Veluwe (Heerewaarden)

Plaats
Buurtschap
Maasdriel
Bommelerwaard
Gelderland

veluwe_batos_erf_steenfabriek_informatiepaneel.jpg

Buurtschap Veluwe, informatiepaneel bij de voormalige steenfabriek Bato's Erf

Buurtschap Veluwe, informatiepaneel bij de voormalige steenfabriek Bato's Erf

veluwe_batos_erf_steenfabriek_kunstwerk.jpg

Buurtschap Veluwe, kunstwerk bij het tot natuur- en recreatiegebied heringerichte terrein van de vroegere steenfabriek Bato's Erf

Buurtschap Veluwe, kunstwerk bij het tot natuur- en recreatiegebied heringerichte terrein van de vroegere steenfabriek Bato's Erf

Veluwe (Heerewaarden)

Terug naar boven

Status

- Veluwe is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Bommelerwaard, gemeente Maasdriel. T/m 1998 gemeente Heerewaarden.

- De buurtschap Veluwe valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Heerewaarden.

- De buurtschap Veluwe ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom - sinds februari 2022 - witte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap ligt NO van Heerewaarden, ZW van Dreumel, in de driehoek van de wegen Veluwe, Heerwaardensestraat en Van Heemstraweg (provincialeweg N322). N van de buurtschap komen drie dijken (Waaldijk, Maasdijk en Heerewaardense Afsluitdijk) bij elkaar in een driedijkenpunt. Laatstgenoemde dijk beschermt het land niet tegen het water (wat bij dijken doorgaans wel het geval is), maar scheidt de Maas van de Waal.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 wordt de buurtschap Veluwe niet apart vermeld. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Bato's Erf lag vanouds in het ZW puntje van de gemeente Dreumel, maar is bij de herindelingen van 1984 middels een grenscorrectie toegewezen aan Heerewaarden (met 44 hectare, 7 huizen en 9 inwoners). Het is nu het noordelijkste puntje van het dorpsgebied van Heerewaarden. De grens tussen genoemde dorpen loopt nu langs de weg Bato's Erf en N langs het voormalige steenfabrieksterrein. Bato's Erf wordt in 1840 genoemd als landgoed, in 1899 als buurtschap. Tegenwoordig wordt het beschouwd als onderdeel van de buurtschap Veluwe. Op de Kuijperkaart van 1867 heet het gebiedje 'De Kop van de Voorn of Bato's Erf', waarbij een 'steenoven' wordt vermeld. Het benoemingsmotief is onduidelijk. De letterlijke betekenis is 'erf van de persoon Bato', vleivorm bij een naam als Badumâr, waarin badu- 'strijd'.(1) De steenfabriek is opgericht in 1840 en is in functie geweest tot 1982. In 1990 is een deel van de oven opnieuw in gebruik genomen om er weer stenen te bakken. In de jaren negentig is er een puinrecyclingbedrijf gevestigd geweest. Nadere informatie over de geschiedenis van steenfabriek Bato's Erf. De afgelopen jaren is Bato's Erf heringericht tot natuur- en recreatiegebied.

Reactie toevoegen