Tinte

Plaats
Dorp
Westvoorne
Voorne-Putten
Zuid-Holland

tinte_zomerfeest.jpg

Het jaarlijkse hoogtepunt in Tinte is het Zomerfeest (3 dagen in juli), met als extra service Kemping Tinte vlak naast het feestterrein, waardoor je na het feest zo je tentje in kunt rollen.

Het jaarlijkse hoogtepunt in Tinte is het Zomerfeest (3 dagen in juli), met als extra service Kemping Tinte vlak naast het feestterrein, waardoor je na het feest zo je tentje in kunt rollen.

tinte_moluke_durp_bord_kopie.jpg

Onder de plaatsnaamborden van Tinte hangen tegenwoordig bordjes met de naam Molûke Dûrp. Wij hadden geen idee wat ze daarmee bedoelen en hebben dat natuurlijk uitgezocht. Hoe dit zit kun je lezen onder het kopje Naam.

Onder de plaatsnaamborden van Tinte hangen tegenwoordig bordjes met de naam Molûke Dûrp. Wij hadden geen idee wat ze daarmee bedoelen en hebben dat natuurlijk uitgezocht. Hoe dit zit kun je lezen onder het kopje Naam.

tinte_moluk_2014_kopie.jpg

En om vast een tipje van de sluier op te lichten: dit is dus een van die creatieve molûke...

En om vast een tipje van de sluier op te lichten: dit is dus een van die creatieve molûke...

Tinte Museum in den Halven Maen hoedenzolder [640x480].jpg

Tinte herbergt o.a. Museum In den   Halven Maen, het kleinste museum   van Voorne-Putten, maar wel met   heel veel nostalgische spullen,   waaronder deze hoedenzolder met   honderden hoeden.

Tinte herbergt o.a. Museum In den Halven Maen, het kleinste museum van Voorne-Putten, maar wel met heel veel nostalgische spullen, waaronder deze hoedenzolder met honderden hoeden.

tinte_museum_in_den_halven_maen_kruidenieswinkel_640x480.jpg

Tinte, Museum in den Halven Maen, deel van het interieur van de kruidenierswinkel

Tinte, Museum in den Halven Maen, deel van het interieur van de kruidenierswinkel

Tinte

Terug naar boven

Status

Tinte is een dorp in de provincie Zuid-Holland, in de streek Voorne-Putten, gemeente Westvoorne. T/m 1979 gemeente Oostvoorne, waar het sinds 1812 deel van uitmaakte. Voorheen viel het dorp onder het ambacht Rugge.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1589 Tente, 1840 en 1866 De Tinte, 1848 Tinte.

Naamsverklaring
- De benaming verklaart zich uit de opvallende wijze waarop de tussen 1349 en 1356 gereedgekomen polder Hoog- en Laag-Strijpe met een scherpe hoek uitstak in de nog onbedijkte gorzen van de Goote. De benaming moet zijn opgekomen na 1349, maar vóór 1412, toen de toen de voorliggende Naters en Ommeloopse Polder werden bedijkt en de uitstekende polderpunt minder markant werd. Het Middelnederlandse tinte betekent 'tent', maar ook 'puntige insnijding', vergelijk het Zuidnederlandse tinte 'inkeping onderaan een pijl waar deze op de pees wordt gezet'.(1)

- (2) heeft een andere verklaring: "De naam zou zijn afgeleid van de latijnse naam voor meekrap; Rubia tinctorum."

Bijnaam
Onder de plaatsnaamborden hangen tegenwoordig bordjes met de naam Molûke Dûrp. Wij hadden geen idee wat ze daarmee bedoelen en hebben dat natuurlijk uitgezocht. Of beter gezegd: iemand anders heeft dat al uitgezocht: Jeannet Hazelbag uit Rockanje, die hier ook nieuwsgierig naar was, legt in dit artikel uit hoe deze vork in de steel zit. Samengevat: molûk is de naam in deze regio voor een vogelverschrikker. Voor het Zomerfeest van 1994 kwam een inwoonster op het idee om het dorp hiermee te versieren en sindsdien hangt men eens in de 5 jaar het dorp vol met zelfgemaakte creatieve molûke, met soms ook nog creatieve teksten erbij.

Terug naar boven

Ligging

Tinte ligt ZO van Oostvoorne, NO van Rockanje, ZW van Brielle.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Tinte 38 huizen met 264 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 250 huizen met ca. 600 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De plaatsnaam wordt in 1589 voor het eerst in de archieven vermeld. In de 17e eeuw beschikt de nederzetting over een smederij, een kroeg en een schoolhuis. Van oudsher was de meekrapteelt er belangrijk. Waarschijnlijk heeft het plaatsje er zijn ontstaan aan te danken. In 1639 wordt er al melding gemaakt van de aanwezigheid van een meekrapstoof in Tinte.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Het dorp is benoemd tot glastuinbouwintensiveringsgebied. - Nadere informatie over het glastuinbouwintensiveringsgebied Tinte.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Tinte heeft 1 rijksmonument, zijnde Fort Peltsersdijk uit 1885 aan de gelijknamige dijk.

