Trintelen

Plaats
Buurtschap
Gulpen-Wittem
Heuvelland
Limburg

Trintelen

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Trintelen.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Trintelen.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Trintelen.

Terug naar boven

Status

- Trintelen is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Heuvelland, gemeente Gulpen-Wittem. T/m 1998 gemeente Wittem.

- De buurtschap Trintelen valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Eys.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Dringsele.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Trintelen ligt N van Eys, tussen Eys en Ubachsberg. In Trintelen komen drie gemeentegrenzen bij elkaar, namelijk die van de gemeenten Gulpen-Wittem, Simpelveld en Voerendaal.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1540 telde Trintelen 26 woningen, terwijl er in het toen nog gehucht Eys slechts 13 waren. We kunnen het ons nu niet meer voorstellen, maar eeuwenlang was Trintelen dus groter dan Eys. Het kan verkeren. Pas rond 1800 passeert Eys de buurtschap qua inwonertal, met 38 respectievelijk 32 woningen.

- In 1840 omvatte de buurtschap Trintelen 30 huizen met 156 inwoners.

- Tegenwoordig heeft Trintelen ca. 60 huizen met ca. 150 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De geschiedenis van Trintelen is in de beginperiode vooral de geschiedenis van de Trintelerhof, die voor het eerst wordt vemeld in 1504. Deze hof is in 1717 als leen eigendom van de Heer van Schell. In 1756 noemt de Maastrichtse burgemeester Jean Léonard Olislagers zich Heer van Neer, Holland en Drintelen. In 1845 komt Trintelen in het bezit van jonkheer P.A. Kerens. Zijn dochter, barones de Crassier, erft het goed in 1862.

Een uitvoerige geschiedenis van Trintelen, van ´in den beginne´ tot aan de tegenwoordige tijd, kun je via de link online lezen in het in 1992 verschenen boekje Trintelen 1992.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2011 is het centrale plein van de buurtschap, het Putplein, heringericht, dankzij de inwoners, die het project zelf hebben georganiseerd en ook met veel zelfwerkzaamheid hebben uitgevoerd. Voor nadere informatie zie - reportage herinrichting Putplein Trintelen, - ontwerp herinrichting Putplein Trintelen en - foto´s renovatie Putplein Trintelen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De Trintelerhof (Eyserweg 2) is een gesloten hoeve met bedrijfsgebouwen van Kunradersteen en bakstenen woonhuis, beide 18e-eeuws.

- Aan de Eyserweg 1 staat een hoeve van Kunradersteen met zadeldak, met naar voren open erf. Woonhuis uit 1827.

- Kapelletje.

- Het na de Tweede Wereldoorlog verdwenen Puthuis is in 1982 door de inwoners zelf herbouwd.

- De haagbeuk in de vorm van een paddenstoel bij Trintelen, in de volksmond D'r Paddesjtool, is een van de meest markante bakenbomen van Zuid-Limburg. De bijzondere boom met zijn veldkruis inspireerde filmer Henk Kroese van Omroep Krijtland tot een bijzonder tv-document. Het is het verhaal van de boom, het veldkruis, maar bovenal het verhaal van betrokken bewoners die met veel liefde en toewijding op en omkijken naar deze dierbare plek. - Reportage Henk Kroese over D'r Paddesjtool van Trintelen. - Mooie fotoserie van het snoeien van D'r Paddesjtool van Trintelen in 2011.

Terug naar boven

Links

- Site van en over Trintelen.

- Zorgboerderij Trintelen.

 

Reacties

(1)

L.S.,
De link naar de "paddesjtool" op de webpagina van http://www.ikl-limburg.nl werkt niet meer. Foto's zijn nog wel te vinden via deze link: https://picasaweb.google.com/116393690037231184905/DRPaddesjtoolVanTrint...
met vriendelijke groet,
Ko Janssen

Dank voor de tip. Mooie fotoserie! Ik heb uw link verwerkt. Gelukkig heb ik evengoed ook het filmpje nog kunnen traceren op een ander www-adres, dus ook die opnieuw gelinkt.
Gegroet,
Frank van den Hoven

Reactie toevoegen