Vissershoek

Plaats
Buurtschap
Goeree-Overflakkee
Zuid-Holland

Vissershoek

Terug naar boven

Status

- (nog te verwijderen).

Reacties

(2)

Goedendag,

Graag wil ik wat voorleggen: het is een hobby van ons om plaatsen in Nederland te bezoeken. We hebben een instagramaccount BezoekNederland en daar plaatsen we regelmatig foto's. Nu hebben we een discussie over Visschershoek, is het nu een buurtschap of niet? Volgens ons wel, maar één van onze volgers zegt dat het niet zo is. En ook Wikipedia praat over een boerderij en niet over een buurtschap.... Jullie geven aan dat het wel een buurtschap is, waar hebben jullie deze informatie vandaan?

Alvast hartelijk dank voor de reactie,

Marco en Margriet

Dank voor jullie reactie. Want hierdoor hebben jullie, impliciet want onbewust, meegeholpen om onze site, wat dit item betreft, nog accurater te maken. Wij hadden deze vermelding en deze vermeende status als buurtschap namelijk gehaald uit de recente kaarten en atlassen van het Kadaster (voorheen Topografische Dienst). Als zij iets als plaatsnaam vermelden, doen wij dat in principe ook. We moesten destijds érgens beginnen met onze inventarisatie van alle (nog bestaande) plaats(nam)en in ons land, en zij zullen het wel weten, het is immers hun vak, denk je dan. Ik zeg bewust 'in principe', want in de loop der jaren is ons namelijk gebleken dat honderden buurtschappen en dus plaats(nam)en zomaar ten onrechte van kaarten en uit atlassen zijn 'uitgegumd' terwijl ze in de praktijk nog wel degelijk bestaan (zie daarvoor https://www.plaatsengids.nl/kennisbank/plaatsnamen-onterecht-niet-de-atl...), terwijl anderzijds ook honderden vermeende plaatsnamen/buurtschappen in recente atlassen en op kaarten staan, die dat inmiddels niet meer zijn (door bijv. afbraak of opgeslokt door een uitbreidend dorp of uitbreidende stad) of zelfs nooit een plaats(naam)/buurtschap geweest zijn.

Naar aanleiding van jullie vraag heb ik deze casus uitgezocht en Visschershoek blijkt tot de laatstgenoemde categorie te behoren; het is inderdaad alleen een boerderij, die aanvankelijk ook alleen als huisnaam op de kaarten stond, en de laatste decennia ineens (vetgedrukt en dus) als plaatsnaam wordt vermeld. Soms gaan boerderijnamen weliswaar over op de omliggende ontstane bebouwing en wordt het daarmee tevens een plaats- en buurtschapsnaam. Hier is dat niet het geval. Er is geen significante bebouwing omheen onstaan en de omwonenden beschouwen de spaarzame handvol verspreide huizen aldaar ook niet als buurtschap.

Kortom dit is er dus weer een in de categorie 'plaatsnaam onterecht als zodanig in de atlassen'. Ik zal hem daarmee toevoegen aan deze lijst https://www.plaatsengids.nl/kennisbank/plaatsnamen-onterecht-met-foute-b... (opdat anderen die zich dit afvragen in dit geval, dat daar kunnen lezen) en zal de pagina Visschershoek van onze site verwijderen, en in plaats daarvan de boerderij in kwestie als bezienswaardigheid opnemen in dat hoofdstuk op de pagina van Ouddorp. Want het is wél een monumentale boerderij waar het een en ander over te vertellen valt. Uw en mijn reactie zal ik ook daarheen verhuizen, opdat anderen die zich dit afvragen dit ook kunnen lezen, maar zal het hier nog enkele dagen laten staan, opdat u dit kunt lezen en dus ook kunt lezen dat ik dit naar de pagina van Ouddorp ga verhuizen. Anders denkt u van waar is mijn reactie gebleven? U kunt immers niet 'ruiken' dat ik het naar Ouddorp heb verplaatst / ga verplaatsen.
Met vriendelijke groet, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Reactie toevoegen