Vledderveen (Groningen)

Plaats
Dorp
Stadskanaal
Westerwolde
Groningen

Vledderveen (Groningen)

Terug naar boven

Status

- Vledderveen is een dorp in de provincie Groningen, in de streek Westerwolde, gemeente Stadskanaal. T/m 1968 gemeente Onstwedde.

- In de Dorpsvisie (zie hieronder) wordt gesteld dat Vledderveen pas sinds 2009 formeel als 'woonplaats' erkend zou zijn. Dat is niet correct. Dat was slechts een herbevestiging van het feit dat het dorp reeds in 1978 formeel als woonplaats is benoemd, met de toekenning van een eigen postcode (9585) en postale plaatsnaam t.b.v. het in dat jaar in werking getreden postcodeboek. Dat in de praktijk het dorp als kleine kern nog weleens wordt 'vergeten' en men soms ten onrechte denkt dat het buitengebied van de gemeente Stadskanaal alleen de dorpen Onstwedde, Alteveer en Mussel (de 'OAM-dorpen') omvat, is een ander verhaal...

- Onder het dorp Vledderveen valt ook het deel 3e Oomsberg van de buurtschap Oomsberg.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Het dorp werd tot begin 20e eeuw ook wel Vledder Batten genoemd, zoals het gebied vanouds bekend stond. Pas rond 1930 is de naam Vledderveen algemeen in gebruik geraakt.

Terug naar boven

Ligging

Vledderveen ligt direct O van (de kern van) Stadskanaal, rond de wegen Waterschapsweg, Vledderweg, Vledderkanaal, 3e Oomsberg en Ontsluitingsweg / Aviaweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Vledderveen omvat ca. 110 huizen met ca. 280 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

In 1880 is begonnen met de ontginning van de Vleddervenen. De eerste woning verrijst er in 1883. In 1903 krijgt Vledderveen een openbare lagere school, in 1915 een kerk en in 1929 een protestantse lagere school.

Vledderveen is een lintbebouwing en een klein dorp met weinig voorzieningen: een kerk, een café en een vliegveld; vliegveld Stadskanaal, voorheen vliegveld Westerwolde geheten.

Geschiedenis van Vledderveen 1880-1930 (uit een publicatie uit 1930).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Dorpsvisie Vledderveen (2010). - Evaluatie Dorpsvisie Vledderveen (2012).

- Sinds oktober 2013 is de straatverlichting in Vledderveen 's nachts uit. De verlichting wordt automatisch ingeschakeld als er een fietser aankomt die de speciale app hiervoor heeft gedownload. Deze primeur voor Nederland bespaart kosten en is minder verstorend voor de flora en fauna.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Kerk van de Nederlandse Hervormde Evangelisatie Jeruël uit 1915. Jeruël is de naam van een woestijn in de Bijbel. Op de site van kerk Jeruël veronderstelt men dat men bij het kiezen van deze naam wellicht gedacht heeft aan de omgeving van Vledderveen, dat in die tijd immers nog volop in ontginning was.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Vledderveen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Vledderveen.

Reactie toevoegen