Tussenlanen

Plaats
Buurtschap
Krimpenerwaard
Krimpenerwaard
Zuid-Holland

Tussenlanen

Terug naar boven

Status

- Tussenlanen is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, in de streek en gemeente Krimpenerwaard. T/m 2014 gemeente Bergambacht.

- De buurtschap Tussenlanen valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Bergambacht.

- De buurtschap Tussenlanen heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
De buurtschap is vernoemd naar hoeve Tusschenlanen (huisnr. 11-13).

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Tussenlanen ligt rond de gelijknamige weg, direct NO van Bergambacht.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Tussenlanen heeft ca. 80 huizen met ca. 200 inwoners, inclusief het gedeelte binnen de bebouwde kom van Bergambacht.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Recentelijk zijn op Tussenlanen 4 vrije bouwkavels uitgegeven, ter realisering van evenveel vrijstaande woningen. Het betreft in ieder geval de huisnrs. 29 en 33a.

- Het smalle landelijke weggetje Tussenlanen wordt gebruikt door sluipverkeer uit Vlist en Polsbroek. Zo omzeilen automobilisten de kruispunten in Schoonhoven en Bergambacht. Op dezelfde route fietsen dagelijks ook ruim 80 kinderen naar de basisscholen De Ark en de Kiezel en Kei in Bergambacht. Ouders vrezen regelmatig voor de veiligheid van henzelf en hun kinderen en hebben hiervoor eind 2018 aandacht gevraagd bij wegbeheerder Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Het hoogheemraadschap geeft aan te willen meedenken over suggesties van bewoners. “Dit nemen we uiterst serieus”, aldus een woordvoerder.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- In buurtschap Tussenlanen kun je diverse oude markante boerderijen bewonderen, waaronder herenboerderij Tusschenlanen of Tusschen Laenen op nr. 11-13. Monumentale boerderij, gelegen op een donk en daterend uit 1661. De boerderij heeft een T-vormige plattegrond en gaat typologisch terug op het middenlangsdeeltype. Het bouwwerk is opgetrokken in gele ijsselsteen en gedekt met strodaken. Het woonhuisgedeelte heeft een middenrisaliet en een topgevel met een driepastracering in de ontlastingsboog. De vensters met kruiskozijnen en luiken zijn voorzien van rondbogen in rode baksteen, afgewisseld met zandsteen en een gebeeldhouwd kopje. Sierelementen in de vorm van gesmede ankers vervolmaken het beeld van voorname ingetogenheid die deze herenboerderij kenmerkt.

De boerderij is gebouwd in een periode van welvaart, toen de hennepteelt in de Krimpenerwaard floreerde, wat de combinatie van stadse deftigheid en landelijke ligging in Tussenlanen verklaart. Het bedrijfsgedeelte ligt achter het woonhuis en is voorzien van een zij-topgevel. Het bijzondere cultuurhistorisch belang van hoeve Tusschenlanen is gelegen in de ouderdom van het bouwwerk, in de betekenis voor de architectuurhistorie en als gebouwd object in de agrarische geschiedenis van de Krimpenerwaard in het bijzonder. Hoeve Tusschenlanen behoort tot de top-100 van Nederlandse rijksmonumenten. (123)

De huisnrs. 24 en 35 zijn voorbeelden van krukhuisboerderijen met een 17e-eeuwse oorsprong. Op nr. 15 een krukhuisboerderij uit de 18e eeuw met een grote houten schuur. De boerderijen op nrs. 39-41 en 40-42 dateren uit ca. 1800.

Reactie toevoegen