Volthe

Plaats
Buurtschap
Dinkelland
Twente
Overijssel

Volthe Rossum OV Everlostraat.jpg

Volthe, blik op de buurtschap vanaf de Everlostraat

Volthe, blik op de buurtschap vanaf de Everlostraat

Volthe Rossum OV Mariakapel Wiekerstraat.jpg

Volthe, Mariakapel aan de Wiekerstraat

Volthe, Mariakapel aan de Wiekerstraat

Volthe Rossum Lemselo kaart met de oude boerderijen 1024x768.jpg

Kaart gemaakt door Frank Steggink, waarop aangegeven de boerderijen van Volthe, Rossum en Lemselo die in ieder geval in 1475 al bestonden. Voor de toelichting erbij zie http://www.steggink.org/volthe/schat_legend.txt.

Kaart gemaakt door Frank Steggink, waarop aangegeven de boerderijen van Volthe, Rossum en Lemselo die in ieder geval in 1475 al bestonden. Voor de toelichting erbij zie http://www.steggink.org/volthe/schat_legend.txt.

volthe_havezathe_het_everloo.jpg

Volthe, Havezathe Het Everloo

Volthe, Havezathe Het Everloo

volthe_havezathe_het_everloo_ii.jpg

Volthe, Havezathe Het Everloo

Volthe, Havezathe Het Everloo

Volthe

Terug naar boven

Status

- Volthe is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Twente, gemeente Dinkelland. T/m 2000 gemeente Weerselo.

- De buurtschap Volthe valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Rossum.

- De buurtschap heeft witte plaatsnaamborden en ligt buiten de bebouwde kom.

Terug naar boven

Naam

In het Nedersaksisch
Voalt.

Bijnaam van de inwoners
Öllieböarde. (wat betekent dit en wat is de achtergrond ervan?, red.)

Oudere schrijfwijzen
Laat 10e eeuw Uuluht, midden 12e eeuw Fuleht, 1188 ingevoegd eind 13e eeuw Voleth, 1381-1383 Vaelt, Voelet, Voelt, Volet, 1385 apud Voelt, 1844 Volte.

Naamsverklaring
Herkomst en betekenis onbekend. Bij de oudste vormen moet ht voor th verschreven zijn, hetgeen niet uitzonderlijk is. De oude vormen wijzen niet in de richting van het Oudsaksische faled 'koestal', of het Oostelijk Middelnederlandse vaelt 'omheinde ruimte, mestvaalt'. Zie ook Valthe. (1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Volthe ligt N van Oldenzaal, NO van Rossum.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Volthe 98 huizen met 542 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 200 huizen met ca. 500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Op een lijst uit eind 10e eeuw wordt de buurtschap reeds als Uuluht vermeld. Op deze lijst stonden 43 boerderijen die werden geschonken aan het klooster in Werden, waarvan er twee in Volthe stonden.

- Overzicht van boerderijen in de marke Volthe, met naam en locatie.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De 18e-eeuwse monumentale boerenschuur van de familie Sanderink aan de Everlostraat stond al jaren leeg en was daardoor verworden tot een bouwval. Eind 2014 is de schuur steentje voor steentje en balkje voor balkje afgebroken en in de originele staat weer opgebouwd op Landgoed Huis te Brecklenkamp in de buurtschap Breklenkamp bij Lattrop. Hij heeft daar sindsdien een 'nieuw leven' gekregen als ontvangst- en informatiecentrum voor het landgoed. Het meeste materiaal kon worden hergebruikt, zoals de pannen, de stenen en zeker ook het eeuwenoude eiken gebintwerk dat nog volledig in tact was. (bron: Dagblad Tubantia)

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- In de buurtschap liggen pal ten noorden van het kanaal Almelo-Nordhorn de restanten van de Hunenborg, een middeleeuwse burcht. Dit is het enige rijksmonument van Volthe.

- Havezathe Het Everloo (vroeger ook Everlo). Het oorspronkelijke jachtslot is in 1811 gesloopt nadat het ernstig in verval was geraakt. Tussen 1967 en 2000 werd de havezathe geëxploiteerd door Jan Race Palthe en zijn vrouw. Deze exploitatie is in 2000 beëindigd, waarna de havezathe tezamen met het omliggende landgoed in 2005 is verkocht aan Natuurmonumenten, die het in datzelfde jaar doorverkocht aan Heisterkamp Dranken uit Ootmarsum. - Enkele beschrijvingen uit de levensloop van Gerrit Rijkhof, in de 18e eeuw rentmeester van Het Everloo.

- Mariakapel aan de Wiekerstraat op de Volther Es in de voormalige marke Volthe. Tegenwoordig staat deze op de grens van het dorp Rossum en de buurtschap Volthe.

- Landkruis aan de Tramweg.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Fiets-ommetje Volthe (10 km).

- Wandel-ommetje Voltheres (8 km).

- In het noorden van de buurtschap Volthe en het aangrenzende zuidoosten van de buurtschap Agelo ligt het Natura 2000-gebied Achter de Voort, Agelerbroek en Voltherbroek. Voor een beschrijving hiervan zie bij Agelo.

- Z van landgoed Het Everloo ligt natuurgebied Roderveld (het uiterste oosten valt overigens onder de Losserse kern De Lutte). Ervaar de rust en schoonheid van beide gebieden tijdens een wandeling van 1 en 3,5 kilometer. In het Roderveld loop je langs natte heide en door gevarieerde bossen met loof- en naaldbomen. Onder de bomen ontdek je witte klaverzuring, heksenkruid en verschillende varens. In de natte heide groeien moeraswolfsklauw en zonnedauw. Na een opknapbeurt zijn kleine zonnedauw en ondergedoken moerasscherm teruggekeerd.

- In Volthe, aan de rand van landgoed Singraven nabij Denekamp, wordt een nieuw landgoed ontwikkeld. De eigenaren van een verbouwde woonboerderij die in 2011 afbrandde, willen een nieuw woonhuis en twee portierswoningen bouwen. Daarbij zal 18 hectare aan landbouwgrond worden omgevormd tot natuur. Zo wordt er een verbindingszone gecreëerd tussen landgoed Singraven en natuurgebied de Vogelpoel. (nov. 2012)

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Rossum / Lemselo / Volthe.

Reactie toevoegen