Velddriel

Plaats
Dorp
Maasdriel
Bommelerwaard
Gelderland

Velddriel

Terug naar boven

Status

Velddriel is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Bommelerwaard, gemeente Maasdriel. T/m 31-7-1944 gemeente Driel.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
996 kopie 2e helft 12e eeuw Thrile, 1265 Veltdrile, 1317 Veldriele, 1665 Velt Driel, 1840 Veld-Driel.

Naamsverklaring
Deze plaats was het oude wereldlijke cenrum van Driel (zoals dit gebied oorspronkelijk heette), ter onderscheiding van het kerkelijke centrum Kerkdriel. Zie ook Driel.(1)

Carnavalsnaam
Tijdens carnaval heet het dorp Schumersdurp.

Terug naar boven

Ligging

Velddriel ligt ZO van Zaltbommel. Het dorpsgebied grenst in het Z aan Hoenzadriel, in het O aan Kerkdriel, in het N aan de Achterdijk en de Overscharenweg, in het NW aan de spoorlijn en in het W aan de A2.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Velddriel 65 huizen met 422 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 600 huizen met ca. 1.550 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Velddriel heeft 5 gemeentelijke monumenten, zijnde Voorstraat 49 (boerderij), 70/72 (voorm. school), 73 (voorm. kloosterkapel en pastorie uit 1928, nu woning), 74 en 91 (woonhuizen).

- De oude Martinuskerk in Velddriel dateerde uit 1858 en is in 1944 door oorlogshandelingen verwoest. In 1945 komt er een noodkerk, waarin nu dorpshuis De Boxhof is gevestigd. In 1953 verrijst de huidige kerk. Het is een driebeukige kruisbasiliek met gedrongen vieringtoren en halfronde absis, opgezet volgens de zogeheten christocentrische richtlijnen uit de jaren 1930 (priesterkoor en altaar op snijpunt schip en dwarsschip). Het ontwerp is beïnvloed door de Bossche School van Dom H. van der Laan en grijpt terug op de vroegchristelijke en vroegromaanse kerkbouw in Italië. De vrijstaande toren met opengewerkte lantaarn, geïnspireerd op de Italiaanse campanile, dateert uit 1962. De parochianen van de Heilige Martinuskerk (Voorstraat 102) kregen in januari 2016 te horen dat hun kerk (en die van Alem) te koop wordt gezet (Hedel en Rossum zijn in 2016 ook gesloten en worden ook verkocht). Zij begrijpen er niets van, omdat zij juist relatief het hoogste kerkbezoek hebben in de regio. Zij zetten zich dan ook in om de kerk en parochie te behouden. In 2017 is toegezegd dat de kerk vanaf dan in ieder geval nog 5 jaar open blijft.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Oranje Verenigings Comité OVC Velddriel organiseert door het jaar heen diverse evenementen, waaronder Carnaval (met o.a. optocht en bal), Paaseieren zoeken, Koningsdag, het Dorpsfeest (september) en de Sinterklaasintocht.

- Carnaval. - "Jeugdraad De Schumers is in 1979 min of meer geboren uit Jeugdwerk de Muggenheuvel. Enkele enthousiastelingen hebben in dat jaar hun schouders eronder gezet en zo de basis gevormd voor onze huidige Jeugdraad. Korte tijd later, medio januari 1980, presenteerde zij haar eerste Prins Carnaval aan de bevolking van Schumersdurp (de naam van Velddriel tijdens Carnaval). Gerard Verhoeven had de eer om als eerste de welbegeerde functie van Jeugdprins van de Jeugdraad te dragen. We zijn inmiddels al meer dan 33 jaar verder en voor het goede fundament dat destijds is gelegd, samen met de leut en gein, zijn wij nu nog elke Carnaval dankbaar!"

- Rommelmarkt (op een zondag in maart).

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Velddriel (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Dorpshuis: - "Dorpshuis De Boxhof is al meer dan vijftig jaar het adres voor je feest of andere egelegenheid. Ruime mogelijkheden, aantrekkelijke prijzen en dat alles op een zeer sfeervolle locatie midden in het pittoreske dorpje Velddriel.
De Boxhof is een gezellig dorpshuis met verschillende zalen die uitermate geschikt zijn voor vrijwel alle gelegenheden. Warm verlicht, een inrichting met oog voor detail en elke zaal is volledig naar jouw wensen in te richten. Kom gerust langs om onze locatie te bekijken en een indruk te krijgen van de vele mogelijkheden die De Boxhof je te bieden heeft. Dorpshuis De Boxhof is een veelzijdige locatie voor al je particuliere en zakelijke feesten, gelegenheden en evenementen, tot maximaal 400 personen. De complete culinaire invulling van je verblijf wordt door onze chef-kok vanuit de eigen keuken verzorgd."

