Vierhuis

Plaats
Buurtschap
De Fryske Marren
Fryslân

Vierhuis..jpg

Buurtschap Vierhuis

Buurtschap Vierhuis

Vierhuis

Terug naar boven

Status

- Vierhuis is een buurtschap in de provincie Fryslân, gemeente De Fryske Marren. T/m 2013 grotendeels gemeente Skarsterlân, deels gemeente Lemsterland. T/m 30-6-1934 viel de buurtschap onder de gemeente Schoterland. Per 1-7-1934 over naar gemeente Haskerland. In 1984 ging het grootste, N gedeelte over naar de gemeente Skarsterlân, het Z deel ging met het dorp Delfstrahuizen naar de gemeente Lemsterland.

- De buurtschap Vierhuis valt voor de postadressen grotendeels onder het dorp Rohel (voorheen gemeente Skarsterlân), deels onder het dorp Delfstrahuizen (voorheen gemeente Lemsterland). Het deel onder Delfstrahuizen omvat slechts enkele huizen maar heeft wel eigen witte plaatsnaamborden. Ook het deel onder Rohel heeft eigen witte plaatsnaamborden, onder blauwe borden (komborden) Rohel.

Terug naar boven

Naam

In het Fries
Fjouwerhûs.

Oudere vermeldingen
1664 en rond 1700 Vierhuysen, 1840 Vierhuis, 1848 Vierhuizen, 1853 Vierhuis.

Terug naar boven

Ligging

- De buurtschap Vierhuis ligt ZW van Heerenveen en Rottum, Z van Sintjohannesga, O van Rohel, rond de N924 (Heerenveen-Echtenerbrug) die ter plekke Marwei heet, en de daaraan parallel lopende Vierhuisterweg.

- Vierhuis ligt rond de Vierhuistervaart of Broeresloot, die de verbinding vormt tussen de Tjonger of Kuinder in het O en het Tjeukemeer in het W, en die hier de grens vormt tussen de gemeenten Skarsterlân in het N en Lemsterland in het Z.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- Oorspronkelijk zullen hier 4 huizen hebben gestaan. In 1840 stonden er echter nog maar 3 huizen, met 15 inwoners.

- Tegenwoordig omvat Vierhuis ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De buurtschap Vierhuis is zwaar geteisterd door de overstroming van februari 1825.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Gemaal Fjouwerhûs.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De Vierhuisterbrug, ook wel Ruitenschildbrug, is in 2015 vervangen door een nieuwe brug, die een 60 cm. hogere doorvaarthoogte heeft.

Reactie toevoegen