Vierpolders

Plaats
Dorp
Brielle
Voorne-Putten
Zuid-Holland

Vierpolders 1881 stempel Briels Nieuwland (Kopie).jpg

Vierpolders heette tot eind 19e eeuw (ook) Briels-Nieuwland. Het hulppostkantoor gebruikte naamstempels met de naam Briels-Nieuwl: (curieus: die 3 letters 'and' hadden er ook nog wel bij gekund...).

Vierpolders heette tot eind 19e eeuw (ook) Briels-Nieuwland. Het hulppostkantoor gebruikte naamstempels met de naam Briels-Nieuwl: (curieus: die 3 letters 'and' hadden er ook nog wel bij gekund...).

ZH gemeente Vierpolders in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Vierpolders in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Vierpolders in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Vierpolders

Terug naar boven

Status

- Vierpolders is een dorp in de provincie Zuid-Holland, in de streek Voorne-Putten, gemeente Brielle. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1811. In 1812 over naar gemeente Zwartewaal, per 1-4-1817 weer afgesplitst tot zelfstandige gemeente, in 1980 over naar gemeente Brielle.

- Wapen van de voormalige gemeente Vierpolders.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Briels Nieuwland, Brielsch Nieuwland, 1840 (1) ´Vier-Polders, genoemd ´t Nieuwland´, 1856 Nieuwland of de 4 Polders. Ca. 1870 (Kuijperkaart) Vier Polders (gemeente), Nieuwland (dorp). Op een poststuk uit 1881 schrijft de afzender dat hij in ´Brielschnieuwland´ woont. Het hulppostkantoor dat hier van 1870 tot 1882 was, gebruikte de spelling Briels-Nieuwland. In het poststempel stond de speling Briels-Nieuwl: Het voorafgaande bestelhuis (sinds 1852) hanteerde de plaatsnaam ´t Nieuwland. Verwarrend is dat er tegenwoordig nog een huis-aan-huisblad genaamd Briels Nieuwland is, dat namelijk niet alleen voor Vierpolders is bestemd maar voor de hele gemeente Brielle.

Naamsverklaring
Het dorp is genoemd naar de gelijknamige voormalige gemeente, die zo genoemd was omdat zij bestond uit de polders Nieuwland, Oude Goote, Oud Hellevoet en Veckhoek.(2) - Kaart van de 4 polders van Vierpolders (1696). De polder Nieuwland is tegenwoordig getransformeerd in de Brielse wijk Nieuwland, ZO van de vesting.

Terug naar boven

Ligging

Vierpolders ligt ZO van Brielle.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Vierpolders, die slechts het gelijknamige dorp - in de Volkstelling van 1840 vreemd genoeg nog buurtschap genoemd - omvat, 59 huizen met 422 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 700 huizen met ca. 1.700 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Vierpolders is ontstaan rond de kruising van de oorspronkelijke 4 polders. Het 19e-eeuwse raadhuis van deze voormalige gemeente, dat tevens dienst deed als school en schoolmeesterswoning, is helaas niet bewaard gebleven.

Na 2 jaar luisteren, zoeken en schrijven heeft inwoner Frans Lugtenburg in februari 2018 zijn boek ‘Vierpolders - Het dorp rond de jaren zestig’ gepresenteerd. Het was Frans opgevallen dat sommige inwoners geen idee hadden van het rijke aanbod aan middenstanders in het dorp in de jaren zestig. Vandaar dat hij besloot hier een boek over te maken en gelijk ook maar over de geschiedenis van het dorp in bredere zin. Het boek is gevuld met ervaringen uit Frans zijn jeugd. Daarnaast heeft hij vele (oud-) Vierpoldernaren gesproken om hun verhalen uit deze periode op papier te zetten.

