Varsseveld

Plaats
Dorp
Oude IJsselstreek
Achterhoek
Gelderland

varsseveld boterstraat 1912 [640x480].jpg

Varsseveld, Boterstraat, 1912

Varsseveld, Boterstraat, 1912

gemeente_varsseveld_kadastraal_anno_ca._1870_kaart_j._kuijper_kopie.jpg

Kaart van de in 1818 opgeheven gemeente Varsseveld, situatie anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Kaart van de in 1818 opgeheven gemeente Varsseveld, situatie anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Varsseveld

Terug naar boven

Status

Varsseveld is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Oude IJsselstreek. T/m 2004 gemeente Wisch. Van 1812 t/m 1817 was het een zelfstandige gemeente.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Varsseveld ligt OZO van het dorp Westendorp en de stad Doetinchem, ZO van de dorpen Zelhem en Velswijk, ZZO van het dorp Halle, Z van het dorp Mariënvelde, ZW van de stad Lichtenvoorde en de dorpen Harreveld, Zieuwent, Vragender en Lievelde, W van de stad Bredevoort, WNW van het dorp Aalten, NNW van de dorpen De Heurne en Dinxperlo, N van de dorpen Sinderen en Breedenbroek, NO van de stad Terborg en de dorpen Silvolde, Etten, Ulft, Varsselder en Gendringen en ONO van het dorp Gaanderen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Varsseveld 122 huizen met 935 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 2.400 huizen met een kleine 6.000 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Varsseveld heeft 5 rijksmonumenten.

- Varsseveld heeft 13 gemeentelijke monumenten.

- Molen De Engel.

- De Kwaksmölle / De Haan.

- Gevelstenen in Varsseveld.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Hootchiekoe (weekend in mei) is een nieuw gezellig gezinsfestival in Varsseveld met veel theater, muziek, en cultuur.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Waterschap Rijn en IJssel wil de Boven Slinge tussen Winterswijk en de Bielheimerbeek bij Doetinchem aantrekkelijker maken. In eerste instantie richt het waterschap zich op het gebied tussen de gemeentegrens van Oude IJsselstreek met Aalten tot het Noorderbroek. Nu lopen grote delen van de beek nog kaarsrecht door het landschap. De beek moet ruimte en bescherming gaan bieden voor de doortocht van allerlei soorten dieren die in en rond het water leven: vissen, amfibieën, zoogdieren, vogels en vlinders. Het waterschap wil de oude natuurlijke waarden terugbrengen in het landschap.

Onderzocht wordt of de oude loop van de Varsseveldse Slinge hersteld kan worden. Deze is nu zo goed als verdwenen, maar nog wel zichtbaar in het landschap. De kades worden hier en daar afgegraven om een natuurlijker verloop van de beek te krijgen. Ook wordt gekeken naar de hoeveelheid water in de beek. Vooral in de zomerperiode en het najaar vallen delen van de Boven Slinge droog. Dat heeft grote gevolgen voor de visstand. Verder wordt gedacht aan de aanleg van poelen en wallen. (2009)

Terug naar boven

Beeld

- Oude en recente filmpjes m.b.t. Varsseveld, door Henk Boomkamp.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Varsseveld (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Varsseveld.

- Sport: - De VAMAC (VArsseveldse Motor en Auto Club) heeft de beschikking over een eigen motorcross-circuit in De Vennebulten, gelegen aan de N18 tussen Varsseveld en Lichtenvoorde. Dit semi-permanente circuit is goedgekeurd door de KNMV en FIM en kan eenmaal per week worden gebruikt voor motorcrosstrainingen. Op het circuit is een permanent clubhuis en materiaalopslag aanwezig. Naast de trainingsavonden worden er ca. 5 per jaar clubwedstrijden georganiseerd, uitsluitend voor VAMAC-trainingsleden.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Varsseveld Rentinkkamp.

Reactie toevoegen