Utrechtse Heuvelrug (gemeente)

Gemeente
Utrechtse Heuvelrug
Utrechtse Heuvelrug
Utrecht

Utrechtse Heuvelrug (gemeente)

Terug naar boven

Status

- Utrechtse Heuvelrug is een gemeente in de provincie Utrecht. De gemeente Utrechtse Heuvelrug is in 2006 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Amerongen, Doorn, Driebergen-Rijsenburg, Leersum en Maarn.

- De gemeente Utrechtse Heuvelrug omvat de dorpen Amerongen, Doorn, Driebergen, Leersum, Maarn, Maarsbergen en Overberg (grotendeels), het voormalige dorp en, tegenwoordig, het deel en de wijk van het dorp Driebergen Rijsenburg (zie de 3e alinea van deze paragraaf en de kaart op die pagina), en de buurtschappen Boswijk, Breedeveen, Darthuizen, De Groep (deels), Ginkel, Haspel (deels), Nieuw-Sterkenburg, Oud-Rijsenburg, Palmstad, Sterkenburg en Valkenheide. In totaal zijn dit 7 dorpen, 1 dorpsdeel/wijk en 11 buurtschappen.

- Wapen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

- Utrechtse Heuvelrug is ook een streek. Omdat de streek groter is dan de gelijknamige gemeente, heeft ook de streek Utrechtse Heuvelrug een eigen homepage op onze site.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Utrechtse Heuvelrug ligt in het ZO van de provincie Utrecht en ligt ZW, Z en ZO van de stad Amersfoort, ZO van het dorp Zeist en de stad Utrecht, ONO, O en OZO van het dorp Houten en de stad Nieuwegein, NNW, N en NO van de stad Wijk bij Duurstede, N en deels aan de N oever van de rivier de Rijn, NW van de stad Rhenen en WNW, W en WZW van de stad Veenendaal.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft ca. 20.000 huizen met ca. 48.000 inwoners. De oppervlakte van de gemeente is 132 km2 en het gemiddelde aantal inwoners per km2 is daarmee ca. 380.

Terug naar boven

Geschiedenis

De huidige gemeente Utrechtse Heuvelrug is ontstaan uit een reeks voorgangers. Vaak hadden die tot begin 19e eeuw - toen het instituut gemeente is ontstaan - de status van heerlijkeid, gerecht, ridderhofstad en dergelijke. Op de site van Henk Jan Derksen vind je de staatkundige geschiedenis en ontwikkelingen van de voormalige gemeenten in de huidige gemeente Utrechtse Heuvelrug. Onderaan de pagina vind je een bestand met een aantal kaarten met visualisaties van de herindelingen van de gemeenten op het grondgebied van de huidige gemeente Utrechtse Heuvelrug, van 1818 t/m 2006.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Vereniging Tussen Heuvelrug & Wetering heeft als doel het behouden en verbeteren van de natuur-, landschappelijke en cultuurhistorische waarden, flora en fauna, kwaliteit van het milieu, gezondheid van mensen, het dorpseigen karakter van de gemeentelijke kernen, alsmede een goede ruimtelijke ordening en ontwikkeling, betreffende het grondgebied van de gemeente Utrechtse Heuvelrug en aangrenzende gebieden.

- In de gemeente Utrechtse Heuvelrug zijn anno eind 2016 ca. 70 prehistorische grafheuvels bekend. De komende jaren worden nog ca. 100 heuvels onderzocht of dit 'gewone' heuvels zijn of dat het ook prehistorische grafheuvels zijn. In november 2016 hebben archeologen weer 7 prehistorische grafheuvels ontdekt. Zie de reportage hierover van RTV Utrecht (dit programma-onderdeel begint op 17 minuten in de uitzending onder de link).

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over de Utrechtse Heuvelrug (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

- Nieuws: - Heuvelrugnieuws.

- Lokale links: - Utrechtse Heuvelrug (gemeente) linkspagina.

Reactie toevoegen