Valenberg

Plaats
Buurtschap
Heumen
Rijk van Nijmegen
Gelderland

Valenberg

Terug naar boven

Status

- Valenberg is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Rijk van Nijmegen, gemeente Heumen. T/m 30-6-1980 gemeente Overasselt.

- De buurtschap Valenberg valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Overasselt.

- Niet te verwarren met het uitkijkpunt Valenberg bij Otterlo.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Valenberg ligt N van Overasselt, rond de kruising Kasteelsestraat / Schatkuilsestraat.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Valenberg omvat slechts een handvol panden en zal derhalve 10 tot 15 inwoners omvatten.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Tot in de jaren vijftig van de 20e eeuw zijn er pelgrimstochten gehouden naar de rechthoekige ruïne van de Sint-Walrickskapel (Sint Walrichweg 7, N van buurtschap Valenberg, op het terrein van Scouting Sint Walrick), op de vrijdagen in de vasten en op tweede Paas- en Pinksterdag. De kapelruïne heeft door meerdere restauraties een ander uiterlijk dan de oorspronkelijke kapel, die tot een kloosterboerderij van de benedictijnerabdij Saint-Valery-sur-Somme behoorde. Er is een steen aanwezig uit Lourdes, waarop een beeld van Maria met kind is geplaatst.

- Bij de ruïne van de Sint-Walrickskapel bij buurtschap Valenberg staat nog altijd een zogeheten koortsboom. Mensen hangen stukken stof in een koortsboom, om zo genezing af te dwingen. Als je een doekje had opgehangen en je liep weg zonder om te kijken zou je worden genezen, maar als je terug naar de boom keek bleef je ziek. Sinds de coronacrisis hangen er ook opvallend veel mondkapjes bij. Etnoloog Peter Jan Margry: "Als je koorts hebt, transpireer je en dat ‘koortsvocht’ komt uiteindelijk in je kleren terecht of op een mondkapje. En die hang je dan in een boom. Je kunt zo’n koortsboom vergelijken met een intentieboek dat in veel kapellen en kerken te vinden is. Je schrijft er iets in en laat zo iets van jezelf achter om genezing te vragen, voor jezelf of voor een familielid." Zie verder de reportage hierover in Trouw, oktober 2020.

Er is een legende over de hoofdman van de Hoemannen; hij vroeg Sint Willibrord zijn zieke dochter te genezen en hing lapjes in een boom. De dochter genas en beide bekeerden zich uit dankbaarheid tot het christendom. De andere hoofdmannen brachten de hoofdman en zijn dochter om door hun hut in brand te steken, er werd een kruis geplaatst op deze plek. Ook Karel de Grote zou volgens een legende in 777 lapjes in de boom hebben gehangen; hij liet een kapel oprichten bij de zomereik (Quercus robur) ter ere van Sint Willibrord. D. Teunissen heeft met onderzoek echter aangetoond dat de oorspronkelijke kapel niet voor Sint Willibrord, maar ter ere van Sint Walrick werd gesticht. In deze kapel werd gebeden voor de mensen met koorts. Vroeger was koorts namelijk een ernstige ziekte, waar de meeste mensen aan overleden.

Reactie toevoegen