorp Sassenheim, N van de A4, het dorp Warmond en de stad Leiden, NNO van het dorp Oegstgeest, NO van de dorpen Rijnsburg, Valkenburg, Katwijk aan den Rijn en Katwijk aan Zee, ZO van de dorpen Noordwijk-Binnen en Noordwijk aan Zee, Z van het dorp Noordwijkerhout en ZW van het dorp Lisse.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvatten de gemeente en het dorp Voorhout 112 huizen met 590 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 6.100 huizen met ca. 15.250 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij Historische Kring Voorhout.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Bouwbedrijf Heijmans gaat een nieuwe spooronderdoorgang in Voorhout aanleggen. De tunnel is onderdeel van de nieuwe Noordelijke Randweg om het dorp. De weg vormt een nieuwe verbinding ten noordwesten van het dorp, tussen de N444 en de deels nog aan te leggen ontsluitingsweg Hooghkamer. De Noordelijke Randweg moet zorgen voor een verhoogde verkeersveiligheid in het centrum en een betere bereikbaarheid. Dankzij de nieuwe spooronderdoorgang zullen auto’s, fietsers en voetgangers het spoor straks ongelijkvloers kruisen. Dat is een stuk veiliger. De bouwwerkzaamheden starten in najaar 2019. De verwachting is dat de randweg halverwege 2021 gereed komt.

- Sinds 2015 is nieuwbouwwijk Hooghkamer in ontwikkeling.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Voorhout heeft 14 rijksmonumenten.

- Voorhout heeft 19 gemeentelijke monumenten.

- De huidige St. Bartholomeuskerk is gebouwd nadat in 1873 de torenspits van de vorige kerk als gevolg van blikseminslag was verbrand. De kerk was op dat moment door middel van een muur in twee delen gesplitst. Pas in 1881 werd de toren en het katholieke deel van de kerk afgebroken en een nieuwe kerk gebouwd. De kerk is in 1883 in gebruik genomen. Het gebouw is een ontwerp van architect Evert J. Margry (1841-1891). De stijl is neogotiek. De kerk is van baksteenbouw met spaarzame toepassing van groefsteen, driebeukig en bestaande uit een vier traveeën diep schip. Middenbeuk en transept waren met een gekleurd houten tongewelf overspannen; koor en zijbeuken kregen gemetselde kruisgewelven. Het interieur was grotendeels gepleisterd en gepolychromeerd. De kerk kreeg 500 zitplaatsen.

De afgelopen jaren is de kerk op fraaie wijze gerestaureerd. Opmerkelijk is dat daarbij de verdwenen dakkapellen van de torenspits zijn teruggekomen. Ook de glas-in-loodramen zijn in oude luister hersteld. De Historische Kring Voorhout heeft het parochiebestuur van de kerk, als blijk van waardering voor de restauratie, de HKV-Restauratieprijs 2010 toegekend.

- Molen Hoop Doet Leven.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Door de uitbreidingen van Voorhout en Sassenheim in de afgelopen decennia zijn deze dorpen inmiddels bijna aan elkaar gegroeid. Er zit echter nog altijd een 'groene buffer' tussen, namelijk de Roodemolenpolder, op grondgebied van Voorhout. De gemeente wil deze buffer graag groen houden. In 2014 zijn samen met de inwoners verschillende 'droomvisies' ontwikkeld met verschillende mogelijke inrichtingsvarianten. Gekozen is voor de visie behoud+++. Deze visie zet in op behoud van het bestaande landschap met versterken van de 3 speerpunten. Dit zijn: recreatie, wandelronde rondom de polder; verhogen natuurwaarden; agrarisch productielandschap, koe weer terug in de wei.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Voorhout (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Lokale links: - Voorhout linkspagina.

- Zorg: - Zorgboerderij De Beestenboel.

Reactie toevoegen