Vetterik

Plaats
Buurtschap
Bergen op Zoom
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

Vetterik

Terug naar boven

Status

- Vetterik is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Bergen op Zoom. T/m 1996 gemeente Halsteren.

- De buurtschap Vetterik valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Halsteren.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
Vetterik is mogelijk een personifiërende benaming voor een landstuk met zeer vette, vruchtbare grond, vergelijk veldnamen als Vethoek en Boterweide en zie ook Vettenoord. In de Bijbelvertalingen treffen we zinsneden als de vettigheden des lands ter aanduiding van een overvloed aan graan en gras. Vergelijk het Franse la graisse de la terre en het Nieuwengelse the fat of the land. De naam lijkt van recente datum.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Vetterik ligt rond de gelijknamige weg en de Kannewielseweg voor zover gelegen buiten de bebouwde kom, direct ZW van Halsteren. De buurtschap grenst in het N aan de buurtschap Nieuwe Molen, in het W aan de buurtschap Spinolaberg, in het Z aan de voormalige grens van de gemeenten Halsteren en Bergen op Zoom.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Vetterik omvat ca. 15 huizen met ca. 40 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2014 is in verband met de verkeersveiligheid de maximumsnelheid in buurtschap Vetterik en buur-buurtschap Spinolaberg verlaagd van 80 naar 60 km/uur.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- "De tuin van familie Van Der Velden in buurtschap Vetterik heeft fantastische onderdelen. Zo staat er een 100-jarige kersenboom in de tuin, op het noorden ligt een fantastische vaste plantenborder en achter in de tuin staat een idyllisch geitenstalletje. Wat kan er aan zo’n tuin verbeterd worden vraag je je af? Ten zuiden van de tuin staat een houtopstand van grove dennen en berken, met daaronder een decennia oude ligusterhaag en een restant van een bloemrijke border. Helaas ging de oude ligusterhaag sterk in vitaliteit achteruit en waren er hele stukken kaal en dor. De haag was ook alles behalve recht en door de enorme breedte was deze haag zeer moeilijk te onderhouden. De slechte conditie van de haag kwam mede door de grove dennen die met hun naalden de grond verzuurden. Hierdoor groeiden ook andere planten erg slecht onder deze bomen.

De grove den is een boomsoort die past op de Brabantse zandgronden, dus ook op de Vetterik zou je zeggen. Niets is minder waar. Van oorsprong is dit een boerengehuchtje, net als buur-buurtschap Spinolaberg. Dit agrarische gebied kenmerkte zich door haar vele aspergevelden, maar ook lagen er veel hoogstamfruitboomgaarden. Enkele overblijfselen zijn her en der nog terug te zien. De 100-jarige kers in de tuin van familie Van der Velden is zo’n overblijfsel. Maar ook in de Klaverblokken staat nog een oude hoogstamboomgaard. Landschapssferen heeft er daarom voor gekozen om de grove dennen te vervangen door een nieuwe hoogstamboomgaard waarin oude rassen zoals Kleipeer, Gieser Wildeman en de Schone van Boskoop zijn geplant. In de voortuin zijn oude leilindes geplant, met daaronder een groene beukenhaag. De ligusterhaag is vervangen door een twee meter hoge beukenhaag. Door deze nieuwe inrichting past de tuin weer perfect bij haar oude, historische ligging." (bron: tuin- en landschapsontwikkelingsbureau Landschapssferen)

Terug naar boven

Beeld

- In 2014 heeft Rinus van Wezel inwoonster Corry Mens geïnterviewd (34 min.), op dat moment 60 jaar woonachtig in buurtschap Vetterik, 86 jaar oud en nog altijd heel actief en zelfstandig. Ze kweekt bijvoobeeld nog zoals vroeger iedereen in de buurtschap dat deed, groenten in haar eigen moestuin, en kan daarover, en over nog veel meer, mooi vertellen. Ze heeft in de afgelopen 60 jaar veel van het karakter van de buurtschap zien veranderen. Aanvankelijk toen ze er kwam wonen had iedereen een grote moestuin, want alle huizen in deze buurtschap hebben grote tuinen. De tuinen produceerden veel voedsel voor de bewoners, maar later kwamen er 'burgers' met goede banen, die de opbrengst van de tuinen niet meer nodig hadden en ze vonden het waarschijnlijk ook te veel werk, want het is veel makkelijker om groente bij de groenteboer of in de supermarkt te kopen. Ze maakten van hun moestuinen daarom siertuinen waar weinig meer in groeit dat je kunt eten. Zo niet dus bij Corry Mens, die blijft stug haar eigen groenten en aardappelen verbouwen, "want die zijn veel en veel lekkerder dan al dat aangekochte spul", zo zegt ze vol overtuiging.

Reactie toevoegen