Venhorst

Plaats
Dorp
Boekel
Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

Venhorst

(De cursieve alinea's zijn van onze lokale sponsoren)

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Venhorst.

- Bestel hier online je maaltijd en laat hem thuisbezorgen in omgeving Venhorst.

Terug naar boven

Status

- Venhorst is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Boekel.

- Onder het dorp Venhorst valt ook de buurtschap Zijp (deels).

Terug naar boven

Ligging

Venhorst ligt O van Boekel. Het dorpsgebied grenst in het O aan de provincialeweg N277 (Ravenstein - Beesel), ter plekke Grote Baan geheten.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Venhorst heeft ca. 700 huizen met ca. 1.700 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Artikel over het ontstaan van het dorp Venhorst op de site van het BHIC.

- Krantenartikel uit ca. 1950 over ontstaan en begintijd van het dorp Venhorst.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De gemeente Boekel heeft in 2008 een kalverhouderij nabij de dorpskern van Venhorst opgekocht, waardoor het mogelijk werd in het dorp 55 nieuwe woningen te realiseren. De nieuwbouw kan nu niet meer worden beperkt door de geurcontour rondom het vleeskalverenbedrijf. Het wijkje is rond 2016 gerealiseerd.

- De eigenaar van de lang leeg gestaan hebbende voormalige supermarkt op Sint Josephplein 35 heeft in 2017 de begane grond verbouwd en herbestemd tot een complex van 4 huurappartementen. De 2 bestaande appartementen op de bovenverdieping zijn gehandhaafd.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Venhorst heeft 7 gemeentelijke monumenten.

- De kerk is tegenwoordig onderdeel van Parochie Sint Petrus.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - Carnavalsvereniging De Peeltuuters is opgericht in 1962 en heeft in 2017 het 5x11-jarig dus 55-jarig jubileum gevierd (in de carnavalswereld rekent men voor jubilea in eenheden van 11 jaar).

- Trekkertrek (op een zondag begin april).

- Onder auspiciën van Volleybalvereniging Terraveen Forzato Combinatie organiseert de ToCo al sinds 1987 het VolleybalBAL, een volleybaltoernooi voor de hele familie (weekend eind juni / begin juli). Op een mooi gelegen accommodatie aan de rand van het gastvrije Venhorst liggen ca. 20 volleybalvelden. Hierop worden op zaterdag en zondag wedstrijden 3 x 3 en 6 x 6 op gras gespeeld. Voor de jeugd organiseren ze ook het zogeheten circulatievolleybal (4x4 volleybalvorm voor de jeugd vanaf 5-6 jaar). Tevens is er op zondag een Vrienden- en buurttoernooi voor teams uit Venhorst (6x6). Voor de liefhebbers is er gelegenheid tot kamperen direct naast de velden. Op vrijdagavond word je ontvangen in het VolleybalBAL-café. Met bier en frisdrank voor maar 1 euro. Op zaterdag en zondag is er een goed sporters-ontbijt. Op zaterdagavond kan je genieten van een warme maaltijd. Voor de allerkleinsten en de kinderen die niet mee willen volleyballen zorgt het animatieteam ervoor dat ook die kinderen een geweldig leuk weekend hebben, terwijl je zelf lekker gaat volleyballen.

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Weekblad Boekel & Venhorst is via de link ook online te lezen.

- Dorpshuis: - Gemeenschapshuis De Horst.

- Onderwijs / kinderopvang / jeugd: - Kindcentrum Cornelius omvat de St. Corneliusschool en een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal en BSO van GOO Kinderopvang. - KPJ Vespo is de jongerenvereniging van Venhorst, voor jongeren door jongeren, die sport, spel en cultuur in elkaar verweeft. Verder hebben ze onder de vlag van Vespo nog een handbalvereniging voor ieder die wil handballen.

- Muziek: - Echo der Peel is een kleine fanfare die midden in de Venhorster gemeenschap staat. Bij diverse jaarlijkse concerten zoals het Popcornconcert, Jubilarissenconcert en Kerstconcert laat de fanfare horen wat ze in huis heeft. De fanfare is uiteraard ook aanwezig bij Koningsdag, de intocht van Sinterklaas en de Carnavalsoptocht. Verder gooit Echo der Peel al jaren hoge ogen bij het jaarlijkse Jumbo Muziekfestival, waar de orkesten uit kring Veghel de degens met elkaar kruisen om de felbegeerde Jumbocup. Sinds de oplevering van het geheel vernieuwde gemeenschapshuis De Horst in Venhorst kan Echo der Peel beschikken over een fantastische concertzaal met een geweldige akoestiek. De vereniging steekt veel tijd in het werven van nieuwe leden en leerlingen en dit heeft als resultaat dat er behoorlijk wat jeugdleden meespelen, iets waar de vereniging ontzettend blij mee is. Echo der Peel probeert het publiek aan zich te binden door muziek te spelen waarvoor de mensen bereid zijn naar de concertzaal te komen. Een direct gevolg hiervan is dat het repertoire tegenwoordig vooral uit film- en musicalmuziek bestaat, hier en daar gelardeerd met moderne originele concertwerken.

- Sport: - RKSV Venhorst (voetbal) is opgericht in 1957 en heeft dus in 2017 het 60-jarig bestaan gevierd. - Korfbalclub JES. - Volleybalvereniging Terraveen Forzato Combinatie speelt in sporthallen in Odiliapeel, Venhorst en Volkel. - Een sportief dorp, dat Venhorst, want naast de in dit kopje genoemde sportverenigingen plus de handbalvereniging zoals beschreven onder het kopje Onderwijs etc., is KPJ Vespo ook nog doende met de oprichting van een tennisvereniging.

Schietsportvereniging De Korrel schiet in de disciplines 10 meter luchtgeweer, 10 meter luchtgeweer opgelegd en 10 meter luchtpistool. De vereniging is opgericht in 1979, door een stel enthousiaste schutters uit Venhorst. In het dorpscafé zijn ze in een kleine ruimte achter in de zaal begonnen, met daarin 5 banen van 10 meter. Alles werd indertijd zelf in elkaar gesmeed, van handbediening tot volautomatisch. Vele wedstrijden werden er geschoten. Het jaarlijks terugkerend concours werd zo goed bezocht, dat er in de grote zaal van het café nog eens 10 banen bij werden gemaakt. Na vele jaren in het café te hebben geschoten, werd het tijd om op eigen benen te staan. Het eigen clubgebouw moest echter al na enige jaren weer weg i.v.m. plannen voor woningbouw. De vereniging heeft toen nieuwe banen gekregen in het nieuwe multifunctioneel centrum De Horst.

Vanaf het begin heeft De Korrel door de jaren heen al vele malen hoog gescoord. Denk hierbij maar aan Jolande Swinkels, die tot tweemaal toe naar de Olympische Spelen is geweest. Ook andere leden zijn regelmatig in de top 10 van Nederland te vinden. Vanaf het begin is De Korrel al ambitieus geweest: met ieder jaar weer het terugkerend concours, het organiseren van Districts- en Afdelingskampioenschappen, Liga-wedstrijd en Jeugdwedstrijden voor het District. En ze blijven werken aan de toekomst.

Reactie toevoegen