Veenhuizerveld

Plaats
Buurtschap
Putten
Veluwe
Gelderland

Veenhuizerveld

Terug naar boven

Status

- Veenhuizerveld is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Putten.

- De buurtschap Veenhuizerveld valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Putten.

- Sinds de gemeente in 2011 bij de buurtschap een 50-km zone heeft aangelegd, zijn de plaatsnaamborden veranderd; er staat niet langer Veenhuizerveld op maar Huinen, de naam van de naastgelegen buurtschap. Een 'drukfoutje', lijkt ons. De inwoners zijn er dan ook 'not amused' over. Inwoners van Huinen zagen wel een oplossing, een samentrekking van de buurtschapnamen tot de plaatsnaam Huinerveld*. De gemeente Putten stelde in 2011 niets te zien in een naamsverandering van de borden. (bron: Omroep Gelderland, 26-4-2011) Dus of hier nog een vervolg op komt, is afwachten.
* Wij vermoeden dat dat een geintje is geweest van die inwoners en dat men dat niet serieus bedoeld zal hebben, red.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
Deze plaatsnaam gaat terug op een boerderijnaam, in 1663 vermeld als des kelleners te Putten goet, genaemt Veenhuysen.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Veenhuizerveld ligt Z van Putten en Krachtighuizen, N van Voorthuizen en Prinsenkamp, O van Huinen, O van de provincialeweg N303 Putten-Voorthuizen (= Voorthuizerstraat), rond de Veenhuizerveldweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 wordt Veenhuizerveld, in tegenstelling tot de meeste andere Puttense buurtschappen, niet vermeld. Kennelijk bestond de buurtschap toen nog niet, of althans niet onder die naam.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Basisschool Veenhuizerveld is na afloop van schooljaar 2015-2016 gesloten, omdat er te weinig leerlingen meer waren om nog verantwoord door te kunnen gaan. De gemeente is inmiddels eigenaar van het gebouw en denkt na over een herbestemming. De inwoners zouden, liever dan woningen of horeca, het pand graag herbestemd zien tot buurthuis, omdat door het verdwijnen van de school immers ook de ontmoetingsfunctie van de school is verdwenen.

Reactie toevoegen