Tinallinge

Plaats
Dorp
Het Hogeland
Hoogeland
Groningen

tinallinge_dorpsgezicht.jpg

Tinallinge, dorpsgezicht (© Harry Perton/https://groninganus.wordpress.com)

Tinallinge, dorpsgezicht (© Harry Perton/https://groninganus.wordpress.com)

Tinallinge

Terug naar boven

Status

- Tinallinge is een dorp in de provincie Groningen, in de streek Hoogeland, gemeente Het Hogeland. T/m 1989 gemeente Baflo. In 1990 over naar gemeente Winsum, in 2019 over naar gemeente Het Hogeland.

- Onder het dorp Tinallinge vallen ook de buurtschappen Abbeweer en De Vennen.

Terug naar boven

Naam

In het Gronings
Tinaalng.

Oudere vermeldingen
Waarschijnlijk 1e helft 10e eeuw kopie 1150-1158 Ingaddingenheim, 10e eeuw Ingaldinghem, 11e eeuw Ingaldingon, 1446 to Inaldinghen, 1541 Tijnaldinge, 1559 tho Tynaldinge, 1575 to Tinallinge, 1781 Tinaldigum.

Naamsverklaring
Ingaldinghem betekent 'woonplaats van de lieden van de persoon Ingald' en Ingaldingon is een afleiding met het suffix -ing- in datief meervoud met de betekenis 'bij de lieden van Ingald'. De T- is afkomstig van het voorzetsel to 'te', waarvoor zie ook Tolbert en Taarlo.(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Tinallinge grenst in het W aan het dorp Baflo, in het NW aan het dorp Rasquert, in het NO aan het dorp Warffum, in het ZO aan het dorp Onderdendam en in het Z aan het dorp Winsum, en ligt ZZO van het dorp Den Andel, ZW van de dorpen Usquert en Rottum, WZW van de dorpen Stitswerd en Kantens, WNW van de dorpen Toornwerd en Middelstum en NW van het dorp Bedum.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Tinallinge 26 huizen met 156 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 40 huizen met ca. 100 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Beschrijving van Tinallinge anno 1828 door de toenmalige schoolmeester.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Tinallinge heeft 7 rijksmonumenten.

- De kerk van Tinallinge (Kerkpad 6) is een romanogotisch bouwwerk uit de 13e eeuw, gelegen op de wierde in het midden van het dorp. Van oorsprong is het een tweebeukig zaalkerkje met een rechtgesloten koor. Met name de zuidmuur heeft duidelijk romanogotische kenmerken. De achtergevel is later vernieuwd. Het metselwerk was bij een eerdere restauratie onder een pleisterlaag verdwenen, maar is na de laatste restauratie (2003) weer teruggebracht. Oorspronkelijk heeft de kerk een losstaande klokkentoren gehad. Deze is in 1727 afgebroken, waarbij op de kerk een dakruiter is aangebracht. Op het kerkhof rondom de kerk dateert de oudste grafzerk uit de 17e eeuw. Het eenklaviers kerkorgel met aangehangen pedaal uit ongeveer 1910 (geplaatst in 1917) is van de hand van orgelbouwer Jan Doornbos. Het pijpwerk is ouder en mogelijk afkomstig van het vorige orgel, dat van 1549 tot 1893 in de kerk heeft gestaan. Het orgel is in 2013-2014 volledig gerestaureerd.

In 2010 is de kerk, samen met de begraafplaats en dorpshuis Het Gebouwtje, overgedragen aan Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK). De kerk verkeert nog in uitstekende conditie, maar de kerkelijke gemeente kampt met een dalend ledental, waardoor het moeilijker werd de kosten voor onderhoud op te brengen. Onder deze link vind je o.a. een uitvoerige beschrijving van de geschiedenis van de kerk en van het interieur. In de kerk bevindt zich een uurwerk uit 1545. Dit uurwerk is het oudste uurwerk van de provincie Groningen en een van de oudste van Nederland. Onder de link vind je een mooi verhaal over de geschiedenis van de uurwerken en ook over het uurwerk van de kerk van Tinallinge in het bijzonder.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Even pauzeren tijdens een fietstocht of wandeltocht, of schuilen voor een bui onder het genot van een drankje of ijsje, kan hier mooi bij Rustpunt Tinallinge van de fam. Woldijk, middenin het dorp, naast de kerk (Tjarda van Starkenborghweg 12). Het Rustpunt is alle dagen van de week geopend. Je kunt er terecht voor; een drankje (koffie, thee, limonade) op het terras. Er is zowel een terras binnen als buiten; ruime keuze aan ijsjes; toilet; oplaadpunt voor je elektrische fiets; reparatieset en fietspomp.