Hiermee is het een juweeltje van een boek geworden met een stuk geschiedenis over het dorp, het openbaar bestuur, onderwijs, algemene voorzieningen, middenstanders, jeugdactiviteiten, dorpsfeesten, vrijwilligerswerk en verenigingen. Voorzien van prachtige foto’s van verleden en heden. Het 300 pagina's tellende boek kost slechts 16 euro en is zo lang de voorraad strekt nog verkrijgbaar bij de auteur, die aan de A.P. van den Blinklaan woont (het huisnr. en tel.nr. is ons vooralsnog niet bekend).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Na het sluiten van de Buurtwinkel in 2017, kunnen de Vierpoldenaren sinds december 2018 weer in eigen dorp boodschappen doen. In de ruimte van de vroegere Buurtwinkel heeft ondernemer Johan van Dam namelijk Kruidenier Vierpolders gerealiseerd. Het assortiment is breed, zoals iedere dag vers brood en gebak, groenten en fruit van het eiland van De Proefschuur, verse sinaasappelsap, vlees en vele levensmiddelen. En iedereen is er ook welkom voor zomaar even een praatje. Je kunt er ook terecht voor UPS diensten, er is een Stomerij Servicepunt, er is pinservice en boodschappen worden desgewenst gratis thuisbezorgd. Johan overweegt ook een maaltijdbezorgservice te starten.

- Een tuinder uit het Westland die wilde uitbreiden, maar daar in die regio geen mogelijkheden voor had, is in 2017 uitgeweken naar Vierpolders. Gezien zijn overige locaties in het Westland moest de nieuwe locatie hier niet al te ver vandaan liggen, daarom was dit een geschikte plek. Van de gemeente is in 2016 een perceel van 12,5 ha aan de Prinsenweg aangekocht, ruimte biedend voor de gefaseerde bouw van 10 ha kassen. Begin 2017 is op dit terrein een ultramodern kassencomplex van 5 ha gereed gekomen. Aan een deel van de bezwaren van omwonenden is tegemoet gekomen door de aanleg van een groenstrook, waardoor enkele silo's aan het zicht worden onttrokken. Anderzijds was er ook een omwonende die juist geen groen wilde met het oog op overlast van bladeren. (bron en voor nadere informatie zie: persbericht van WLTM-makelaar Jaco Eeltink, die de aankoop en realisatie heeft begeleid)

- In 2012 is een nieuw bestemmingsplan voor de dorpskern van Vierpolders vastgesteld.

- Boer Piet Luyendijk uit Vierpolders is in 2012 door tijdschrift Landleven tot meest authentieke boer van Nederland benoemd. Zie verder de reportages onder de link.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Vierpolders heeft niet alleen 4 polders maar ook 4 rijksmonumenten.

- Reeds sinds begin 17e eeuw heeft Vierpolders een eigen Hervormde kerk. De huidige protestantse (PKN) kerk, bijgenaamd ´het witte kerkje´ (Dijckpotingen 1), dateert uit 1721.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Sportweek Vierpolders (begin juni).

- In een weekend begin september is er bij Kwekerij Roest in Vierpolders de jaarlijkse Pompoenfair. Een ruime streekmarkt, met tevens oude ambachten en ruim 120 soorten pompoenen en kalebassen. Moeder Gery duikt elk jaar de keuken in voor ambachtelijke pompoenlekkernijen. Zij maakt: Pompoensoep, 2 soorten Pompoenjam, Pompoenchutney en Pompoencake. Vrijwel alle recepten hiervan zijn te vinden, behalve het geheime recept van de pompoencake! Op het terras kun je genieten van koffie en pompoencake of van de pompoensoep. Liever even geen pompoen?, dan is er de slager uit Zuidland met zelfgemaakte frikadellen en broodjes warme ham, de palingroker heeft gerookte vis en de landwinkel aardappelkronkels. Toch pompoenen proeven, maar iets heel anders en unieks? Er zijn ook pompoenkroketten! Pompoenen zijn heerlijk om te verwerken in verschillende gerechten. Dit kun je zien en proeven bij de demonstratiekok die beide dagen aanwezig is.

De dames Yvon en Thea zien meer in de decoratieve waarde van de pompoen, zij draaien al jaren workshops en laten je hier zien wat er mogelijk is met deze kleurenpracht in alle vormen en maten. Als je een mooie schaal, vaas of krans thuis hebt die je wel eens opgemaakt wilt zien, neem deze dan mee! De dames helpen je graag verder met een mooi decoratief stuk voor binnen en buiten. Trekpaardenteam Rockanje en Manege Stal Flicka laten je kennismaken met de grote paarden en lieve pony’s. Je mag gerust een stukje rijden en zij geven ook een demonstratie ringsteken.