- Onderwijs en kinderopvang: - "In 1969 is het oude gebouw van onze school gebouwd. In 2012 heeft de Deken Wehmeijerschool de intrek mogen nemen in het mooie nieuwe gebouw van de Brede School Velddriel. De school is vernoemd naar de in 1968 overleden pastoor, deken H. Wehmeijer. Hoewel de school een duidelijke katholieke identiteit bezit, wordt de school door zo'n 15% niet-katholieke kinderen bezocht. Het leerlingaantal ligt momenteel rond de 85. De Deken Wehmeijerschool wil een school zijn waar ieder kind zich thuis voelt; een school waar iedere leerling zich veilig voelt. Vanuit die geborgenheid kan het kind zich ontwikkelen tot een uniek mens. Bij die ontwikkeling wordt het op school bijgestaan door leerkrachten, die rekening houden met de specifieke geaardheid en mogelijkheden van ieder kind.

De Deken Wehmeijerschool in Velddriel wil binnen het pedagogisch klimaat een onderwijsleersituatie creëren waarbij rekening wordt gehouden met verschillen die er zijn tussen de leerlingen. Het zo optimaal mogelijk - onderwijskundig, didactisch en organisatorisch - vorm geven aan adaptief onderwijs gedurende de gehele schoolperiode is voor het team van leerkrachten een uitdaging. Hierbij worden we geholpen door o.a. de Inspectie van Onderwijs die met regelmaat de vorderingen en activiteiten op onze school controleert. In april 2015 heeft de Inspectie onze school geheel doorgelicht. Het doet ons dan ook deugd u mee te kunnen delen dat de kwaliteit van het onderwijs op de Deken Wehmeijerschool als ruim voldoende is aangemerkt en dat er geen reden is voor de inspectie om het onderwijs op onze school intensiever te controleren. Dat neemt niet weg dat we beogen om de aanwijzingen die we vanuit het onderzoek hebben meegekregen door te voeren om het onderwijs voor de kinderen optimaal te laten verlopen."

- De basisschool biedt ook onderdak aan Peuterspeelzaal De Veldpeutertjes.

- Jeugd: - "Stichting De Muggenheuvel is een zelfstandige jeugdorganisatie die al sinds 1972 activiteiten organiseert voor met name de kinderen in Velddriel, maar kinderen uit omliggende dorpen zijn ook van harte welkom! De Muggenheuvel heeft een eigen bestuur en voert geheel zelfstandig haar activiteiten uit. De georganiseerde activiteiten zijn voor álle kinderen van Velddriel en omstreken, je hoeft dus niet in het dorp op school te zitten. De activiteiten zijn zowel wekelijks als jaarlijks. Wekelijkse activiteiten op locatie Muggenheuvel: maandagavond: knutsel- en sportavond. Jaarlijkse activiteiten: Carnavalsavond, in de Grote vakantie KleinKamp en GrootKamp, in november Lampionnenoptocht."

- Muziek: - De in 1892 opgerichte Fanfare La Harpe is een bruisende vereniging die zich inzet voor tal van activiteiten in Velddriel. Zo organiseren zij het jaarlijkse Zomeravondfestijn, het Kerstconcert, zijn ze van de partij op Koningsdag en bij verschillende muzikale activiteiten.

- Zorg: - "Zorgboerderij Efkes d'r Uit in Velddriel is in 2007 in samenwerking met STMR (Stichting Thuiszorg Maatschappelijk werk Rivierenland) gestart met een zorgboerderij. Hier bieden wij dagbesteding voor zelfstandig wonende mensen met lichamelijke of geestelijke beperkingen. De meeste mensen geven er de voorkeur aan om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Dat is niet altijd eenvoudig. Met name voor mensen van wie de lichamelijke en/of geestelijke conditie niet meer optimaal is. Aan deze mensen biedt onze zorgboerderij dagbesteding voor een of meerdere dagen. De thuissituatie wordt hierdoor een stukje ontlast. Bovendien kan opname in een zorginstelling voorkomen dan wel uitgesteld worden. Voor het organiseren van activiteiten en om onze gasten te begeleiden zijn er elke dag twee professionele medewerkers en drie vrijwilligers aanwezig.

Graag willen wij onze gasten laten genieten van het buitenleven en het gevoel geven van terug naar de natuur, want ieder seizoen heeft zijn eigen charme. "Alles mag en niets moet" vinden wij heel belangrijk. We proberen daarom ook zoveel mogelijk om aan de wensen van onze gasten tegemoet te komen. Je mag zelf kiezen of je gebruik maakt van de warme maaltijd (gratis) of dat je zelf je brood meebrengt. Het vervoer wordt geregeld. Vind je het leuk om een keertje te komen kijken: maak een afspraak en de koffie staat klaar."

Reactie toevoegen