Voordijk

Plaats
Buurtschap
Heusden
Langstraat
Noord-Brabant

voordijk_ecologische_verbindingszone.jpg

In 2012 is een 'natuurvriendelijke oever' aangelegd langs de Voordijk en de parallel daaraan lopende Buitendijkse Loop, als ecologische verbindingszone, die deel uitmaakt van het grotere geheel van de Klimaatbuffer Vlijmen-Den Bosch. (© Staatsbosbeheer)

In 2012 is een 'natuurvriendelijke oever' aangelegd langs de Voordijk en de parallel daaraan lopende Buitendijkse Loop, als ecologische verbindingszone, die deel uitmaakt van het grotere geheel van de Klimaatbuffer Vlijmen-Den Bosch. (© Staatsbosbeheer)

Voordijk

Terug naar boven

Status

- Voordijk is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de subregio Langstraat, gemeente Heusden. T/m 30-4-1935 deels gemeente Hedikhuizen, deels gemeente Vlijmen. Per 1-5-1935 over naar gemeente Vlijmen (in zijn geheel), in 1997 over naar gemeente Heusden.

- De buurtschap Voordijk valt, ook voor de postadressen, deels onder het dorp Haarsteeg, deels onder het dorp Vlijmen.

- De buurtschap Voordijk heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1873 Voordijk.

Naamgeving en naamsverklaring
De buurtschap is genoemd naar de ligging aan de gelijknamige dijk. Een voordijk is een dijk voor een andere (bijvoorbeeld een zomerdijk).(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Voordijk ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen Vijfhoevenlaan (het gedeelte van deze weg O van het kruispunt met de Verdilaan en de Biesheuvellaan), Hongarenburgweg, Tuinbouwweg (het gedeelte van deze weg O van het kruispunt met de weg Mommersteeg), Kavelingweg, Inlaagdijk en Vergereindseweg (het gedeelte van deze weg bij het kruispunt met de wegen Inlaagdijk en Oude Haven). De buurtschap ligt direct NO van het dorp Vlijmen, direct O van het dorp Haarsteeg, NO van het dorp Nieuwkuijk, ZO van het dorp Hedikhuizen, ZZW van het dorp Bokhoven, ZW van het dorp Engelen en NW en W van de stad 's-Hertogenbosch.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Voordijk omvat ca. 100 huizen met ca. 250 inwoners.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In 2012 is een 'natuurvriendelijke oever' aangelegd langs de Voordijk en de parallel daaraan lopende Buitendijkse Loop, als ecologische verbindingszone, die deel uitmaakt van het grotere geheel van de Klimaatbuffer of 'Groene Rivier'` Vlijmen-Den Bosch. Op zijn buurt is deze Klimaatbutfer weer onderdeel van het hoogwaterbergingsgebied HoWaBo (wat staat voor 'Hoog Wateraanpak ’s-Hertogenbosch') van Waterschap Aa & Maas.

Reacties

(2)

Goedendag,
Zou u mij kunnen zeggen waar u de informatie over het buurtschap Voordijk (Vlijmen) vandaan heeft? Zelf heb ik over dit buurtschap geen enkele informatie kunnen vinden in de gemeente Heusden.

Met vriendelijke groet,
GJ

Beste Gert-Jan,
Zoals u kunt zien hebben ook wij helaas niets inhoudelijks kunnen vinden over de buurtschap Voordijk (ontstaan, ontwikkeling etc.). Vooralsnog hebben wij hiervan dus slechts de vrij 'zakelijke' gegevens omtrent status, ligging, statistische gegevens, waartoe ons diverse relevante bronnen ter beschikking staan (omtrent herindelingen en grenscorrecties, oude en recente atlassen e.d.). En er blijkt dus recentelijk e.e.a. te zijn gebeurd in het kader van ontwikkeling van natuur / landschap / water, wat ook niet zozeer gaat over de buurtschap zelf als wel over het omringende landschap. Waar dat vandaan komt, en voor nadere informatie daarover, zie de links ter plekke. En ik heb net nog iets gevonden en toegevoegd over de naam.

Maar goed, u wilt dus meer weten over buurtschap Voordijk. Het lijkt me logisch dat u dan uw licht eens gaat opsteken bij de heemkundekring van deze regio: Heemkundekring Onsenoort. Dit is hun site: http://www.hkkonsenoort.nl/. Wellicht is er al eens een artikel over de buurtschap verschenen in hun periodiek, of hebben zij in hun bibliotheek een boek waarin deze buurtschap aan de orde komt.

Reactie toevoegen