Veldschuur

Plaats
Buurtschap
Stein
Westelijke Mijnstreek
Limburg

Veldschuur

Terug naar boven

Status

- Veldschuur is een buurtschap in de provincie Limburg, in de regio Westelijke Mijnstreek, gemeente Stein.

- Topografisch curiosum: de buurtschap Veldschuur ligt voor de postadressen grotendeels 'in' de plaats Stein, omdat het gemeentelijk altijd onder Stein heeft gevallen, en voor een klein deel 'in' de plaats Elsloo, eveneens gemeente Stein. Maar in de praktijk wordt de buurtschap geografisch en maatschappelijk, net als de andere vanouds Steinse buurtschappen Maasband en Kleine Meers, tot Meers gerekend, omdat al deze buurtschappen bij Meers op het 'eiland' tussen Julianakanaal en Maas liggen. De plaatsnaamborden ter plekke geven dit ook al keurig aan: er staat een wit bord Veldschuur onder een blauw bord Meers, om aan te geven dat de buurtschap onder de bebouwde kom (= blauw bord) van het dorp Meers valt. De buurtschap is inmiddels ook aan dit dorp vastgegroeid. Maar voor de post ligt het dus grotendeels 'in' Stein...

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
De Velsjuur of De Veldsjuur.

Oudere vermeldingen
1815 Velsur (Tranchotkaart).

Naamsverklaring
"Deze plaatsnaam verwijst naar een andere functie van een gebouw ter plaatse dan een woonhuis. Een veldschuur was een schuur voor de opslag van granen die men bouwde in het veld buiten het dorp. Meestal kwam een losstaande schuur wel eens voor als er bij het bedrijf in de woonkern geen plaats meer was voor het bouwen van een extra schuur. In een dergelijk geval bouwde men ze op een andere plaats in de buurt. Dat kon ook buiten de kern zijn. Dat hing er ook vanaf waar men een perceel ter beschikking had. Dergelijke schuren waren van vakwerk en konden derhalve ook verplaatst worden.

In Elsloo kennen we een voorbeeld waarbij een schuur verkocht werd en in Beek weer werd opgebouwd. De Tiendschuur van de kerk van Elsloo lag ook buiten de bebouwde kom van het dorp. Ook bestaat er de mogelijkheid dat de schuur, gezien de ligging, te maken heeft gehad met de bouw van de grote dijk van Stein, een soort bouwkeetfunctie. Hoe het ook zij, dit punt of de schuur is bewoond geraakt. Op de Tranchotkaart (1815) bestaat het gehucht uit twee huizen links en rechts van de straat." (bron: Guus Peters)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Veldschuur ligt W van het dorp Stein, tussen de buurtschappen Kleine Meers in het ZO en Maasband in het N, op het ‘bijna-eiland’ tussen Julianakanaal (in het O) en Maas (in het W en Z). De buurtschap ligt verder direct N van het dorp Meers, O van de plaats Maasmechelen in België, Z van de plaatsen Leut en Meeswijk in België, ZW van de dorpen Berg aan de Maas en Urmond en NW van het dorp Elsloo.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Veldschuur 7 huizen met 27 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 30 huizen met ca. 80 inwoners.

Terug naar boven

Beschrijving

Veldschuur is nog een echt landelijk agrarisch gebied en in de omgeving kun je in het voorjaar genieten van de bloesem in de traditionele hoogstamboomgaarden (die nog maar op een paar plaatsen in Limburg voorkomen).

Terug naar boven

Beeld

- TV-reportage van het L1-programma Óngerwaeg met 2 inwoners van de buurtschap Veldschuur (2015).

Reactie toevoegen