- De Gereformeerde (PKN) kerk Eben Haezer uit 1908 staat samen met de voormalige basisschool net Z van de dorpskern aan de Strypsedijk.

- Museum in den Halven Maen - voor het postadres 'in' Rockanje gelegen maar in de praktijk tot Tinte behorend - is het kleinste museum op Voorne-Putten. Er is veel te zien op het gebied van oude kruidenierswaren, blik, tabaksartikelen, hoeden en kleding. De verzamelingen zijn ondergebracht in een kruidenierswinkel, cafeetje, pleintje, een hoedenzolder met honderden hoeden en een ouderwetsche oudhollandsche snoepwinkel met bijvoorbeeld polkabrokken, stroopsoldaatjes, borsthoning, haverstroo, jamaica's, sneeuwcaramels en nog heel veel meer.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De toneelgroep van sportvereniging ODI brengt jaarlijks in februari of maart een nieuw stuk op de planken.

- Meer dan 100 vrijwilligers uit het dorp zetten zich in om van de jaarlijkse Rommelmarkt (op een zaterdag eind maart of begin april, van 09.00-15.30 uur) telkens weer een succes te maken. Locatie: Tintestein (Strypsedijk 48), Tinte. Je vindt er onder andere: een meubelplein; overheerlijke Tintese oliebollen, wafels en snacks; een poffertjeskraam (onder voorbehoud); bruin café; Rad van avontuur en verlotingsbord; elektrische apparatuur, radio's, televisies, computers; grammafoonplaten, video's en cd's; lampen; huishoudelijke artikelen, potten en pannen; kleding, lederwaren; een grote sortering curiosa; boeken in vele genres; ijzerwaren, fietsen, witgoed, campingartikelen; riet, schilderijen, kerst-, paas- en crea-artikelen; bloemen en planten, bloemstukjes; speelgoed; promokraam met o.a. streekproducten en diensten van bedrijven uit de nabije omgeving, zoals agrarische producten, snoepgoed uit grootmoederstijd etc.

- Tinte bestond in 1989 400 jaar en dat was natuurlijk reden voor een feestje. Het plaatselijke Oranjecomité ging stevig aan de slag en het werd een daverend succes: een week lang feest! Het comité smeedde direct plannen om een vervolg te geven aan het festijn en ziedaar, het jaarlijks terugkerende Zomerfeest (weekend in juli) was geboren. Stichting Tinte 400 werd opgericht om het feest elk jaar te organiseren en daarnaast het verenigingsleven in het dorp financieel te ondersteunen.

Tijdens het Zomerfeest zijn er live-bands en tal van evenementen zoals in 2010 Te land, ter zee en in de lucht / fiets 'm d'r in. En, wat een service: alleen tijdens het Zomerfeest is er vlakbij het feestterrein Kemping Tinte, waardoor je na het feest zo je tentje of caravan in kunt rollen!

- Sinterklaas.

Terug naar boven

Beeld

- Oude foto's, ansichtkaarten e.d.uit Tinte op Facebook.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Tinte.

- Nieuws: - Actualiteiten uit Tinte op Facebook.

- Dorpshuis: - Basisschool Tintestein heeft na afloop van schooljaar 2013-2014 helaas de deuren moeten sluiten wegens te weinig leerlingen (op het laatst waren er nog maar 48 leerlingen, terwijl het er volgens de lokale norm 68 zouden moeten zijn). In 2016 is het pand herbestemd tot Verenigingsgebouw Tintestein, waar de inwoners elkaar kunnen ontmoeten en waar diverse verenigingen en stichtingen uit het dorp onderdak vinden.

- Sport: - Gymnastiekvereniging ODI (= Ontspanning Door Inspanning) biedt diverse mogelijkheden voor jong en ouder om in Tinte aan sport te doen. Kom maar eens op de lessen/trainingen kijken, je zult zien dat sporten ook erg gezellig kan zijn. Een gratis les volgen? Je kunt geheel vrijblijvend een keer meedoen aan onze activiteiten, je ziet dan ook meteen wie er les geeft. De vereniging heeft ruim 200 leden en traint in de Odiaan, dat gevestigd is in een voormalig schoolgebouw, dat de vereniging in 1989 voor een symbolisch bedrag van de gemeente heeft kunnen overnemen. ODI heeft ook een toneelgroep, waarvoor zie het kopje Evenementen.

Reactie toevoegen