Uiterburen

Plaats
Buurtschap
Menterwolde
Groningen

Uiterburen

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Uiterburen.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Uiterburen.

Terug naar boven

Status

- Uiterburen is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streek Oldambt, gemeente Menterwolde. T/m 30-6-1965 gemeente Zuidbroek. Per 1-7-1965 over naar gemeente Oosterbroek, in 1990 over naar gemeente Menterwolde.

- De buurtschap Uiterburen valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Zuidbroek.

Terug naar boven

Naam

In het Gronings
Uterboern.

Naamsverklaring
Betekent uiter 'buitenwaarts' en buren 'bij de woningen'.(1) De plaatsnaam Uiterburen is niet oorspronkelijk. Hij is pas ontstaan toen een groot deel van de bewoning opschoof naar het huidige Zuidbroek, dat ook wel als Bovenburen bekend stond.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Uiterburen ligt rond de gelijknamige weg (= de weg naar Noordbroek), direct N van de bebouwde kom van Zuidbroek.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Uiterburen 76 huizen met 505 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 100 huizen met ca. 250 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Kapel / kerkhof / school
Uiterburen heeft een eigen kapel met een kerkhof gehad bij de driesprong. Vermoedelijk was hier ook een schooltje aan verbonden. In 1620 wordt dit schooltje in de kerkelijke rekeningen van Zuidbroek vermeld. Het simpele gebouwtje is in 1636 vernieuwd en in 1883 omgebouwd tot een serie armenwoningen (achter huisnr. 92), die omstreeks 1960 zijn afgebroken. (bron)

Stopplaats
De straatnaam Haltepad (vanuit Zuidbroek gezien een O zijweg vooraan in Uiterburen) herinnert nog aan de Stopplaats Zuidbroek-dorp (aan de NOLS-spoorlijn Zuidbroek-Delfzijl), die hier is geweest van 1910 tot 1934. De stopplaats was voorzien van een abri en een wachterswoning.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Uiterburen heeft 7 rijksmonumenten. Ook verder vele monumentale panden, waaronder Oldambster boerderijen.

- Aan de Uiterburen hebben minstens twee middeleeuwse 'steenhuizen' gestaan. Eén daarvan was de Drostenborg, waar tot in de Franse tijd de drost of ambtman van het Wold-Oldambt zetelde. Het huidige gelijknamige landhuis op nr. 53 dateert uit 1875. De andere, die ten onrechte eveneens aan de familie Gockinga wordt toegeschreven, bevond zich bij huisnr. 39.

- De voormalige wachterswoning aan het Haltepad, van Stopplaats Zuidbroek-dorp, aan de vroegere spoorlijn Zuidbroek-Delfzijl, is bewaard gebleven.

Reactie toevoegen