Utrechtse Heuvelrug (gemeente)

Gemeente
Utrechtse Heuvelrug
Utrechtse Heuvelrug
Utrecht

Utrechtse Heuvelrug (gemeente)

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Utrechtse Heuvelrug.

- Boek hier je hotel of B&B op de Utrechtse Heuvelrug.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Utrechtse Heuvelrug.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over de Utrechtse Heuvelrug (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Utrechtse Heuvelrug is een gemeente in de provincie Utrecht. De gemeente Utrechtse Heuvelrug is in 2006 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Amerongen, Doorn, Driebergen-Rijsenburg, Leersum en Maarn.

- De gemeente Utrechtse Heuvelrug omvat de dorpen Amerongen, Doorn, Driebergen, Leersum, Maarn, Maarsbergen en Overberg (grotendeels), het voormalige dorp Rijsenburg, en de buurtschappen Boswijk, Darthuizen, Ginkel, De Groep (deels), Haspel (deels), Oud-Rijsenburg, Palmstad, Sterkenburg (Driebergen), Sterkenburg (Doorn) en Valkenheide.

- Wapen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

- Utrechtse Heuvelrug is ook een streek. Omdat de streek groter is dan de gelijknamige gemeente, heeft ook de streek Utrechtse Heuvelrug een eigen homepage.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft ca. 20.000 huizen met ca. 48.000 inwoners. De oppervlakte van de gemeente is 132 km2 en het gemiddelde aantal inwoners per km2 is daarmee ca. 380.

Terug naar boven

Geschiedenis

De huidige gemeente Utrechtse Heuvelrug is ontstaan uit een reeks voorgangers. Vaak hadden die tot begin 19e eeuw - toen het instituut gemeente is ontstaan - de status van heerlijkeid, gerecht, ridderhofstad en dergelijke. Op de site van Henk Jan Derksen vindt u de staatkundige geschiedenis en ontwikkelingen van de voormalige gemeenten in de huidige gemeente Utrechtse Heuvelrug. Onderaan de pagina vindt u een bestand met een aantal kaarten met visualisaties van de herindelingen van de gemeenten op het grondgebied van de huidige gemeente Utrechtse Heuvelrug, van 1818 t/m 2006.

Terug naar boven

Links

- Officiële site van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

- Vereniging Tussen Heuvelrug & Wetering heeft als doel het behouden en verbeteren van de natuur-, landschappelijke en cultuurhistorische waarden, flora en fauna, kwaliteit van het milieu, gezondheid van mensen, het dorpseigen karakter van de gemeentelijke kernen, alsmede een goede ruimtelijke ordening en ontwikkeling, betreffende het grondgebied van de gemeente Utrechtse Heuvelrug en aangrenzende gebieden.

- Heuvelrugnieuws.

- Nog een nieuwspagina m.b.t. de gem. Utrechtse Heuvelrug e.o.

- Utrechtse Heuvelrug (gemeente) linkspagina.

Reactie toevoegen