Vlieland (Pijnacker)

Plaats
Buurtschap
Pijnacker-Nootdorp
Zuid-Holland

vlieland_brandweerman_jan_vlieland_kopie.jpg

Jan Vlieland woont in de straat Klein Vlieland in de buurtschap Vlieland. Op de foto Jan bij zijn afscheid van de brandweer in 2010. (© www.telstar-online.nl)

Jan Vlieland woont in de straat Klein Vlieland in de buurtschap Vlieland. Op de foto Jan bij zijn afscheid van de brandweer in 2010. (© www.telstar-online.nl)

Vlieland (Pijnacker)

Terug naar boven

Status

- Vlieland is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, gemeente Pijnacker-Nootdorp. T/m 2001 gemeente Pijnacker.

- De buurtschap Vlieland valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Pijnacker.

- De buurtschap heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat, al kan de straatnaam Klein Vlieland je daar wel een vermoeden van geven.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Vooralsnog is de oudst bekende vermelding van deze plaatsnaam in 1819. In dat jaar wordt een zekere Elisabeth Sonneveld vermeld, als zijnde in deze plaats overleden. (bron: Burgerlijke Stand Pijnacker 1819, overlijdensakte nr. 15).

Naamsverklaring
In het eerste deel schuilt vermoedelijk een waternaam vlie of vliet.(1)

Familienaam
Er zijn famiies die Vlieland heten. Er is zelfs een Jan Vlieland die in het straatje Klein Vlieland alhier woont. De kans dat zijn familie naar deze buurtschap is genoemd, is klein, want in 2007 woonde er nog geen familie met deze naam in de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Ook in 1947 was dit niet het geval. Of dit geslacht van het gelijknamige eiland afkomstig is, is vooralsnog ook niet bekend.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Vlieland ligt rond de Vlielandseweg, de Wethouder van der Vaartlaan en het W aan de Vlielandseweg gelegen doodlopende weggetje Klein Vlieland. De buurtschap ligt direct O van het dorp Pijnacker, ZW van de stad Zoetermeer, ZO van het dorp Nootdorp en NW van het dorp Berkel en Rodenrijs.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Vlieland omvat ca. 135 huizen met ca. 300 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Het doodlopende straatje Klein Vlieland was aanvankelijk een eilandje, rondom door sloten omgeven. Later is een van de sloten gedempt. Eind jaren vijftig zijn hier 6 bungalows gebouwd. De bewonersvereniging heette aanvankelijk Bänglahof (Bängla is het Indiase woord voor bungalow). Zij verzochten de gemeente deze naam ook als straatnaam voor hun straatje toe te kennen. De gemeente stelde de naam Spoorzicht voor, omdat het straatje aan de achterzijde aan de spoorlijn grenst. De inwoners vonden dat geen goed plan. In 1961 is vervolgens de huidige straatnaam toegekend. De bewonersvereniging heet tegenwoordig ook naar de huidige straatnaam. Direct achter dit straatje liggen 2 gelijksoortige doodlopende straatjes. Die heten, net als de hoofdweg in de buurtschap, gewoon Vlielandseweg. Het meest nabijgelegen straatje van de twee wordt door de inwoners overigens Achillesstraatje genoemd.(2)

Reactie toevoegen