Uppel

Plaats
Buurtschap
Woudrichem
West-Brabant Land van Heusden en Altena
Noord-Brabant

Uppel

Terug naar boven

Status

- Uppel is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Land van Heusden en Altena, gemeente Woudrichem. T/m 1972 gemeente Almkerk.

- De buurtschap Uppel heeft blauwe plaatsnaambordren (komborden) en heeft dus een 'bebouwde kom', maar valt voor de postadressen onder het dorp Almkerk.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Uppel ligt NW van Almkerk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 is er nog geen sprake van de plaatsnaam Uppel. Er is dan nog sprake van een buurtschap Uppelsche Dijk (ook gespeld geweest als Uppelschendijk, Uppelsendijk) met 83 huizen en 522 inwoners, en een buurtschap Uppelsche Hoek (ook gespeld geweest als Uppelschenhoek, Uppelsenhoek) met 27 huizen en 170 inwoners. Tegenwoordig bestaat de Uppelse Hoek nog wel maar wordt als onderdeel van de buurtschap Uppel beschouwd.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Uitwijkse Molen (Uppelse Steeg).

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Uppel door Kees Wittenbols uit Breda.

Terug naar boven

Links

- Reportage van Omroep Brabant met enkele inwoners van Uppel (2013). Foutje van de omroep: aan het begin toont zij een kombord Uppel met daaronder ça. 3.600 inwoners'. Dat is wel erg veel: dat getal heeft betrekking op het dorp Almkerk, inclusief de buurtschap Uppel...

Reactie toevoegen