Uitwierde

Plaats
Dorp
Delfzijl
Groningen

uitwierde herv kerk [640x480].jpg

Uitwierde Herv. kerk

Uitwierde Herv. kerk

Uitwierde

Terug naar boven

Status

- Uitwierde is een dorp in de provincie Groningen, in de streek Hoogeland, gemeente Delfzijl.

- NO van Uitwierde lag de buurtschap Naterij, later Ladysmith genoemd. Die naam kreeg het toen Janske Bruggemann hier in 1901 7 huisjes bouwde, die hij de naam Ladysmith gaf, naar de gelijknamige plaats in het Zuid-Afrikaanse KwaZoeloe-Natal, waar destijds de Boerenoorlog woedde, waar hij sympathie mee had. De huisjes zijn in de jaren zestig en zeventig gesloopt voor de aanleg van een dijk, de Hogelandsterweg en de wijk Delfzijl-Noord. Gemaal Ladysmith in deze wijk herinnert nog aan de voormalige buurtschap. - Sanne Meijer heeft een mooi verhaal geschreven over de bijzondere naamgevingen én de bijzondere opkomst én bijzondere ondergang van de buurtschap Naterij / Ladysmith.

- Het dorp Uitwierde heeft in 1978 geen eigen postcode en plaatsnaam gekregen in het postcodeboek, voor de postadressen ligt het dorp daarom sindsdien 'in' Delfzijl.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Uitwierde grenst in het W aan Marsum, in het NW aan Holwierde, in het NO aan de rivier de Eems en al dan niet aan Duitsland (dit is niet formeel vastgesteld) en in het O en Z aan Delfzijl, en ligt NO van Appingedam en ZZO van de Eemshaven.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Uitwierde 34 huizen met 214 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 30 huizen met ca. 80 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Uitwierde heeft 3 rijksmonumenten.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- NO van Uitwierde ligt het kleinschalige natuur- en recreatiegebiedje Voolhok, in beheer bij Natuurmonumenten.

- Adviesorganisatie voor ruimtelijke kwaliteit en cultureel erfgoed Libau is in zomer 2016 gestart met het opstellen van het Landschapsontwikkelingsperspectief Uitwierde. Aanleiding voor dit project zijn de voormalige sportvelden ten oosten van het dorp. Door sportvelden elders in Delfzijl hebben die velden hun functie verloren. De velden zijn eigendom van de gemeente Delfzijl, die ze wil verkopen. Dit is een mooie gelegenheid om de ruimtelijke kwaliteit in het gebied te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan het herstellen van de openheid rondom de wierde. Samen met de gemeente Delfzijl, de Provincie Groningen en de inwoners heeft Libau tijdens een workshop de verschillende wensen, beleidskaders en ideeën met betrekking tot het gebied geïnventariseerd. De kansen en knelpunten zijn benoemd. Deze punten vertaalt Libau in een kwaliteiten- en kansenkaart die als basis kan dienen voor het Landschapsontwikkelingsperspectief Uitwierde.

Terug naar boven

Links

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Uitwierde, met foto's van de grafzerken.

Reactie toevoegen