Vinkebrug

Plaats
Buurtschap
Haarlemmerliede en Spaarnwoude
Kennemerland
Noord-Holland

Vinkebrug

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Vinkebrug.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Vinkebrug.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Vinkebrug.

Terug naar boven

Status

- Vinkebrug is een buurtschap in de provincie Noord-Holland, in de streek Kennemerland, gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude. T/m 21-9-1863 gemeente Houtrijk en Polanen.

- De buurtschap Vinkebrug valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Halfweg.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Tot ca. 1900 staat deze buurtschap nog te boek onder de naam Houtrijk, zijnde een van de kernen van de oorspronkelijke gemeente Houtrijk en Polanen. Zie de oude plattegrond hieronder. De plaatsnaam Vinkebrug raakt kennelijk pas later in gebruik. De brug in kwestie lag er al wel langer (de oudste vermelding hiervan dateert uit 1849). Zie hierna.

Naamsverklaring
Genoemd naar de ligging bij de brug over de trekvaart van Amsterdam naar Haarlem. Het eerste deel waarschijnlijk een persoonsnaam Vinke.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Vinkebrug ligt W van de dorpskern Halfweg, NO van het Knooppunt Rottepolderplein (= de 'kruising' van de A9 en de A200), rond de wegen Vinkebrug en Groeneweg, die in ieder geval nog tot ca. 1900 Houtrijkerweg heet (zie de oude plattegrond hieronder).

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 was er nog sprake van de gemeente Houtrijk en Polanen, met de kernen Houtrijk (= het huidige Vinkebrug) en Polanen (= de dorpskern van het huidige Halfweg). In de Volkstelling van dat jaar (2) worden de kernen helaas niet apart gespecifieerd. Gezamenlijk hadden zij (althans het grondgebied van de genoemde gemeente, dat allicht meer omvatte dan alleen deze kernen) toen 49 huizen met 334 inwoners. Verwarrend is dat de buurtschap die vanouds Houtrijk heette (en nu Vinkebrug heet), gelegen is in de polder Houtrak. Wellicht is vanwege die verwarring de naam van de buurtschap gewijzigd?

- Tegenwoordig omvat de buurtschap Vinkebrug een 10-tal boerderijen.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Middels het Project Vinkebrug worden enkele tientallen jonge Amsterdamse 'veelplegers' in deze buurtschap weer op het rechte pad geholpen middels sport en het aanleren van aspecten als op tijd komen, gezag accepteren, samenwerken, regelmaat en werkdiscipline. - Video over het Project Vinkebrug. - Reportage over Project Vinkebrug. - In 2015 is voor het project het gerenoveerde boerderijtje dat Fenix is gedoopt, in gebruik genomen.

Reactie toevoegen