Vlodrop-Station

Plaats
Buurtschap
Roerdalen
Roerstreek
Limburg

Vlodrop-Station plaatsnaambord (Kopie).jpg

Van de buurtschap Vlodrop-Station blijft niet veel meer over; het stationsgebouw en een aantal woningen zijn al afgebroken, en in 2015 is ook het oude klooster Sankt Ludwig tegen de vlakte gegaan.

Van de buurtschap Vlodrop-Station blijft niet veel meer over; het stationsgebouw en een aantal woningen zijn al afgebroken, en in 2015 is ook het oude klooster Sankt Ludwig tegen de vlakte gegaan.

Vlodrop-Station

Terug naar boven

Status

- Vlodrop-Station is een buurtschap in de provincie Limburg, in de regio Roerstreek, gemeente Roerdalen. T/m 1990 gemeente Vlodrop.

- De buurtschap Vlodrop-Station valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Vlodrop.

- De buurtschap Vlodrop-Station heeft witte plaatsnaamborden en ligt buiten de bebouwde kom.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Vlodrop-Station ligt NO van Vlodrop, tegen de Duitse grens, tegenover Dalheim (D).

Terug naar boven

Geschiedenis

Zoals de plaatsnaam reeds suggereert, was hier vroeger een station genaamd Vlodrop-Station. Het station heeft gefunctioneerd van 1879 tot 1944. De stationsgebouwen zijn helaas geleidelijk afgebroken tot het laatste gebouw in 1973 verdween. Tot 1991 is deze 'IJzeren Rijn' nog voor goederenvervoer in gebruik geweest.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Het complex Sankt Ludwig te Vlodrop-Station uit 1909 is oorspronkelijk een franciscaans klooster en college. In 1990 neemt de uit India afkomstige goeroe Maharishi Mahesh Yogi zijn intrek in het kloostercomplex. Sindsdien dient het als wereldhoofdkwartier van de Transcedente Meditatie-beweging, formeel Maharishi European Research University (MERU) genaamd. Deze beweging heeft het gebouw in de loop der jaren verlaten, deels illegaal gesloopt en verbouwd, en laten vervallen. De organisatie heeft haar intrek genomen in nieuwbouw elders op het terrein. - Nadere informatie over klooster Sankt Ludwig op Wikipedia. - Reportage over de geschiedenis van klooster Sankt Ludwig door RTV Roerdalen (1997). - Reportage over situatie klooster Sankt Ludwig anno 2008. - Antwoord minister op Kamervragen omtrent herstel klooster Sankt Ludwig te Vlodrop-Station (april 2012).

- In september 2012 heeft de gemeente Roerdalen besloten dat rijksmonument klooster Sankt Ludwig mag worden gesloopt, omdat het klooster in zijn huidige staat en in zijn huidige omgeving niet binnen redelijke financiële kaders kan worden herbestemd. De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, die de minister in dezen adviseert, respecteren dit besluit en hebben er dus geen zienswijze tegen ingediend. - VPRO-reportage met voor- en tegenstanders van behoud van klooster Sankt Ludwig (24-9-2012). - Diverse recente reportages over het complex Sankt Ludwig te Vlodrop-Station op het weblog Monumentje! Op hetzelfde weblog een interview met Gerard Rieter van Stichting MERU (januari 2013). - In januari 2013 is door de gemeenteraad het definitieve besluit genomen dat het complex Sankt Ludwig mag worden gesloopt. - Ook de Raad van State vindt sloop in dit geval om een combinatie/scala van redenen legitiem. - In 2015 is het complex daadwerkelijk gesloopt. - Sloop toren Sankt Ludwig. - Alleen de torenspits is bewaard gebleven en krijgt een plek in de nieuwbouw. Filmpje demontage torenspits Sankt Ludwig.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Begraafplaatskapel St. Ludwig (Station 24) ligt N van buurtschap Vlodrop-Station in het bos, W van het voormalig College St. Ludwig. Naast de kapel ligt de begraafplaats van het voormalig college. De kapel is gewijd aan Lodewijk van Toulouse. De kapel is in 1909 gebouwd, gelijktijdig met het College St. Ludwig, naar ontwerp van pater-architect Th. Borren. Op de begraafplaats werden de paters-docenten, scholieren en andere bewoners van het College St. Ludwig begraven. Ook is er een Noorse piloot begraven die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de omgeving met zijn vliegtuig werd neergehaald. Tevens liggen er diverse bewoners van buurtschap Vlodrop-Station begraven die zijn overleden tijdens of vlak na de Tweede Wereldoorlog. Met de verkoop van College St. Ludwig aan Stichting MERU/MVU in 1984 zijn de begraafplaats en de begraafplaatskapel eigendom geworden van Staatsbosbeheer. De rijksmonumentale kapel is in 2012 gerestaureerd.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Wandelroute St. Ludwigroute (4,5 km) (volg ter plekke de blauwe route).

Terug naar boven

Links

- Muziek: - In 2009 is het volkslied of loflied van Vlodrop-Station 'herontdekt' en op cd opgenomen door de Limburgse troubadours Piet Geuskens uit Vlodrop en Mariet Hoogers uit Horst. In het interview onder de link, voorafgaand aan de vertolking, stelt Piet Geuskens dat er geen mooier plekje op aarde is dan Vlodrop-Station.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Vlodrop-Station.

Reactie toevoegen