Tongerlo (Maasbree)

Plaats
Buurtschap
Peel en Maas
Noord-Limburg
Limburg

Tongerlo (Maasbree)

Terug naar boven

Status

- Tongerlo is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Noord-Limburg, gemeente Peel en Maas. T/m 2009 gemeente Maasbree.

- De buurtschap Tongerlo valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Maasbree.

- De buurtschap Tongerlo heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840 Tongerloo.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Tongerlo ligt NW van het dorp Maasbree, rond de weg Tongerlo (met uitzondering van het gedeelte tussen de Breetse Peelweg en de weg Schoorveld) en rond de wegen Tongerlose Pad, Tongerveldweg, Sevenumse Dijk (het gedeelte tussen de Goenjeweg en de Breetse Peelweg), Asbroekweg, Westeringse Kemp, Onderste Horst, Wautersweg, Breetse Peelweg (het gedeelte tussen de weg Schoorveld en Tongerveldweg; het gedeelte tussen de weg Schoorveld en de Sevenumse Dijk alleen N zijde), de A67/E34 (het gedeelte tussen de Saarweg en de Sevenumse Dijk) en de Saarweg (met uitzondering van het korte gedeelte in N richting aan de W zijde, en ook met uitzondering van het vrij korte gedeelte rond het kruispunt met de Goenjeweg aan de O zijde, waar deze weg in noordoostelijkste richting gaat, voor circa 300 m). De buurtschap ligt verder ZW tot Z van het dorp Sevenum.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 had Tongerlo 12 huizen met 95 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 80 huizen met ca. 200 inwoners.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Het waterschap heeft de beekdalen van de Elsbeek bij Maasbree, N van de buurtschap Tongerlo, in 2010 opnieuw ingericht. Oude meanders (bochten) zijn hersteld en de beek is minder diep gemaakt. Daardoor wordt het water minder snel afgevoerd en worden de aanliggende graslanden natter. Het aantal specifieke planten van de natte graslanden neemt inmiddels weer toe door verbeterd waterbeheer en zorgvuldig maaibeheer. Staatsbosbeheer maait de beekdalgraslanden namelijk met speciale machines die op rupsbanden rijden. Door de natte terreinomstandigheden kunnen voertuigen met luchtbanden het terrein niet in. Deze zouden diepe sporen maken en de vegetatie te veel beschadigen. Uit inventarisaties in de beekdalen blijkt nu dat door deze maatregelen de bloemrijke graslanden van vroeger terugkeren.

Reactie toevoegen