Op de Streekmarkt vind je brocante, streekproducten en huis-en-tuin deco. Veelal ondernemers uit de regio, soms van wat verder weg vanwege het unieke product. Sommige exposanten laten ter plekke hun ambacht zien zoals de glaskralenblazer, de bakker en de mandenvlechter. Op de kinderwei kunnen de kinderen zich heerlijk uitleven op het springkussen, rustig tekenen of prachtig geschminkt worden. Zijn ze al wat groter? Dan kunnen ze bij verschillende exposanten aanschuiven voor workshops zoals bij de natuurschool, zeepkettingen maken of cupcakes versieren.

Kwekerij Roest heeft naast pompoenen en pompoenlekkernijen een groot assortiment vaste planten. Uiteraard zijn deze ook volop verkrijgbaar op de Pompoenfair. Denk hierbij aan Hebe, Echinacea en Helleborus. Uniek in de steekwinkel is de vers gerookte knoflook, rechtstreeks van een Franse teler die dit product van zaaien tot roken verwerkt. De knoflook wordt traditioneel gevlochten op mooie strengen die een blikvanger zijn in je keuken. Het terrein van Kwekerij Roest is grotendeels zeer rolstoelvriendelijk. De entree is 2 euro (kinderen gratis). Je fiets en auto parkeer je gratis op loopafstand en tijdens de Pompoenfair rijdt er een boodschappentrein.

- Sinterklaas.

- Als het in de winter hard genoeg vriest, kun je schaatsen op de ijsbaan van IJsclub Vierpolders.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Voor het derde jaar op rij is in november 2018 de vijver van Jaap en Connie Poldervaart uit Vierpolders verkozen tot de mooiste van Nederland. Wat ooit begon als hobby, is uitgegroeid tot een manier van leven. "We gaan bijna niet eens meer op vakantie omdat we zo van deze tuin met vijver genieten", aldus Jaap. De passie voor vijvers begon in 2004, toen Jaap lid werd van Aquarium- en Vijververeniging Groot Hoogvliet en er een cursus volgde. Het geheim van het succes is volgens Jaap de passie voor het tuinieren en er heel veel tijd in stoppen: zo'n 20 uur per week.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Vierpolders, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Vierpolders (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Vierpolders.

- MFC: - In 2012 is in Vierpolders het multifunctionele centrum (MFC) / dorpshuis 't Dijckhuis gerealiseerd. Het pand biedt onderdak aan een basisschool, peuterspeelzaal, buitenschoolse opvang, een sportzaal, een jeugdhonk, een seniorensoos, een fysiotherapiepraktijk, een kapsalon en een buurtsuper van stichting Zuidwester. Bovendien heeft woningcorporatie Vestia Zuid-Nederland op de eerste en tweede etage van het gebouw 12 appartementen gerealiseerd.

- Onderwijs en kinderopvang: - Basisschool De Tiende Penning. - Het dorpshuis biedt o.a. onderdak aan Peuterspeelzaal Vierpolders.

- Sport: - Begin juni 1932 wordt in Vierpolders in het toenmalige tramcafé van Bram Jansen aan de Nolle, de latere Suzebar en nu Café De 10e Penning, een bijeenkomst belegd waar wordt besloten tot de oprichting van voetbalvereniging V.S.C. De wieg der vereniging heeft dus op “de Nol” gestaan. En dat was niet voor niets deze plek, aangezien de jeugd in de dorpskern best wel voetbal-minded was, echter in die tijd was het wettelijk verboden om op de openbare weg een balletje te trappen. De toenmalige dorpsveldwachter nam met regelmaat de gummiballetjes in beslag. Saillant detail was dat die veldwachter Bal heette van achternaam. Ook werd er wel eens clandestien een stuk weiland gekraakt om een balletje te trappen, echter het duurde zelden langer dan een half uur of de betrokken boer joeg de jeugd van zijn wei af.

De jongens van “de Nol” hadden het wat dat betreft beter getroffen, omdat boer Willem Scheygrond hen niet wegjoeg als zij aan het voetballen waren op diens wei langs de tramlijn. En dat was dan ook het sein dat de jongens uit het dorp ook 's avonds naar “de Nol” trokken om te voetballen. Op enig moment was er zelfs de beschikking over een echte leren voetbal! Voor de beeldvorming: er werd gespeeld op een wei met greppels en overwegend op houten klompen terwijl neergelegde jassen de doelpalen vormden. Het is uit dit “ongeregelde gebeuren” dat halverwege 1932 een echte voetbalclub ontstaat, V.S.C. dus, al na enkele maanden omgedoopt tot V.V. Vierpolders. Hoe het de vereniging verder vergaan is, kun je lezen in het jubileumboekje 1932-2007, dat via de link ook online te lezen is.

