Tinallinge

Plaats
Dorp
Winsum
Hoogeland
Groningen

tinallinge groeten uit ca 1910 [640x480].jpg

Tinallinge Groeten uit ca. 1910

Tinallinge Groeten uit ca. 1910

tinallinge_dorpsgezicht.jpg

Tinallinge, dorpsgezicht. (© Harry Perton / https://groninganus.wordpress.com)

Tinallinge, dorpsgezicht. (© Harry Perton / https://groninganus.wordpress.com)

Tinallinge

Terug naar boven

Status

- Tinallinge is een dorp in de provincie Groningen, in de streek Hoogeland, gemeente Winsum. T/m 1989 gemeente Baflo.

- Onder het dorp Tinallinge vallen ook de buurtschappen Abbeweer en De Vennen.

Terug naar boven

Naam

In het Gronings
Tinaalng.

Oudere vermeldingen
Waarschijnlijk 1e helft 10e eeuw kopie 1150-1158 Ingaddingenheim, 10e eeuw Ingaldinghem, 11e eeuw Ingaldingon, 1446 to Inaldinghen, 1541 Tijnaldinge, 1559 tho Tynaldinge, 1575 to Tinallinge, 1781 Tinaldigum.

Naamsverklaring
Ingaldinghem betekent 'woonplaats van de lieden van de persoon Ingald' en Ingaldingon is een afleiding met het suffix -ing- in datief meervoud met de betekenis 'bij de lieden van Ingald'. De T- is afkomstig van het voorzetsel to 'te', waarvoor zie ook Tolbert en Taarlo.(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Tinallinge grenst in het W aan Baflo, in het NW aan Rasquert, in het NO aan Warffum, in het ZO aan Onderdendam en in het Z aan Winsum, en ligt ZZO van Den Andel, ZW van Usquert en Rottum, WZW van Stitswerd en Kantens, WNW van Toornwerd en Middelstum en NW van Bedum.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Tinallinge 26 huizen met 156 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 40 huizen met ca. 105 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Beschrijving van Tinallinge anno 1828 door de toenmalige schoolmeester.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Tinallinge heeft 7 rijksmonumenten.

- Sinds 2010 is de kerk van Tinallinge, samen met het dorpshuis (Het Gebouwtje) in handen van Stichting Oude Groninger Kerken.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Even pauzeren tijdens een fietstocht of wandeltocht, of schuilen voor een bui onder het genot van een drankje of ijsje, kan hier mooi bij Rustpunt Tinallinge van de fam. Woldijk, middenin het dorp, naast de kerk (Tjarda van Starkenborghweg 12). Het Rustpunt is alle dagen van de week geopend. Je kunt er terecht voor; een drankje (koffie, thee, limonade) op het terras. Er is zowel een terras binnen als buiten; ruime keuze aan ijsjes; toilet; oplaadpunt voor je elektrische fiets;
reparatieset en fietspomp.

- Natuurgebied Tinallinge is een 24 ha groot weidevogelgebied dat beheerd wordt door Natuurmonumenten. "Een schitterend gebied. We proberen het de weidevogels hier zo veel mogelijk naar de zin te maken door het gebied pleksgewijs nat en drassig te houden. Zo is er voldoende voedsel te vinden. Waterschap Noorderzijlvest heeft natuurvriendelijke oevers aangelegd in het gebied, zodat weidevogels en hun kroost weer gemakkelijk uit een sloot kunnen kruipen. De oevers worden zo kaal mogelijk gelaten, want broedende weidevogels houden van open zicht om aankomend gevaar snel te kunnen pareren", aldus boswachter Johan van der Wal. Je vindt hier o.a. kieviten, grutto's, scholeksters, wulpen, veldleeuweriken en graspiepers. Tip van de boswachter als je dit gebied gaat bekijken: neem een verrekijker mee!

Maximaal twee keer per jaar graaft steenbedrijf Strating uit Oude Pekela hier klei af om te verwerken tot bakstenen. "Hiermee gaan we in de toekomst door. We houden de oude profielen aan die nu in het landschap liggen. Als je goed kijkt zie je de oude greppelpatronen van rond 1850 nog in het land liggen met hier en daar wat laagtes. Dat houden we in de toekomst ook zo." Waar in Nederland is het nog zo weids en open en vind je nog zoveel rust en ruimte? Het weidevogelbestand in Nederland staat onder druk. Er zijn weinig plekken meer zoals Tinallinge waar weidevogels een veilige en voedselrijke leef- en broedomgeving vinden. Natuurmonumenten maakt zich sterk voor dit soort gebieden en zorgt voor een optimale inrichting voor weidevogels. Help mee en kijk wat jij kunt doen voor weidevogels.

Terug naar boven

Beeld

- Voor het RTV Noord-programma 'Dam Op in...' gaat Wiebe Klijnstra in april 2015 naar Tinallinge, waar hij diverse mensen interviewt die iets bijzonders te vertellen hebben en/of laten zien. "Een staf hoort bij Sinterklaas of bij Gandalf uit Lord of the Rings. Maar ook Fons Vos uit Tinallinge heeft iets met staffen. Hij is ambachtelijk meubelmaker en laat Wiebe de staffen zien die hij maakt voor de lol. Geert Datema wordt buxusboer genoemd en Wiebe zoekt uit waarom dat zo is. Datema heeft een voormalige mestsilo omgebouwd tot een unieke mediterrane tuin. Uit een gesprek met Jan Woldijk blijkt dat er honderden jaren geleden al 'graffiti' in het dorp werd aangebracht. Die tekeningen en krassen uit het verleden worden met zorg bewaard, maar voor Dam Op brengt Woldijk ze even in het zicht."

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Tinallinge.

- Dorpshuis: - Dorpshuis Het Gebouwtje wordt intensief door de inwoners gebruikt, maar ook anderen kunnen hier terecht, voor een vergadering, feest of anderszins. Je vindt er alle comfort, in een sfeervolle omgeving, en uitstekend bereikbaar.

- Genealogie: - Lidmaten Tinallinge 1635-1812.

Reactie toevoegen