Ulvenhout AC

Plaats
Buurtschap
Alphen-Chaam
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

Ulvenhout AC plaatsnaambord [640x480].jpg

Ulvenhout AC, bijzonder aan het plaatsnaambord is dat de toevoeging AC erbij staat (in tegenstelling tot bij Bavel AC) en dat het woord 'gem.' ontbreekt, wat er elders vrijwel altijd bij staat.

Ulvenhout AC, bijzonder aan het plaatsnaambord is dat de toevoeging AC erbij staat (in tegenstelling tot bij Bavel AC) en dat het woord 'gem.' ontbreekt, wat er elders vrijwel altijd bij staat.

Ulvenhout AC

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Ulvenhout AC.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Ulvenhout AC.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Ulvenhout AC.

Terug naar boven

Status

- Ulvenhout AC is een ´postale plaatsnaam´ in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Alphen-Chaam.

- De ´plaatsnaam´ Ulvenhout AC is gecreëerd naar aanleiding van de gemeentelijke herindelingen van 1997. Zie verder bij Naam.

- Onder de postale plaatsnaam Ulvenhout AC vallen de buurtschappen Couwelaar, Geersbroek en Rakens, en een klein gedeelte van de buurtschap 't Hoekske (de Heistraat).

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
Bij de gemeentelijke herindelingen van 1997 is de grens tussen de nieuwe gemeente Alphen-Chaam en de heringedeelde gemeente Breda komen te liggen langs de A58. Daardoor zijn de Ulvenhoutse buurtschappen Couwelaar, Geersbroek, Notsel, Rakens en een klein gedeelte van buurtschap 't Hoekske, namelijk de Heistraat, op grondgebied van de gemeente Alphen-Chaam komen te liggen.

Het dorp Ulvenhout zelf was ingedeeld bij de gemeente Breda, en twee plaatsen Ulvenhout in twee verschillende gemeenten is logistiek niet handig. Maar wat voor naam moest dat Alphen-Chaamse gebied dan krijgen? De buurtschap Notsel ligt rond de Notselseweg en de Strijbeekseweg ten noorden van Strijbeek, dus dat kwam onder Strijbeek te vallen. Maar de overige buurtschappen? Die lagen te ver weg van Galder en Strijbeek om ze daarbij te kunnen onderbrengen.

De gemeente stelde voor om de plaatsnaam Geersbroek aan te houden, maar dat vonden de inwoners geen goed idee. Ulvenhout was immers veel bekender. Uiteindelijk is besloten om een aparte postcode (4858) met de plaatsnaam “Ulvenhout AC” (= gemeente Alphen-Chaam) te creëren. U zult ter plekke dan ook een wit plaatsnaambord “Ulvenhout AC gem. Alphen-Chaam” aantreffen. Maar geografisch gezien betreft het hier dus de buurtschappen Couwelaar, Geersbroek en Rakens, en de Heistraat in buurtschap 't Hoekske.

Een soortgelijke situatie heeft zich voorgedaan bij Bavel. Het Alphen-Chaamse gedeelte van Bavel dat voorheen onder Bavel viel (het dorp Bavel zelf is naar de gemeente Breda gegaan), heeft nu ook een eigen postcode en postale plaatsnaam “Bavel AC”, met witte plaatsnaamborden “Bavel gem. Alphen-Chaam”. Maar omdat dat slechts een “handvol” inwoners heeft (ca. 50) en geen buurtschap van enige omvang omvat, hebben wij daar geen aparte homepage voor gemaakt. Dit gebiedje ligt ten noordoosten van Ulvenhout AC, rond de weg Leeuwerik.

Terug naar boven

Ligging

Ulvenhout AC ligt ZO van Ulvenhout, Z van Bavel en grenst in het N aan de A58.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Ulvenhout AC heeft ca. 120 huizen met ca. 300 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van de buurtschappen in het gebied Ulvenhout AC, kunt u terecht bij Heemkundekring Paulus van Daesdonck.

Reactie toevoegen