Velswijk

Plaats
Dorp
Bronckhorst
Achterhoek
Gelderland

velswijk_velswieks_feest.jpg

In Velswijk houden ze wel van feesten, o.a. het Velswieks Feest, jaarlijks gedurende een lang weekend in augustus.

In Velswijk houden ze wel van feesten, o.a. het Velswieks Feest, jaarlijks gedurende een lang weekend in augustus.

Velswijk

Terug naar boven

Status

- Velswijk is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Bronckhorst. T/m 2004 gemeente Zelhem.

- Het dorp Velswijk heeft in 1978 geen eigen postcode en plaatsnaam gekregen in het postcodeboek, voor de postadressen ligt het dorp daarom sindsdien 'in' Zelhem.

- De inwoners beschouwen het dorp samen met buur-buurtschap Wittebrink als tweelingdorp Velswijk-Wittebrink.

Terug naar boven

Ligging

Velswijk ligt N van Doetinchem, W van Zelhem, rond de kruising van de Velswijkweg en de Kruisbergseweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Velswijk 124 huizen met 712 inwoners. Tegenwoordig heeft de dorpskern ca. 350 inwoners en het bijbehorende buitengebied ca. 850, dus totaal ca. 500 huizen met ca. 1.200 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2017 krijgt Velswijk de eerste 'hippische woonwijk' van Nederland. Het gaat om een ruitersportcentrum met enkele hectaren grond en daaromheen een aantal nieuw te bouwen woningen, die voor paardenliefhebbers bestemd zijn. Het wijkje omvat zeven wooneenheden en vijf vrijstaande woningen. De bewoners van de wooneenheden kunnen hun paard in het ruitersportcentrum stallen. Bij de vrijstaande woningen mogen de bewoners een eigen stal bouwen. Het ruitersportcentrum bevat een manege en voorzieningen als een paardenfysio. De toestemming voor de bouw van het 'paardendorp' zoals het ook al wordt genoemd, is mede gebaseerd op het feit dat er bijna 8.000 m2 aan oude varkensstallen voor is gesloopt, en het per saldo een kwaliteitsverbetering voor het landschap is.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Paasvuur, met vooraf een lampionnenoptocht, en nadien een feest in de feesttent met liveband en DJ.

- Velswieksfeest (weekend in augustus).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Velswijk.

- Nieuws: - Actualiteiten uit Velswijk op Facebook.

- Buurtvereniging: - Buurtvereniging Velswijk.

- Belangenvereniging: - Dorps Belangen Organisatie (DBO) Voor Velswijk Door Velswijk is in 2013 opgericht. De DBO heeft zich tot doel gesteld om buurthuis D’n Draejer open te houden voor de gemeenschap op basis van een gezonde exploitatie. Hierdoor blijft het mogelijk dat de huidige organisaties en verenigingen gebruik kunnen blijven maken van de faciliteiten binnen D’n Draejer. Daarnaast heeft de DBO als doel de leefbaarheid in de gemeenschap Velswijk / Wittebrink op niveau te houden, in gezamenlijkheid met de inwoners en de gemeente.

- Onderwijs: - Ook in de kleine kern Velswijk is het een uitdaging om de basisschool open te kunnen houden. Ouders e.a. betrokkenen maken zich hier sterk voor. Basisschool Velswijk is in 2015 overgegaan van scholenstichting IJsselgraaf (die plannen had om de school te sluiten) naar GelderVeste. Die wil de school permanent openhouden (d.w.z. zonder sluitingsdreigingen), uiteraard mits de ouders de school wél blijven steunen.

Reactie toevoegen