Tweede Tol

Plaats
Buurtschap
Dordrecht
Drechtsteden
Zuid-Holland

tweede_tol_op_kaart_ca._1960.jpg

Tweede Tol is een buurtschap in de gemeente Dordrecht. De buurtschap ligt in het Z van de Polder Wieldrecht, rond de kruising van de Rijksstraatweg en de Wieldrechtse Zeedijk. (© www.kadaster.nl)

Tweede Tol is een buurtschap in de gemeente Dordrecht. De buurtschap ligt in het Z van de Polder Wieldrecht, rond de kruising van de Rijksstraatweg en de Wieldrechtse Zeedijk. (© www.kadaster.nl)

tweede_tol_rijksstraatweg_hoek_wieldrechtse_zeedijk_kopie.jpg

Buurtschap Tweede Tol, Rijksstraatweg hoek Wieldrechtse Zeedijk.

Buurtschap Tweede Tol, Rijksstraatweg hoek Wieldrechtse Zeedijk.

Tweede Tol

Terug naar boven

Status

- Tweede Tol is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, in de regio Drechtsteden, gemeente Dordrecht. T/m 1811 gemeente Wieldrecht. In 1812 over naar gemeente Dubbeldam, per 1-4-1817 weer over naar de opnieuw ingestelde gemeente Wieldrecht, per 15-4-1857 wederom over naar gemeente Dubbeldam, die op haar beurt per 1-7-1970 is opgegaan in de gemeente Dordrecht.

- Buurtschap Tweede Tol valt, ook voor de postadressen, onder de stad Dordrecht.

- Buurtschap Tweede Tol heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1867 Tol, 1936 Tweedetol.

Naamsverklaring
Na de aanleg, begin 19e eeuw, van de Rijksstraatweg van Dordrecht naar het pontje aan het Hollandsch Diep in buurtschap Willemsdorp, kon men op twee plaatsen van de weg af. De eerste tol (vanuit Dordrecht gezien) werd ingericht bij de Zuidendijk, de tweede tol kwam bij de Wieldrechtse Zeedijk. Rond deze tol heeft zich de gelijknamige buurtschap ontwikkeld.

Terug naar boven

Ligging

Buurtschap Tweede Tol ligt rond de wegen Rijksstraatweg (het gedeelte van deze weg tussen de Kiltunnelweg (de N217) en rond het kruispunt met de Wieldrechtse Zeedijk) en Wieldrechtse Zeedijk (het gedeelte van deze weg W van de A16). De buurtschap ligt direct Z van de stad Dordrecht, W van de A16, nabij de O oever van de rivier de Dordtse Kil, W en NW van de Zuid-Hollandse Biesbosch, W van Nationaal Park De Biesbosch, ZO van het dorp 's-Gravendeel en NO van het dorp Mookhoek.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Buurtschap Tweede Tol omvat ca. 120 huizen met ca. 300 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Tweede Wereldoorlog
"Op 10 mei 1940 - toen Duitsland Nederland binnenviel - landde in de vroege ochtend een parachutisteneenheid bestaande uit een regimentstaf, een bataljonsstaf en twee compagnieën gevechtstroepen ten oosten van Tweede Tol, in de sector tussen de Zeedijk en de Zuidendijk. Zij vormden onderdeel van het 1e Regiment Fallschirmjäger dat tot doel had de bruggen bij Dordrecht en Moerdijk te veroveren en te houden totdat de hoofdmacht via Noord-Brabant bij Moerdijk zou arriveren. Bij de buurtschap werd in een kampement van de Nederlands artillerie, naast het spoor, het Duitse regimentshoofdkwartier ingericht. Gedurende de vierdaagse strijd op het Eiland van Dordrecht zouden naast een wisselende Duitse sterkte in het kamp van 100-250 man, een groeiend aantal krijgsgevangen Nederlandse militairen worden gehouden. Boerderij Berkhof aan de Zeedijk werd door de Duitsers in gebruik genomen als noodhospitaal."(1) - Uitvoerig artikel in tekst en beeld over de strijd bij buurtschap Tweede Tol in mei 1940, op de site 'Dordrecht in de oorlog'.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Jaap Bouman spreekt in dit artikel in het AD d.d. 20-1-2021 zijn vrees uit dat buurtschap Tweede Tol, net als eerder met buurtschap Eerste Tol is gebeurd, van de aardbodem zal worden gevaagd door de aanleg van een bedrijventerrein.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Het pand op Rijksstraatweg 101 in buurtschap Tweede Tol is volgens een bron in 1886 gebouwd als post van de Vrije Evangelische Gemeente. Kerkelijk viel het onder 's-Gravendeel. Volgens een andere bron is het pand gebouwd in 1923. In 1967 is het een Hervormde kerk geworden. Toen heeft het de naam Lydiakerk gekregen. Op 25 december 1983 is er de laatste kerkdienst gehouden. De kerk is per 1 januari 1984 gesloten wegens het geringe aantal kerkgangers. Zij gaan sindsdien naar de Andreaskerk in Wielwijk. De nieuwe eigenaar heeft de kerk ingericht als timmermanswerkplaats.

Reactie toevoegen