- Bridgeclub Vierpolders is opgericht in 1976.

- Duurzaamheid: - Door de vele glastuinbouwbedrijven is er in Vierpolders een grote behoefte aan warmte. De ondergrond blijkt hier zeer geschikt voor de toepassing van aardwarmte. Op 2200 meter diepte bevindt zich namelijk een poreuze zandlaag met water van ongeveer 85 graden. Dit water kan relatief gemakkelijk worden opgepompt en na bovengrondse benutting ook weer gemakkelijk in de bodem worden teruggebracht. Dat geeft de regio een unieke kans om een voortrekkersrol te spelen bij de toepassing van deze in Nederland nog weinig gebruikte vorm van veilige en duurzame energie. Na de nodige voorbereidingen en testen is dat hier dan ook in 2016 geïmplementeerd. Zowel voor de glastuinbouwbedrijven als voor de regio Brielle brengt het project veel voordelen; de tuinders zijn verzekerd van een stabiele energieprijs tegen een gunstig tarief, de omwonenden krijgen een gezondere leefomgeving waarin aanmerkelijk minder CO2, fijnstof en andere schadelijke stoffen worden uitgestoten. Bovendien wordt er geen beroep gedaan op aardgas, een energiebron waarvan de voorraden eindig zijn. Zeker dat laatste is voor de gehele samenleving van belang.

De toepassing van aardwarmte op deze schaal is uniek voor Nederland. Net als veel andere nieuwe technologieën is ook aardwarmte in deze beginfase nog niet helemaal concurrerend met de traditionele bronnen van energie. Maar de vooruitzichten zijn veelbelovend en de maatschappelijke belangen zijn groot. Het project is dan ook ondersteund en mede mogelijk gemaakt door subsidies van een aantal instanties en overheden, zoals de UKR, EFRO en de Provincie Zuid-Holland. Tevens is er gebruik gemaakt van de regeling SEI, Risico's dekken voor Aardwarmte. In de voorfase van dit project is ook subsidie verkregen vanuit het "Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling" onder de regeling SBI (Samenwerking bij Innovatie). Voor nadere informatie zie de site Aardwarmte Vierpolders.

- Anno 2019 zijn er plannen voor een biomassafabriek in Vierpolders, aan de Middelweg, vlak bij de kruising met de Tuindersweg. De biomassafabriek komt er omdat de aardwarmte-installatie in het dorp, waarmee nu kassen van acht tuinders worden verwarmd, moet worden bijgestookt. Dat is noodzakelijk om de nog te bouwen Brielse woonwijk de Oude Goote straks ook met aardwarmte te kunnen verwarmen. Deze wijk met 550 woningen komt tegen het dorp aan te liggen. De fabriek wordt 50 meter lang en 13 meter hoog, en er komt een grote schoorsteen bovenop. De Dorpsraad is niet tegen de biomassafabriek als zodanig, maar wel tegen de beoogde locatie. De dichtstbijzijnde woningen staan namelijk op zo'n 100 tot 125 meter afstand en de echte woonkern is 200 meter verderop. Dat vindt de Dorpsraad te dichtbij: "De locatie die de tuinders hebben uitgekozen, is 'op de stoep van het dorp'. 24 uur per dag, zeven dagen in de week worden grote hoeveelheden snoeihout verstookt. Bij een zuidwestelijke wind, die hier vaak staat, betekent dat dat er geluidsoverlast en fijnstofoverlast zal zijn." Daarnaast rijden volgens de tuinders dagelijks vier tot zes grote vrachtwagens langs en door het dorp om nieuw snoeihout te bezorgen. Die zullen eveneens voor lawaai zorgen, aldus de Dorpsraad, die de fabriek liever op een andere locatie ziet, waar bewoners er minder last van hebben. Bijvoorbeeld vlakbij de aardwarmte-installatie. "We hebben daarover gesproken met de tuinders, maar die zijn niet bereid over een andere locatie te praten."

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Vierpolders, met foto's van de grafzerken.

Reactie toevoegen