Tommel

Plaats
Buurtschap
Baarle-Nassau
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

Tommel

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Tommel.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Tommel.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Tommel.

Terug naar boven

Status

- Tommel is een buurtschap in deels de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Baarle-Nassau, en deels België, in de provincie Antwerpen, gemeente Baarle-Hertog.

- De buurtschap Tommel valt, voor wat het Nederlandse gedeelte betreft, ook voor de postadressen, onder het dorp Baarle-Nassau.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1430 Tommelen, 1540 Aende Tommel.

Naamsverklaring
De naam gaat terug op het Latijnse tumulus 'kleine heuvel, grafheuvel' (eigenlijk diminutief bij tomba 'graf', vergelijk het Nederlandse tombe). Inderdaad zijn hier meerdere grafheuvels gevonden.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Tommel ligt (in het) ZW van Baarle-Nassau, rond de weg Tommel. De buurtschap ligt deels op Belgisch grondgebied. Het deel rond de pijl op de plattegrond hierboven is een Nederlands deel, links en rechts ervan (N van de grijze lijn) is Belgisch.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In de Volkstelling van 1840 wordt Tommel niet apart vermeld.

- Tegenwoordig heeft (het Nederlandse deel van) Tommel ca. 10 huizen met ca. 25 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Dat de streek rond Baarle al vroeg werd bewoond, blijkt onder meer uit het feit dat bij Tommel vier grafheuvels uit de Bronstijd zijn gevonden.

De buurtschap lag oorspronkelijk aan een drukke doorgaande weg van Turnhout naar Breda. In Baarle ter dood veroordeelden werden in Breda opgehangen en vervolgens aan de galg gehangen te Tommel, om langstrekkend verkeer met eventele verkeerde bedoelingen af te schrikken.

Tommel had vroeger een Frankische driehoek als plein. Door veranderingen in de wegen is deze structuur niet meer te herkennen.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Z van Tommel ligt de Tommelse Heide.

Reactie toevoegen