Ven (Bakel)

Plaats
Buurtschap
Gemert-Bakel
Zuidoost-Brabant Peelland
Noord-Brabant

Ven (Bakel)

Terug naar boven

Status

- Ven is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Peelland, gemeente Gemert-Bakel. T/m 1996 gemeente Bakel en Milheeze.

- De buurtschap valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Bakel.

- De buurtschap Ven heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1651 An de Ven.

Naamsverklaring
"Betektent ven 'kleine plas in bos- of heidegebied'."(1) "Vanuit het Zand loopt deze weg richting het noorden, en komt weer op het Zand terug, met een uitloper tot de Nederheide. Aan de noordkant van Bakel tref je alleen toponiemen aan die iets met laagte te maken hebben. Zelfs de heide hier was een half nat gebied waar vennen in voorkwamen. Op het Ven loopt de Snelle Loop. Voor 1943 was dit de Klefsche Loop, Geneneindse loop, Greefse loop, nu Esperloop." (bron: Heemkundekring Bakel en Milheeze)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Ven ligt rond de gelijknamige weg, N van het dorp Bakel, NW van het dorp Milheeze, ZO van de dorpen De Mortel en Gemert en ZW van het dorp De Rips.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Ven omvat ca. 10 huizen met ca. 25 inwoners.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Ten zuiden van natuurgebied De Stippelberg tussen de dorpen Bakel en Milheeze ligt de ontgrondingslocatie de Bakelse Plassen. Op deze locatie wordt zand en grind gewonnen door Exploitatiemaatschappij De Peelhorst. De afgelopen jaren is er gewonnen in de Oostplas. Deze is nu grotendeels klaar. Er is een zwemstrand aangelegd en de oevers zijn afgewerkt zodat de natuur zich verder kan ontwikkelen. Aan de westkant van de winlocatie is De Peelhorst eind 2014 begonnen met de voorbereidingen voor een nieuwe plas. Deze Westplas van de Bakelse Plassen voorziet de regio zeker 10 jaar lang van zand en grind voor onder andere de bouw en de betonindustrie. Dwars door het gebied waar de Westplas wordt aangelegd ligt een deel van de weg Ven. Dit deel is in verband met de aanleg van de plas afgesloten en is in 2015 verwijderd. Ter vervanging is een onverharde weg die er parallel mee loopt voorzien van een asfaltverharding. Bedrijven en woningen die gelegen zijn aan de doodlopende delen van Ven en Nederheide blijven bereikbaar.

Reactie toevoegen