- Natuurgebied Tinallinge is een 24 ha groot weidevogelgebied dat beheerd wordt door Natuurmonumenten. "Een schitterend gebied. We proberen het de weidevogels hier zo veel mogelijk naar de zin te maken door het gebied pleksgewijs nat en drassig te houden. Zo is er voldoende voedsel te vinden. Waterschap Noorderzijlvest heeft natuurvriendelijke oevers aangelegd in het gebied, zodat weidevogels en hun kroost weer gemakkelijk uit een sloot kunnen kruipen. De oevers worden zo kaal mogelijk gelaten, want broedende weidevogels houden van open zicht om aankomend gevaar snel te kunnen pareren", aldus boswachter Johan van der Wal. Je vindt hier o.a. kieviten, grutto's, scholeksters, wulpen, veldleeuweriken en graspiepers. Tip van de boswachter als je dit gebied gaat bekijken: neem een verrekijker mee!

Maximaal twee keer per jaar graaft steenbedrijf Strating uit Oude Pekela hier klei af om te verwerken tot bakstenen. "Hiermee gaan we in de toekomst door. We houden de oude profielen aan die nu in het landschap liggen. Als je goed kijkt zie je de oude greppelpatronen van rond 1850 nog in het land liggen met hier en daar wat laagtes. Dat houden we in de toekomst ook zo." Waar in Nederland is het nog zo weids en open en vind je nog zoveel rust en ruimte? Het weidevogelbestand in Nederland staat onder druk. Er zijn weinig plekken meer zoals Tinallinge waar weidevogels een veilige en voedselrijke leef- en broedomgeving vinden. Natuurmonumenten maakt zich sterk voor dit soort gebieden en zorgt voor een optimale inrichting voor weidevogels. Help mee en kijk wat jij kunt doen voor weidevogels.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Tinallinge, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Beeld

- Voor het RTV Noord-programma 'Dam Op in...' gaat Wiebe Klijnstra in april 2015 naar Tinallinge, waar hij diverse mensen interviewt die iets bijzonders te vertellen hebben en/of laten zien. "Een staf hoort bij Sinterklaas of bij Gandalf uit Lord of the Rings. Maar ook Fons Vos heeft iets met staffen. Hij is ambachtelijk meubelmaker en laat Wiebe de staffen zien die hij maakt voor de lol. Geert Datema wordt buxusboer genoemd en Wiebe zoekt uit waarom dat zo is. Datema heeft een voormalige mestsilo omgebouwd tot een unieke mediterrane tuin. Uit een gesprek met Jan Woldijk blijkt dat er honderden jaren geleden al 'graffiti' in het dorp werd aangebracht. Die tekeningen en krassen uit het verleden worden met zorg bewaard, maar voor Dam Op brengt Woldijk ze even in het zicht."

Terug naar boven

Links / voorzieningen

- Algemeen: - Site van en over Tinallinge.

- Belangenorganisatie: - Dorpsbelangen Tinallinge.

- Dorpshuis: - Dorpshuis Het Gebouwtje in Tinallinge (Tjarda van Starkenborghweg 9) is een fraai, rijksmonumentaal pand uit 1869. Het wordt intensief door de inwoners gebruikt, maar ook anderen kunnen hier terecht, voor een vergadering, feest of anderszins. Je vindt er alle comfort, in een sfeervolle omgeving, en uitstekend bereikbaar. Het gebouwtje heeft vroeger dienst gedaan als schooltje, en als verenigingsgebouw van de NH Kerk. Later is ook het dorp het gebouwtje gaan gebruiken als ontmoetingsplaats. Recent is het hele interieur verbouwd en opgeknapt. Er is een ruime zaal, met een bar/keuken in de hoek. Er is plek voor ongeveer 50 personen. In principe is de verhuur op basis van zelfverzorging, maar in overleg is alles mogelijk op cateringgebied. Er is een beamer, dvd speler, geluid, internet, papieren flipover, en een aantal bordspelen.

- Genealogie: - Lidmaten Tinallinge 1635-1812.

Reactie toevoegen