Uddel

Plaats
Dorp
Apeldoorn
Veluwe
Gelderland

Uddel

Terug naar boven

Status

- Uddel is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Apeldoorn.

- Onder het dorp Uddel vallen ook de buurtschappen Meerveld en Nieuw Milligen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840 'Utteld en Meerveld'.

Terug naar boven

Ligging

Uddel ligt NW van Apeldoorn, N van Kootwijk, Z van Elspeet.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Uddel 46 huizen met 408 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.150 huizen met ca. 2.900 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De Structuurvisie Uddel schetst de wenselijke ontwikkelingen voor het dorp voor de komende jaren.

- In het Z van Uddel is sinds 2014 de nieuwe wijk Aardhuus gerealiseerd. De wijk omvat ca. 100 woningen. Tijdens archeologisch onderzoek voorafgaand aan de bouw zijn sporen van bewoning en bedrijvigheid uit de middeleeuwen (8e/9e eeuw) aangetroffen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Uddel heeft 13 rijksmonumenten.

- Uddel heeft 12 gemeentelijke monumenten.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Uddel is o.a. bekend vanwege het bij het dorp gelegen Uddelermeer, het hoogstgelegen meer van Nedeland. Het meer is in principe ca. 20 meter diep, maar het is in de loop der eeuwen grotendeels opgevuld met plantenresten, waardoor het water nu nog maar 1,3 m diep is. Veel van dergelijke meertjes zijn ooit uitgebaggerd. Bij het Uddelermeer is dat nooit gebeurd; daar is die eeuwenoude laag bagger altijd ongemoeid gebleven. Dat maakt die bodem tot een schatkamer voor wetenschappers, want je kunt tot in het staartje van de laatste IJstijd - 14.000 jaar geleden - terugkijken in de tijd. Fysisch geograaf Stefan Engels heeft in 2015 onderzoek gedaan in de sedimentenbodem van het Uddelermeer met één hoofdvraag: hoe heeft de natuurlijke klimaatverandering de omgeving veranderd? Het antwoord is belangrijk omdat we daarvan kunnen leren hoe we op de komende klimaatveranderingen kunnen inspelen.

In februari 2018 heeft de SGP-fractie in de gemeenteraad vragen gesteld aan de verantwoordelijk wethouder over de toestand van het Uddelermeer. "Het meer groeit steeds verder dicht. Straks blijft er niets meer dan een moeras over. De rijke historie van het hoogst gelegen meer van Nederland gaat dan verloren. Wat eens koninklijk viswater was en later voor veel mensen uit de omgeving prachtig zwemwater, dreigt nu te verworden tot een onooglijke modderpoel. Zwemmen is al jaren niet meer toegestaan vanwege de aanwezigheid van blauwalg. In een uitzending van Vroege Vogels uit 2015 (zie de link in de vorige alinea, red.) is aangetoond dat de aanwezige blauwalg niet door landbouwvervuiling komt, maar door een bacterie die reeds in de middeleeuwen aanwezig was. De problematiek rondom het Uddelermeer is niet nieuw en al jaren bekend bij de verantwoordelijke instanties", zo stellen zij onder meer. Zij vragen aan de wethouder of er concreet plannen zijn om het meer op te knappen en weer geschikt te maken als zwemwater, wat dat gaat kosten, en wie dat dan moet betalen. Zie onder de link ook de andere artikelen over deze problematiek, via de links onderaan die pagina.

- De agrarische enclave Uddel-Elspeet is een karakteristiek landbouwgebied midden in de bos- en natuurgebieden van de Veluwe. Het gebied heeft een sterke cultuurhistorische binding met agrarische bedrijfsvoering. Om de kwaliteit van dit buitengebied voor bewoners te behouden, hebben de betrokken gemeenten (Barneveld, Ermelo, Nunspeet en Apeldoorn) in 2010 subsidiemogelijkheden gecreëerd voor de inwoners om hun erf landschappelijk verantwoord op te knappen. Dat bleek goed te werken. Er hebben zich 86 personen aangemeld, waarbij ruim 65 adviezen of plannen voor natuur en landschap zijn opgesteld. De totale plannen omvatten de realisatie van ruim 4 hectare aan nieuwe natuur, 3 hectare aan nieuw landschap, 1500 meter heg, ruim 500 meter haag, 4000 m2 bosje, 3000 m2 heide, 6700 m2 hoogstamboomgaard, 100 solitaire bomen, 45 meter knotbomen en een poel. Ook waren er 4 initiatieven voor ommetjes in Elspeet.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoserie van Uddel van fotograaf Martin Stevens.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Uddel.

- Belangenvereniging: - Uddels Belang.

- Onderwijs: - Prins Willem-Alexanderschool. - Jacobus Fruytier Scholengemeenschap.

- Sport: - Voetbalvereniging SV Prins Bernhard is opgericht in 1964. Over de geschiedenis van de vereniging kun je lezen onder de link. De vereniging heeft ca. 300 leden, waarvan er ca. 90 uitkomen in de pupillen en junioren. De club wordt draaiende gehouden door ca. 90 vrijwilligers, variërend van bestuursleden tot elftalleiders en van kantinepersoneel tot de eigen onderhoudscommissie. Het bestuur van de vereniging heeft als missie (goed) georganiseerd voetbal aan te bieden aan (met name) de dorpsgemeenschap van Uddel. Zij streeft er naar dit laagdrempelig te houden, niet alleen in termen van contributie maar ook dat er op het sportcomplex alleen activiteiten worden aangeboden waar de leden en potentiële leden zich mee kunnen verenigen. Daarnaast erkent de vereniging haar verantwoordelijkheid binnen de Uddelse gemeenschap en stelt zij zich coöperatief op richting collega-verenigingen en Stichting Sport en Cultureel Centrum Uddel.

- Overige verengiingen: - Bijenhoudersvereniging De Vierkante Korf Uddel en omstreken is een vereniging voor (hobby-)imkers. Ze organiseren o.a. cursussen en geven voorlichting.

Reactie toevoegen