Vierpolders

Plaats
Dorp
Brielle
Voorne-Putten
Zuid-Holland

Vierpolders 1881 stempel Briels Nieuwland (Kopie).jpg

Vierpolders heette tot eind 19e eeuw (ook) Briels-Nieuwland. Het hulppostkantoor gebruikte naamstempels met de naam Briels-Nieuwl: (curieus: die 3 letters ´and´ hadden er ook nog wel bij gekund...)

Vierpolders heette tot eind 19e eeuw (ook) Briels-Nieuwland. Het hulppostkantoor gebruikte naamstempels met de naam Briels-Nieuwl: (curieus: die 3 letters ´and´ hadden er ook nog wel bij gekund...)

ZH gemeente Vierpolders in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Vierpolders in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Vierpolders in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Vierpolders

(De cursieve alinea's zijn van onze lokale sponsoren)

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Vierpolders.

- Bestel hier online je maaltijd en laat hem thuisbezorgen in omgeving Vierpolders.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Vierpolders (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Vierpolders is een dorp in de provincie Zuid-Holland, in de streek Voorne-Putten, gemeente Brielle. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1811. In 1812 over naar gemeente Zwartewaal, per 1-4-1817 weer afgesplitst tot zelfstandige gemeente, in 1980 over naar gemeente Brielle.

- Wapen van de voormalige gemeente Vierpolders.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Briels Nieuwland, Brielsch Nieuwland ("Naam, die weleens vekeerdelijk aan de gemeente Vierpolders en het dorp Nieuwland gegeven wordt." (1)), 1840 (2) ´Vier-Polders, genoemd ´t Nieuwland´, 1846 de Vier-polders, 1856 Nieuwland of de 4 Polders. Ca. 1870 (Kuijperkaart) Vier Polders (gemeente), Nieuwland (dorp). Op een poststuk uit 1881 schrijft de afzender dat hij in ´Brielschnieuwland´ woont. Het hulppostkantoor dat hier van 1870 tot 1882 was, gebruikte de spelling Briels-Nieuwland. Het voorafgaande bestelhuis (sinds 1852) hanteerde de plaatsnaam ´t Nieuwland. Verwarrend is dat er tegenwoordig nog een huis-aan-huisblad genaamd Briels Nieuwland is, dat namelijk niet alleen voor Vierpolders is bestemd maar voor de hele gemeente Brielle.

Naamsverklaring
Naar de voormalige gemeente Vierpolders, die zo genoemd was omdat zij bestond uit de polders Nieuwland, Oude Goote, Oud Hellevoet en Veckhoek.(3) Kaart van de vier polders van Vierpolders (1696). De polder Nieuwland is tegenwoordig getransformeerd in de Brielse wijk Nieuwland,  ZO van de vesting.

Terug naar boven

Ligging

Vierpolders ligt ZO van Brielle.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had de gemeente Vierpolders, die slechts het dorp - in de Volkstelling van 1840 vreemd genoeg nog buurtschap genoemd - Vierpolders of ´t Nieuwland omvatte, 59 huizen met 422 inwoners.

- Tegenwoordig heeft Vierpolders ca. 700 huizen met ca. 1.800 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Vierpolders is ontstaan rond de kruising van de oorspronkelijke vier polders. Het 19e-eeuwse raadhuis van Vierpolders, dat tevens dienst deed als school en schoolmeesterswoning, is helaas niet bewaard gebleven.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2012 is een nieuw bestemmingsplan voor de dorpskern van Vierpolders vastgesteld.

- In 2012 is in Vierpolders het multifunctionele dorpshuis het Dijckhuis gerealiseerd. Het pand biedt onderdak aan een basisschool, peuterspeelzaal, buitenschoolse opvang, een sportzaal, een jeugdhonk, een seniorensoos, een fysiotherapiepraktijk, een kapsalon en een buurtsuper van stichting Zuidwester. Bovendien heeft woningcorporatie Vestia Zuid-Nederland op de eerste en tweede etage van het gebouw 12 appartementen gerealiseerd.

- Boer Piet Luyendijk uit Vierpolders is in 2012 door tijdschrift Landleven tot meest authentieke boer van Nederland benoemd. Zie verder de reportages onder de link.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Vierpolders heeft naast 4 polders ook 4 rijksmonumenten.

- Reeds sinds begin 17e eeuw had Vierpolders een eigen hervormde kerk. De huidige protestantse (PKN) kerk, bijgenaamd ´het witte kerkje´, dateert uit 1721. Protestantse Gemeente Vierpolders.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Sportweek Vierpolders (begin juni).

Terug naar boven

Links

- Dorpsraad Vierpolders.

Reactie toevoegen