Velswijk

Plaats
Dorp
Bronckhorst
Achterhoek
Gelderland

Velswijk plaatsnaambord [640x480].jpg

Velswijk is een dorp in de gemeente Bronckhorst. T/m 2004 viel het dorp onder de gemeente Zelhem.

Velswijk is een dorp in de gemeente Bronckhorst. T/m 2004 viel het dorp onder de gemeente Zelhem.

velswijk_velswieks_feest.jpg

In Velswijk houden ze wel van feesten, o.a. het Velswieks Feest, jaarlijks gedurende een lang weekend in augustus

In Velswijk houden ze wel van feesten, o.a. het Velswieks Feest, jaarlijks gedurende een lang weekend in augustus

Velswijk

Terug naar boven

Status

- Velswijk is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Bronckhorst. T/m 2004 gemeente Zelhem.

- Het dorp Velswijk heeft in 1978 geen eigen postcode en plaatsnaam gekregen in het postcodeboek, voor de postadressen ligt het dorp daarom sindsdien 'in' Zelhem.

- Onder het dorp Velswijk valt ook de buurtschap Wittebrink.

Terug naar boven

Naam

In het dialect
De Velsink.

Oudere vermeldingen
1379 Velswijck, 1649 Veldswijk, Velswijk.

Naamsverklaring
De verklaringen die uitgaan van een samenstelling van wijk 'hoeve, nederzetting, dorp' met het Middelnederlandse vels 'rots, heuvel' of met de persoonsnaam Fello zijn onjuist. De naam is beter te duiden als een samenstelling van wijk met veld, oorspronkelijk 'open vlakte, onontgonnen grond', later 'bouwland', vergelijk Woolsdijk (ontstaan uit Woold(e) en dijk 'waterkering) en Velsbrug nabij Veldhoek.(1)

Terug naar boven

Ligging

Velswijk ligt N van Doetinchem, W van Zelhem, rond de kruising van de Velswijkweg en de Kruisbergseweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Velswijk 124 huizen met 712 inwoners. Tegenwoordig heeft de dorpskern ca. 350 inwoners en het bijbehorende buitengebied ca. 850, dus totaal ca. 500 huizen met ca. 1.200 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Ook in de kleine kern Velswijk was het een uitdaging om de basisschool open te kunnen houden. De basisschool is in 2015 overgegaan van scholenstichting IJsselgraaf (die plannen had om de school in 2016 te sluiten, maar op fel verzet van de ouders stuitte) naar GelderVeste. Die had de intentie om de school permanent open te houden (d.w.z. zonder sluitingsdreigingen), uiteraard mits de ouders de school wél zouden blijven steunen. De school heeft echter na afloop van schooljaar 2017-2018 toch de deuren moeten sluiten, omdat de school gedurende drie jaar achtereen onder de opheffingsnorm zat. Wat mede een rol gespeeld schijnt te hebben is dat ouders door berichten over mogelijke sluiting hun kinderen van school hebben gehaald en naar een andere school hebben gestuurd, waardoor een en ander in een neerwaartse stroomversnelling is gekomen. In 2013 had de school nog 58 leerlingen, op het eind waren het er nog maar ca. 20. De leerlingen uit het dorp gaan in het vervolg naar school in de omliggende dorpen (Zelhem, Keijenborg en/of Hengelo).

- In 2018 heeft Velswijk de eerste 'hippische woonwijk' van Nederland gekregen. Het gaat om een ruitersportcentrum met enkele hectaren grond en daaromheen een aantal nieuwe woningen, die voor paardenliefhebbers bestemd zijn (die hun paard in het ruitersportcentrum onderbrengen). De toestemming voor de bouw van de 'paardenwijk', zoals het complex ook wordt genoemd, is mede gebaseerd op het feit dat er bijna 8.000 m2 aan oude varkensstallen voor is gesloopt, en het per saldo een kwaliteitsverbetering voor het landschap is.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Velswijk heeft 1 rijksmonument, zijnde de Wittebrinkse Molen, maar die staat in buurtschap Wittebrink en wordt daarom aldaar beschreven.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Paasvuur (1e paasdag), met vooraf een lampionnenoptocht, en nadien een feest in de feesttent met liveband en DJ.

- Op Hemelvaartsdag organiseert Biljartvereniging De Tapperij jaarlijks een Hemelvaartsfietstocht (in 2019 voor de 7e keer) door het prachtige Achterhoekse landschap. De tocht kan elk jaar rekenen op een grote deelname (meer dan 400 deelnemers). Er zijn 3 routes uitgezet: de familieroute (30 km), een route van 45 km en voor de bikkels een route van 60 km. Tijdens de tocht zijn er diverse gelegenheden voor een koffie/thee of fris pauze. Ook voor de elektrische fiets zijn de routes zeer geschikt. De deelnemers kunnen starten tussen 10.00-12.30 uur bij Coens Pannenkoekenhuus, Keijenborgseweg 27, Velswijk. Deelname aan de fietstocht kost € 4,00 , kinderen fietsen gratis mee. Aansluitend kun je desgewenst gebruik maken van een overheerlijk warm en koud buffet met ijs voor volwassenen € 12,50 p.p., voor kinderen € 6,00 p.p. Het buffet staat vanaf 15.00 uur opgesteld (de prijzen zijn die van 2018, wijzigingen voorbehouden).

- Velswieksfeest (weekend in augustus).

Terug naar boven

Beeld

- Oude foto's en ansichtkaarten van Velswijk, met toelichting.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Velswijk.

- Nieuws: - Nieuws uit Velswijk op Facebook.

- Belangenvereniging: - Dorps Belangen Organisatie (DBO) Voor Velswijk Door Velswijk is in 2013 opgericht. De DBO heeft zich tot doel gesteld om buurthuis D’n Draejer open te houden voor de gemeenschap op basis van een gezonde exploitatie. Hierdoor blijft het mogelijk dat de huidige organisaties en verenigingen gebruik kunnen blijven maken van de faciliteiten binnen D’n Draejer. Daarnaast heeft de DBO als doel de leefbaarheid in het dorp en in buurtschap Wittebrink op niveau te houden, in gezamenlijkheid met de inwoners en de gemeente.

- Buurtvereniging: - Buurtvereniging Velswijk.

- Buurthuis: - Buurthuis (met sporthal) D'n Draejer.

Reactie toevoegen